Hands On: Rolex Cosmograph Daytona (Basel 2017)

En av klokkeverdenens mest ikoniske kronografer er utvilsomt Rolex’ Daytona-serie. Laget som en sportskronograf med navnet etter den ikoniske racingbanen har Daytona-serien gitt samlere og entusiaster en rekke høydepunkter siden introduksjonen i 1963. Da man i fjor lanserte nye utgaver i stål, så man en interesse som overgikk det meste på markedet og med tilhørende ventelister hos forhandlere verden over. At Rolex lanserte nye utgaver i gull på årets messe har på ingen måte gitt samme effekt, noe som kanskje er helt forventet basert på en langt høyere pris. Men hva har disse nye utgavene å by på? Vi har forsøkt den på hånden..


Fakta
Produsent: Rolex
Modell: Cosmograph Daytona (Avbildet)
Modellnummer: 116519LN
Størrelse: 40 mm
Veilende pris:
256.750,-


Da de nye utgavene av Daytona ble presentert på årets Baselworld, skal jeg innrømme at jeg ikke levnet det særlige tanker i det hele tatt. For det første var utgavene svært forventet og designmessig var det kanskje ingen store overraskelser verken positivt eller negativt, med et lite unntak for gummiremmen. For det andre regnet jeg med at man ved innlemmelse av fjorårets utgave i stål i samlingen, ville være mer enn fornøyd. Jeg hadde store forventninger til både Sea-Dweller og Sky-Dweller og var usikker på hvilken modell jeg fant mest spennede av de to. Nå, etter å ha forsøkt alle nyhetene på armen, er det plutselig en av Daytonaene som virkelig har vokst på meg og som har blitt den absolutt flotteste utgivelsen fra Rolex, ikke bare på årets messe, men på lang lang tid.

Annonse

Design og utseende
Om man har interesse for klokker og Rolex er nok Daytona en modell man kjenner godt til. Selv om modellen har fått kosmetiske og tekniske forbedringer og endringer en rekke ganger gjennom årene, er modellen ganske tro mot designet som har gjort den kjent. Den kanskje største endringen de siste årene har vært innføringen av bezelring i keramikk, noe man først så på utgaven i Platinum og deretter på de nyeste stålmodellene som ble lansert i fjor. På en del kom det som en overraskelse at Rolex valgte å lansere ny bezel på utgaven i stål før modellene gull, ettersom man ofte har kommet med nyvinninger på edelt metall først. At Rolex lanserte utgavene i gult gull, hvitt gull og everose med sort keramisk bezel på årets messe var derfor ingen stor overraskelse.

Utgavene i gull skiller seg svært lite fra allerede lanserte versjoner. Den store forskjellen er at klokkene leveres med urkasse i edelt metall (gull) og at klokken kommer med den nye “Oysterflex”-reimen. Det er verdt å merke seg at Rolex beholder gullversjoner av Daytona (uten keramisk bezel) i kolleksjonen, til forskjell fra stålversjonen hvor de gamle ble tatt ut direkte etter lanseringen av de nye. Urkassen på Daytona er 40 mm og det vil selvsagt være smak og behag rundt dette, men jeg føler at størrelsen er ganske ideell for komfort og hvordan klokken ligger på håndleddet. Enkelte som er vant med større klokker kan nok finne den litt liten.

Klokken er, som nevnt, i all hovedsak en kronograf (stoppeklokke) og designet preges derfor av tachymeterskalaen på bezelen og de tre “subdials” på skiven. Urkassen har to trykknapper (med skrufunksjon) som starter, stopper og nullstiller stoppeklokken, i tillegg til kronen som brukes for å stille tiden. Skiven har timemarkører, men er ellers uten tall som indikerer timene. Daytona er uten dato, slik den har vært helt siden første utgave.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Skivene som leveres varierer fra utgave til utgave og matcher i stor grad urkassens gullvariant. Ettersom det er såpass store variasjoner på fargene er det tre svært forskjellige klokker man kan bestille, om man sammenligner de mot hverandre. Personlig fant jeg utgaven i hvitt gull som den klart mest appellerende til min smak, men her er det nok mange meninger. Hvor subdialsene på stålutgaven hadde sort ytre ring, er de helfarget på disse nye gullmodellene. Dette er også med på å gi gullutgavene en egen identitet, samtidig som man sender nikk tilbake mot legendariske utgaver av klokken. Hvor skivene til stålutgaven er hellakkerte, har gullutgavene skiver som gir en “sunburst-effekt” etter hvordan lyset treffer den. Dette gjør at klokken (i hvitt gull) endrer skivefarge fra nærmest mørk grå til helt sølvfarget etter vinkel og lys. Dessverre var arrangementet jeg deltok på ikke riktig arena til å drasse med seg profesjonelt fotoutstyr, men man kan likevel se noe av effekten på de bildene som finnes i artikkelen.

Daytona er en del av Oyster-serien til Rolex, og har en oppgitt vanntetthet til 100 meter. Baklokket er uten innsyn til verket og uten tekst eller dekor av noe slag.

En klassisk Daytona – Copyright Rolex.com

Urverk
I Daytona finner du Rolex’ eget “Rolex 4130” som man også finner i fjorårets Daytona-modeller. Det er et selvtrekkende kronograf-verk som for kort tid siden ble forbedret om man sammenligner med tidligere modeller, både pga. at man reduserte antall deler og oppgraderte med bla. bruk av Parachrom. Oppgitt gangreserve er 72 timer.

Lenke/Rem
Daytona leveres med den ganske nye “Oysterflex”-reimen fra Rolex. Dette er en egenutviklet gummireim (med stålforsterkning inni) som minner litt om de reimene man har sett på utgaver av Yacht-Master og også fra tredjepartsleverandører som RubberB og Everest. Rolex har likevel løst dette på en litt annen måte og den mest synlige forskjellen finner du på undersiden av reimen, hvor det er plassert “finner” som skaper luft mellom håndleddet og hoveddelen av reimen. Dette ser umiddelbart noe rart ut, men når du får den på armen er komforten og passformen særdeles bra. Oysterflex-reimen leveres med foldespenne. Klokken i gull er som kjent tyngre enn utgaven i stål og sammen med Oysterflex-reimen gir dette en herlig kombinasjon etter min mening. På foldespenne finner du også “Easylink” for å enkelt kunne utvide reimen med 5 mm.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Eske og tilbehør
Daytona kommer i standard eske fra Rolex (grønn). Klokken leveres uten noen form for spesielt tilbehør, utover manual og garantikort.

Oppsummering
Fra å være en lansering som jeg nærmest ikke enset en eneste tanke, har nye Daytona i hvitt gull seilet opp som en av mine virkelig store “grails”. Da jeg fikk se klokkene i levende live var det noe som fanget oppmerksomheten min umiddelbart og fargespillet i skiven, kombinert med urkassen i hvitt gull var langt over forventet. Klokken bærer meget komfortabelt på hånden, samtidig som vekten på gullet gir klokken en god “wrist presence” som skiller seg ganske markant fra utgaven i stål.

Enkelte vil nok mene at en sportsmodell fra Rolex egner seg bedre i stål, og på mange måter kan man si seg enig, men klokken er på mange måter pen nok til å bli en fast kompanjong også under langt penere selskaper. Det er på mange måter den ultimate “understated luxury”-klokken med sin sorte gummirem. For meg har dette seilt opp som en skikkelig drømmeklokke og som min favoritt fra Rolex’ Baselworld i år!

Om man ønsker seg en av disse nye utgavene må man regne med å grave dypt i lommeboken. Utgaven i hvitt gull har en veil. utsalgspris på ca. en kvart million kroner. Det positive er at ventelistene nok kommer til å være betydelig kortere på disse enn på utgavene i stål!

Grunnlegger og redaktør av Horae.no! Lidenskapelig interessert i armbåndsur og håndverket som ligger bak produksjonen av disse. Skriver nyheter, omtaler og kommer med sine meninger og innspill med hovedfokus på det norske klokkemiljøet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.