fbpx

Omtale: Rapport London Evo Cube

I denne artikkelen ser vi nærmere på et hjelpemiddel mange har som et viktig supplement til klokkene i samlingen, nemlig en «watch winder» (eller klokketrekker på norsk). Vi har over en periode testet en klokketrekker fra Rapport London, nærmere bestemt deres Evo Cube.

Bilde: Copyright © Rapport London


Fakta
Produsent: Rapport London
Modell: Evo Cube

Veiledende pris: 3490,-

Annonse


Hva er en «watch winder»?
Mange mekaniske klokker har såkalt automatisk opptrekk. Dette fungerer på den måten at klokken har en roterende skive i urverket som trekker opp fjæren når rotoren beveges. Når man benytter klokken daglig er det derfor sjelden eller aldri behov for å trekke klokken manuelt, da bevegelsen på hånden vil være nok til å holde klokken i gang. Om man derimot legger klokken fra seg vil den ganske raskt stanse da de fleste mekaniske klokker har en gangreserve på kun 2-4 dager.

Om man ikke bruker klokken sin daglig (eller bytter mellom flere forskjellige ur), kan en watch winder være et godt hjelpemiddel. Om man setter klokken i denne vil du slippe å stille den når du skal bruke den neste gang. På mer kompliserte ur med mange komplikasjoner (funksjoner) som dato, månefase, dag osv kan det være en hel liten jobb å stille klokken korrekt, så der kan en watch winder virkelig være god valuta for pengene.

Evo Cube
Evolution Range er blant de billigste watch winderne fra den kjente produsenten Rapport London. Firmaet er kjent for å lage produkter av god kvalitet, så direkte billig er den likevel ikke. Evo Cube har blitt en populær modell på det norske markedet og det er flere urmakere som selger disse over disk også her i Norge. Prisene her hjemme på berget virker å ligge fra ca. 3200,- og opp mot til 3500,-.

Design
Designet er enkelt og relativt minimalistisk og uten synlige knapper og justeringsmuligheter på forsiden av klokketrekkeren. Foruten selve klokken er det kun et enkelt grønt lys som indikerer at den er winderen er skrudd på, samt Rapport London-logoen nede i høyre hjørne. Med en størrelse på kun 120mm x 120 mm x 146mm tar den liten plass på hylla og passer derfor godt inn de fleste steder.

Evo Cube er produsert i tre med en lakkert overflate i flere forskjellige farger. Mange vil nok foretrekke en sort eller annen nøytral farge, men det er liten tvil om at man f.eks. ønsker å matche en spesiell klokke vil det være gode muligheter for å friske opp da denne leveres i mange forskjellige farger.

Rapport London har også laget egne kasser hvor man kan sette to eller fire windere sammen, som vist på bildet under. Dette gjør at man på en kul måte kan bygge ut med flere windere, samtidig som de står stødig ved siden / over hverandre. Vær dog forberedt på at disse kassene koster nesten det samme som selve winderen.

Funksjoner og bruk
Mange klokketrekkere kommer med en rekke funksjoner og innstillingsmuligheter. På enkelte kan man detaljstille frekvens, retning, tidsintervaller, styre den via apper på mobilen og mye mer. Evo Cube er derimot ikke i denne kategorien. Her har man holdt mulighetene på et relativt minimum med kun 1 knapp på winderens bakside hvor man kan stille den inn på ett av tre nivåer alt etter hva som passer din aktuelle klokke best. Programmene er gitt beskrivelsen soft, medium & strong.

Selve festet til klokken er belagt i skinn og kan justeres etter størrelsen på klokkens rem/lenke. Denne festes i winderen med to klips (ett på hver side). Disse kan være litt knotete å få festet om du har en bred spenne eller festemekaniske på klokken, så her må du se at de er skikkelig på plass før du starter winderen.

I bruk er winderen tilnærmet lydløs. Den vil svinge klokken mot begge sider i en vuggende bevegelse, og nivået du har valgt vil påvirke hvor ofte dette gjøres pr. time. Bevegelsen søker å etterligne bevegelsen fra håndleddet ditt og det at dem vugger til begge sider bør gjøre at de aller fleste klokker får et godt opptrekk.

Den nyeste versjonen av Evo Cube leveres med strømkabel som man også kan koble til USB. Dette er en praktisk mulighet som vi setter pris på. Man kan selvsagt også koble den til et vanlig strømadapter eller bruke batterier (om man ønsker å ha winderen i en safe eller lignende).

Rapport London gir 2 års garanti på Evo Cube (noe man strengt tatt forventer å finne på en klokketrekker i denne prisklassen).

Oppsummering
Rapport London leverer en solid og god klokketrekker i sin lille Evo Cube. Den gir nok innstillingsmuligheter for de fleste klokker (og brukere) og lydløs gange og god opplevd kvalitet trekker opp. Vi savner enda flere muligheter mtp. fargevalg, da kanskje spesielt mattere farger og mer tradisjonelle trefarger. Prisen er litt høyere enn enkelte konkurrenter, men vi mener likevel at Evo Cube er blant de beste i sin klasse. Anbefales!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.