fbpx

Omtale: G-Shock MRG-B1000D-1AER

Nye Casio G-Shock MR-G B1000D-1AER er not your average G-Shock – men det betyr ikke at denne påkostede og lettere sofistikerte utgaven ikke tåler en solid trøkk!

G-Shock MR-G B1000D-1AER

Casio og G-Shock er kanskje ikke merker vi har omtalt mest her på nettsiden, og de operer normalt i et ganske annet segment enn vårt primære fokusområde. Men, for mange (meg selv inkludert) er G-Shock nærmest synonymt med klokker som tåler det aller meste av tenkelige utfordringer både til hverdags og i mer utfordrende omgivelser. Og selv om G-Shock er tilstede i stort sett alle klokkebutikker i hele verden har jeg enda til gode å høre noen klokkeentusiast, uansett hvilken segment han eller hun normalt opererer i, som ikke har respekt for det G-Shock leverer. Mange har da også én eller flere varianter i egen samling, og for mange representerer nok merket det første møtet med klokker av god kvalitet.

Annonse

Selv har jeg hatt flere G-Shock gjennom livet, den første en G-2900F-8VER som til en pris under tusenlappen aldri har vist tegn til å svikte, selv under vinterøvelse i Minnesota hvor gradestokken viste 35 blå. Det var en trofast følgesvenn i mange år, før jeg blant annet skaffet meg en litt mer avansert sak i Riseman GW9200-1 som kunne fortelle meg høydemeter da jeg “sprang” rundt på fjelltopper. Vel, nok om det, for denne omtalen omhandler en variant som ligger et godt stykke unna det mange forbinder med merket. Her snakker vi om en klokke for den kresne G-Shock-entusiasten, som ønsker en sofistikert variant av høy kvalitet – uten at det skal gå på bekostning av kjerneverdiene.

For. Selve kjerneverdien i G-Shock er motstandsdyktighet mot ytre påkjenninger. Det er et absolutt krav, og uansett modell vil du alltid kunne forvente at klokken tåler det meste av juling du kan komme til å gi den gjennom livets ulike utfordringer. Det være seg slag, støt, temperatursvingninger, vann, støv osv.

Å lage en modell som dette er sånn sett et lite dilemma for teamet, ettersom disse variantene har langt flere bevegelige deler enn modeller med kun digital tidsvisning og en urkasse i forsterket resin. Det er da heller ikke noe man har tatt lett på og for eksempel bruker man ikke navnet Tough Solar på urverket for ingenting, men viser til funksjonen hvor viserne vil justere seg automatisk tilbake til riktig posisjon dersom de skulle bli slått ut av posisjon av en real smell i klokken. Andre del av navnet (Solar) viser til at klokken henter sin energi fra batteriet som lades opp av lys.

G-Shock MR-G B1000D-1AER
Selv om G-Shock er å finne hos de aller fleste utsalgssteder for klokker er ikke MR-G-kolleksjonen helt i samme gate. Både Casio og en del andre svært kjente asiatiske merker har en lei tendens til å ha produktnavn som virker i overkant systematiske og funksjonelle. Det blir fort et virrvarr av modeller og modellserier, hvor f.eks. MR-G, MT-G, GST eller GRB100 lett går i surr dersom du ikke er mer enn gjennomsnittet entusiast. Men MR-G er altså det ypperste som produseres av G-Shock, omtalt av merket selv som den perfekte sammensmeltningen av luksus og styrke, og selges derfor kun av enkelte forhandlere.

Disse dyrere variantene kan egentlig sammenlignes litt med det vi ser hos bilprodusenter – nye løsninger, teknologi og materialvalg gjør sin debut her, før de eventuelt senere blir tilgjengelig i mer folkelige varianter. De senere årene har man også fokusert mer på det visuelle, for at klokkene skal appellere til en kresen og bevisst kjøpegruppe som ønsker alt det G-Shock er kjent for, men på en litt mer sofistikert og finslipt måte. Det betyr blant annet at digitale skjermer er fraværende.

En stund har det kun vært én utgave av MRG-B1000 (MRG-B1000B-1A), men nye B1000D-1A endrer det og legger seg også litt lavere i pris. Noe kan nok tilskrives at det nå kun er bezelen som har fått sort DLC-belegg, og ikke resten av urkassen eller lenken. Det gir mer plass til den mørke gråfargen i titanet som hele klokken med lenke er produsert i og jeg syns det kler klokken godt. Bruken av titan sikrer først og fremst at klokken oppleves veldig lett, til tross for en ganske voksen størrelse, men metallet er i tillegg meget ripebestandig.

Funksjoner
Om vi tar for oss komplikasjoner hovedfunksjoner på B1000D-1A er naturlig nok mer omfattende enn de fleste mekaniske (og batteridrevne for den del) klokker vi normalt prøver på armen, men det er likevel tydelig at man har forsøkt å ikke fylle klokken med for mye informasjon og funksjonalitet.

Først og fremst har den dobbel tidsvisning som autojusterer seg ved hjelp av Multi-Band 6 og/eller tilkoblingen til smarttelefon (Bluetooth). Dersom ingen av disse er tilgjengelig oppgis en nøyaktighet på +/- 15 sekunder i måneden. Lokal tidssone vises naturlig nok på hovedskiven, med 24-timersindikator i underskiven klokken tolv. Sekundær tidssone er plassert i underskiven klokken seks og også her har man funnet plass til en liten AM/PM-indikator som hjelper deg å se om det er natt eller dag. Andre praktiske visninger i denne sammenhengen er ukedagvisning i underskiven klokken ni, sammen med datovinduet som sitter mellom markørene for fire og fem. Man har valgt å utelukke GPS-justering av tid som vi så på blant annet MRG-G1000 og MRG-G2000 og som ville vært et ekstra lite pluss, men jeg kan vanskelig se for meg at det bør ha stor praktisk betydning for nær sagt noen.

De andre hovedfunksjonene er stoppeklokke, nedtelling og alarmfunksjon. Man bytter mellom de ulike funksjonene med trykknappen klokken åtte og visere/underskiver vil da innta posisjonen som er aktuelle. Stoppeklokken måler sekunder, minutter og timer opp til 23:59″59 og nedtelling kan også foretas fra inntil 24 timer. Visere og timemarkører har ganske rikelig med lume, og klokken er også utstyrt med en liten LED-diode som kan lyse opp skiven raskt. Hele pakken er vanntett til 200 meter og klokken har safirglass som beskytter meget godt mot riper.

Bluetooth
Men, la oss gå tilbake til muligheten å koble klokken til smarttelefonen med Bluetooth. Tilkoblingen gjør imidlertid ikke dette til noen smartklokke, så du vil ikke bli plaget med notifikasjoner fra verken Facebook eller SMS på håndleddet. Sammenkoblingen er av ren praktisk grad, både for innstilling av tid og tidssone, og også for å kunne styre flere av klokkens funksjoner enkelt.

Dersom du er av den gamle skolen og ikke har noe lyst til å benytte smarttelefonen din er det også helt i orden. Klokken og dens funksjoner kan benyttes helt uten denne tilkoblingen, men jeg vil personlig anbefale den sterkt ettersom den gjør mye for brukervennligheten. Spesielt innstilling av funksjoner som alarm og nedtelling, samt skifte mellom tidssoner er lynrask og enkelt i appen. Dette er selvsagt fullt mulig å gjøre på klokken direkte også, men da må du ha lest deg litt opp i manualen. I tillegg gir appen deg oversikt over batteriet, tidsjusteringer gjort av klokken og eventuelle oppdateringer av software.

Skjermdumper – MR-G Connected

Selve sammenkoblingen er enkel, så fort du finner riktig G-Shock app (ja her snakker jeg av erfaring). Du velger enkelt klokkemodellen din, hvorpå appen forteller deg hvilken trykknapp du skal holde inne og i løpet av sekunder er klokken tilkoblet og justert iht. telefonens tid og tidssone. Videre bruk er enkel og bør være selvforklarende for de aller fleste. Selv må jeg jo innrømme at det unektelig er en litt morsom affære å stille inn ny tidssone på smarttelefonen for deretter se viserne snurre seg elegant på plass, både i hovedvisningen og i underskiven for sekundær tidssone.

På hånden
Av Casio/G-Shock selv omtales B1000D-1A som en del av deres “mid-size”-kolleksjon, men dette er for mange av oss ikke en medium klokke, snarere en ganske voksen sak med sine 52.2 x 46.2 x 14.6 millimeter. Er man imidlertid vant med G-Shock, og da gjerne de av sammenlignbar størrelse i resin, vil nok denne føles ganske lik. Bruken av titan gir et helt annet visuelt uttrykk, men vekten holdes behagelig lav og også jeg syns klokken ligger godt på hånden. Med lenke tikker den inn på rett i overkant av 160 gram. Dette gjør også at klokken vil kunne passe på langt flere håndledd enn om dette hadde vært i stål. Lenken er raffinert og behagelig og på foldespennen har man en egen låsemekanisme som sikrer klokken mot å forlate håndleddet uønsket, enten det er ved røffe utendørsaktiviteter eller i møte med “lommetyver”.

Visuelt er dette, ganske naturlig, en helt annen opplevelse enn standardkolleksjonen. Kvaliteten på lenke og kasse, da spesielt vinkler og finisjering (som henter sin inspirasjon fra tradisjonelt japansk håndverk innen sverd og rustningsproduksjon) holder ganske høy klasse og gir både eleganse og liv når lyset treffer. Også den DLC-belagte bezelringen er flott, sammen med de lavtbyggende trykknappene. Dette er noe vi har sett på mer moderne G-Shock, hvor flere klokker har mer elegante knapper og mindre markante beskyttere enn tidligere. Det gir et renere design, men gjør at man må bruke litt mer markant kraft for å aktivere knappene. Det fungerer for de fleste, men jeg ser for meg at de med store fingre kan finne dette ørlite vanskeligere.

Med mange funksjoner følger også en ganske travel skive. Casio har forsøkt å redusere dette ved at én og samme viser har flere virkeområder og at en del funksjoner er greit “gjemt” for å ikke stjele unødvendig fokus.Ta for eksempel underskiven klokken ni som normalt viser ukedag. Denne viseren vil blant annet også vise aktuell funksjon dersom du benytter stoppeklokke, nedtelling eller alarm, samt kunne vise det batterinivået. Et annet eksempel er de små markeringene som står ved siden av timemarkøren klokken tre – On / Off. Når du bytter til alarmfunksjon vil sekundviseren peke mot en av disse for å vise om alarmen er skrudd på eller av.

Likevel er det ikke til å komme unna at skiven er ganske full av informasjon. Litt for mye vil mange mene, og jeg er nok litt enig. Problemet oppstår først og fremst når de store hovedviserne ligger direkte over informasjonen man trenger. Om disse er i en posisjon rett over underskivene vil det være ganske vanskelig å lese av den aktuelle. Det er langt fra unikt for G-Shock og en kjent problemstilling på alle klokker hvor man har mye informasjon og funksjoner. Skiven har i tillegg en ganske markant 3D-effekt hvor det er ganske stor avstand i høyden. Ikke unormalt for verken merket eller tilsvarende klokker, men personlig skulle jeg likt å se dette redusert litt, for å øke elegansen og eksklusivitetsfølelsen.

Bruken av “krone” er noe vi har sett en stund, da gjerne på modellene som er litt mer påkostet enn de helt enkleste variantene. Det er smart og dersom man manuelt vil gjøre innstillinger er det langt lettere å bruke denne fremfor bare trykknapper som ofte er eneste mulighet på de heldigitale variantene. Igjen vil dette spesielt gjelde dersom man ikke har telefonen for hånden, noe som er et tenkelig scenario om man tar denne med på lengre turer i skog og mark og telefonen er tom for batteri.

Apropos batteri er levetiden på klokken oppgitt til ca. 5 måneder ved fulladet batteri. Dette lades ved hjelp av lys, og det anbefales at klokken ikke skjules under skjorte- eller jakkeerme ved bruk, samt at man kanskje setter den mot vindu eller annen lyskilde når den ikke brukes. Som boende i det kalde nord vet jeg av erfaring at lange tider med mørke kan være en utfordring for å få nok lys, så jeg skulle gjerne sett en mulighet for å lagre også via alternative kanaler, men skjønner at det ikke er tilstede. For å spare batteri vil viserne stanse dersom klokken blir liggende i ro om natten, og snurrer seg direkte til riktig posisjon når du tar den på igjen.

Avsluttende tanker
Dette er en kostbar G-Shock. Det plasserer klokken i et segment man normalt ikke er vant til å se merket, og som for mange er ukjent at de opererer i. Kjennere og entusiaster er nok likevel kjent med MR-G (og de andre litt påkostede familiene i kolleksjonen) og det er nok først og fremst disse man retter seg mot.

For dette er nok neppe den første G-Shock’en man kjøper, ei heller den første dyre klokken? Eller for enkelte, som ønsker den nærmest uknuselige kvaliteten i en mer sofistikert innpakning kan det kanskje være det. Likevel tror jeg dette først og fremst er en klokke for de som har et eksisterende kjærlighetsforhold til G-Shock og som vil ta to steg opp på stigen. For her får du egentlig en god blanding av alt G-Shock representerer og høy materialkvalitet og finisjering. Det gjør den til en meget god følgesvenn på svært mange aktiviteter, selv om jeg vanskelig kan se for meg denne til dress eller smoking. Det tror jeg forsåvidt heller ikke Casio selv forventer.

Om du vokste opp med G-Shock og elsker kjerneverdien i det de produserer, men er klar for å gjøre det hele mer voksent, elegant og raffinert er MR-G og B1000D-1A et godt alternativ! Tilgjengelig fra utvalgte forhandlere i Norge i disse dager.

Mer på de offisielle nettsidene til Casio Scandinavia!

Fakta
Modell / Referanse: Casio G-Shock MR-G B1000D-1A – Ref: MRG-B1000D-1AER
Urkasse:
52.2 x 46.2 x 14.6 millimeter – Titan – Safirglass (foran) – Vanntett til 200 meter
Urverk:
Casio 5526 – Batteridrevet m/Tough Solar – Dato – GMT – Ukedag – Alarm – Nedtelling – Stoppeklokke – Automatisk justering – Full kalender – Radio Wave – Mobile Link – 27 tidssoner med DST av/på
Lenke/reim: 
Titan med foldespenne (med sikkerhetslås)
Veilende pris:
27.998 norske kroner

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.