fbpx

Intervju: Rolex Sea-Dweller COMEX i særklasse!

For noen uker siden satt jeg og surfet på ulike klokkenettsteder og klokkegrupper da jeg kom over en «unboxing» av de helt helt sjeldne. På «Rolexforum Norge» på Facebook hadde Lars Petter Gullaksen lagt ut bilder av det som med rette må sies å være en virkelig «grail», for alle med interesse for Rolex og dykkerklokker! Vi måtte ta en prat med Gullaksen!

Ordet «grail» ses ofte brukt i klokkeverdenen, og beskriver gjerne klokker man lenge har ønsket seg eller lett etter. Klokker som kanskje har vært litt uoppnåelige, men som man endelig har klart å sikre seg. Jeg tror vi med sikkerhet kan si at ordet nok misbrukes litt, da mange kaster det rundt seg litt både nå og da. Men en grail bør være noe som absolutt ikke er dagligdags for den aktuelle entusiasten eller samleren. Hva som oppfattes som slike klokker er selvsagt svært personavhengig, basert på både økonomi og interesse, men enkelte klokker er så sjeldne og ettertraktede at hele samlermiljøer sperrer opp øynene når de dukker opp. En Rolex Sea-Dweller COMEX er en slik klokke, og utgaven som Gullaksen la ut var alt man noen gang kan håpe på i en slik grail! Vi måtte ta en prat med den heldige eieren, men først, la oss se litt på historien.

COMEX & Rolex
COMEX er et fransk dykkerfirma som ble grunnlagt i 1961 av Henri-Germain Delauze. Delauze, som var en tidligere marinedykker i den franske marinen, startet selskapet som av mange ble omtalt som «The NASA of the Deep Sea». COMEX var verdensledende på sitt felt og selskapet har utvilsomt vært blant de virkelige pionerene når det gjelder utforsking av havbunnen, lenge før man hadde automatiserte ubåter og utstyr til å utføre slike oppgaver.

Annonse

Fra starten av 1970-tallet og frem mot 1997 hadde Rolex og COMEX et samarbeid som resulterte i noen spesielt ettertraktede modeller av Rolex Sea-Dweller og Submariner, hvor COMEX’ logo er preget på skiven (eller kun på baklokket på enkelte tidlige modeller). Som et av verdens ledende selskaper på dykking og arbeid under vann, var selskapet en naturlig partner for Rolex, som på sin side ønsket å utvikle sine dykkerklokker til å bli best mulig. På mange måter fikk Rolex den endelige kvalitetskontrollen ved at dykkere fra COMEX satte klokkene på prøver som få andre noensinne ville, og deres erfaringer var viktige for utvikling av klokkene, før de kom som standardutgaver i butikken. Det var f.eks. COMEX-modeller som ble benyttet som testobjekter for den nyutviklede heliumsventilen, kjent fra Sea-Dweller-kolleksjonen helt frem til i dag. Etter omfattende testing ble denne senere lansert første gang på en standardmodell av Sea-Dweller da den kom på markedet i 1967. Rolex leverte gjennom årene flere utgaver av sine klokker til COMEX, men med leveranser på kun 50, 100 eller 200 klokker pr. gang, er likevel det totale antallet COMEX-klokker svært lavt. At mange av klokkene har blitt borte eller ødelagt med tiden, gjør bare de gjenlevende utgavene enda mer ettertraktet blant samlere!

Hvorfor er de samlerverdige?
Rolex er på ingen måte kjent for å lansere mange spesialmodeller av sine klokker. De er meget restriktive med hva som produseres og man ser svært sjelden klokker som hedrer andre selskaper, partnere eller personer. Selv det som omtales som «jubileumsmodeller» har svært sjelden tekst eller annet som avslører nettopp dette. Her må man rett og slett vite at en spesiell fargekombinasjon på bezelringen, skive eller annet faktisk er en modell for å hedre et spesielt jubileum. Dette skiller seg ganske drastisk fra en del (les: mange) andre produsenter som støtt og stadig kommer med limiterte utgaver.

Nettopp det faktum at Rolex alltid har holdt seg tro mot standardkolleksjonen, gjør at klokker som på selv den minste måte skiller seg fra «standarden» gjerne er spesielt ettertraktede og verdifulle for samlere. Eksempler som «Red Submariner» og «Red Sea-Dweller» er kjente begreper for alle med interesse for vintage Rolex, og refererer ganske enkelt til modeller hvor noe av teksten på skiven var rød. En utgave levert til det britiske forsvaret med en «T» på skiven, omtalt som «Milsub» oppnår også meget høye priser. Når det kommer til COMEX-klokker er de også helt på toppen av skalaen hva angår samlerverdige dykkerklokker. Grunnen er det svært lave produksjonstallet, sammen med at klokkene aldri ble solgt via forhandler, kun gitt direkte til COMEX. Logoen på skiven eller på baklokket, sammen med annen merking som er spesielt for disse er med på å skille de fra standardutgavene og med det fortelle en spennende historie!

COMEX Sea-Dweller – Ref. 16660
Den aktuelle klokken til Gullaksen er en komplett modell 16660. Denne modellen Sea-Dweller fikk ny kasse, safirglass og også en ny heliumsventil sammenlignet med sin forgjenger som hadde ref. 1665. Disse forbedringene gjorde klokken i stand til å tåle dybder på imponerende 4000 fot eller 1220 meter. Inni klokken tikket også et nytt og forbedret urverk, Rolex 3035, som også var en oppgradering fra forrige generasjon Sea-Dweller.

Sea-Dweller 16660 ble levert til COMEX fra 1980-84. I følge kilder skal det ha blitt levert 200 klokker til Comex, hvorav de femti første hadde en matt type skive, mens de resterende 150 kom med en ny, blankere skive. De matte skivene skiller seg dessuten ut ved at de hadde kun to linjer med tekst under «COMEX»-logoen, hhv. 4000 ft – 1220m & SEA-DWELLER, mens man på den nye utgaven skiver hadde byttet plass på disse to, samt lagt til linjene «Superlative Chronometer» og «Officially Certified». Utover dette var klokkene like.

Utgaven som Lars Petter har fått tak i, har den nyere typen skive med fire tekstlinjer, gjerne referert til som Mark III. Utenom selve klokken er den så komplett som man bare kan tørre å drømme om når man kommer over et slikt samlerobjekt. Klokken kommer komplett med original eske, med originalt tilbehør og servicehistorikk. Klokken er i en fantastisk tilstand, årene tatt i betraktning, og har alt av originale deler intakt. I tillegg har Gullaksen fått med masse ekstramateriale fra klokkens originale eier, herunder arbeidskontrakter, adgangskort og dykkerlogger fra COMEX. Den kan altså med rette omtales som en full pakke og dermed en svært sjeldent fin utgave av en allerede grusomt sjelden klokke.


Intervju – Lars Petter Gullaksen

H: Først og fremst, gratulerer så mye med et fantastisk ur!
L-P: Tusen takk for det! Det var en morsom opplevelse og dele kjøpet mitt med en unboxing på Rolexforum Norge på Facebook og responsen var overveldende. Alltid gøy når folk viser glede på andres vegne.

H: For de mer uinnvidde, kan du fortelle litt om akkurat denne modellen Rolex? Og kan du fortelle litt om ditt spesifikke ur?
L-P: COMEX var et «dypdykker» selskap som var i oljeservicenæringen. På 70-80 tallet hadde de ikke avanserte ROV’er (dykkeroboter) som kunne reparere/sveise/vedlikeholde oljeinstallasjoner på flere 100 meters dyp og da sendte de ned modige dykkere i dykkerklokker, som bodde og jobbet ut fra dykkerklokkene over lengre tid. Disse gutta jobbet da på dyp som Rolex så nytten av å kunne bruke til å teste ut Rolexene på, da særlig heliumsventilen som kom med Submariner 5514, som senere ble til Sea-Dweller vi kjenner i dag.

I den anledning lagde Rolex et fåtalls klokker som ble overlevert COMEX for testing under slike forhold, så disse klokken kom aldri for salg i butikk, men kun de som jobbet i COMEX kunne få fatt i de, om de var heldige eller gjorde seg fortjent. Så innenfor COMEX Rolex, er det som all annen vintage Rolex, noen modeller kom i enda mindre opplag enn forrige COMEX modell. Min er en 16660, altså en «transitional» modell fra 1984. Av denne utgaven ble det produsert 150 stykk, som er å betegne som en av de modellene det ikke ble produsert mest av, og det er sjelden en negativ egenskap når en samler på Rolex.

H: Basert på bildene du postet, ser det ut til at denne pakken nærmest er helt komplett? Du har full servicehistorikk og også annet til denne?
L-P: Det er riktig, her er alt komplett, helt ned til tag-nivå, booklets, sertifikat med 119-landskode (som er egen landskode for COMEX), extension og bracelet tool, alt. Dønn komplett og topp stand. Her er også servicehistorie kjent, og ingen deler er byttet, kun smøring og rens/vedlikehold av urverk.

Men komplett er en ting. Noe av det viktigste med COMEX er at de også bærer en historie, og den historien har også samlerverdi i seg selv. Derfor var det veldig godt første eier kunne legge ved COMEX ansettelseskontrakt, dykkelogger, COMEX rapporter skrevet av første eier, visittkort, adgangskort, private dykkerrelaterte bilder og en intern COMEX avis med artikkel om akkurat han. Jeg fant også senere en mengde avisartikler som linker første eier opp mot COMEX. Jeg har søkt lenge etter COMEX, både i Norge og utenlands, men aldri sett en så komplett pakkeløsning.

H: Hvordan kom du over akkurat denne? Kan du si noe om kjøpsprosessen?
L-P: Jeg hadde avertert ønske om å kjøpe Rolex lokalt i Stavanger. Sommeren 2016 ringte en kar og sa hans far ville selge sin Rolex COMEX. På det tidspunktet var jeg ikke godt nok opplest på COMEX, så jeg turte ikke hoppe på der og da. Men jeg lagret nummeret og leste meg mye opp på disse spesielle klokkene. Sommeren 2017, var jeg «COMEX-skolert», og tok kontakt med sønnen igjen. Klokken hadde ikke blitt solgt i mitt ”studie-år” og vi avtalte et møte, hvor jeg fikk møte første eier, hans kone og sønnen. En ytterst hyggelig familie, med en imponerende arbeidskarriere. Vi fikk svært god kontakt, og det som skulle bli en rask Rolex-inspeksjon ble en 2-timers lang «kaffedrøs» om hans spennende tid i COMEX.

Det var også to utenlandske kjøpere på banen, hhv. en Rolex-oppkjøper i Old Bond Street i London og en ung danske med mer penger enn hjerne. Så det var to reelle bud inne. Jeg sa at jeg var villig til å møte høyeste bud, og ville unngå budrunde. De ville da få til en lokal ryddig handel, som alltid er å foretrekke ved slike kjøp/salg, hvor tillit mellom partene er et «must».

H: Har dette vært en «grail» for deg lenge eller var det en sjanse som bød seg som du måtte hoppe på?
L-P: Jeg tror enhver som samler på Rolex, gjerne begynner med å kjøpe en flett ny Rolex hos en AD (autorisert forhandler). Deretter blir det flere modeller de vil teste ut og man ender kanskje opp med 2-3 forskjellige. Så vil mange finne en «birthyear» Rolex, og steget inn i en vintage-rettet samling er i gang. Alle som går den veien, eller deler av den vil komme over artikler om COMEX. Jeg har lenge visst om COMEX, men først etter å ha lest meg godt nok opp på det, ble det aktivert en trang til å kunne oppnå den drømmen. Og når muligheten var der, hoppet jeg på. Jeg har hatt muligheter på slike Rolex COMEX før også, men det utslagsgivende her var å få kjøpe av første eier lokalt, samt det var en mer enn komplett utgave av en sjelden 16660-modell.

H: Er det mulig å si noe om hvilken salgsverdi eller annenhåndsverdi denne/tilsvarende
klokker oppnår på markedet?
L-P: COMEX averteres fra 400.000 og opp til helt ville priser om en ser på internasjonale markedsplasser som Chrono24 osv. Modeller med lavt produksjontall, som er komplett, veldokumenterte og velholdte er populære objekter på auksjoner i London, Hong Kong og New York, og gått for rekordhøye summer. For min del forblir klokken i Norge i mitt eie, da jeg vet at dette er en mulighet jeg ikke vil få igjen.

H: Kan du fortelle litt om deg og din klokkeinteresse generelt?
L-P: Ja, har alltid hatt interesse for mekaniske sveitsiske ur, og var innom mange modeller mer som en «one watch man», for jeg følte jeg måtte bli gammel nok for å eie en Rolex. Så jeg begynte med å kjøpe en 5 år gammel Daytona, og jeg forstod at Rolex fra nå av var mitt merke. Det har blitt mange Rolex etter det, og prøver å ha ca. 10 i samlingen til en hver tid. Nå er det flertall av vintage i samlingen, da jeg liker historiene som følger klokkene, som min vintage Pepsi plexi, eid av en tidligere krigsreporter i NRK på 80-90 tallet. Den klokken har sett mer enn hva jeg vil vite! Jeg deler bilder og annet av samlingen på Instagram-kontoen «rolexsamleren».

H: Blir dette en «safe queen» eller bli brukt?
L-P: Jeg er  ingen fan av «safe queens» eller NOS (new old stock) som en ikke tør bruke. Rolex dykkere er «toolwatch», og jeg har allerede brukt COMEX’en da jeg la ny terrasse på hytta! Jeg trykktester jevnlig og kjøpte ny Rolex-lenke for å ikke slite ut den opprinnelige lenken. Men alle klokkene brukes, så noen uker får den mer «wristtime» enn andre uker, basert på humøret.

Vi på Horae gratulerer så mye med en virkelig rå (!) Rolex COMEX og takker for at han ville dele litt rundt historien med oss og våre lesere!

Alle bildene i denne artikkelen er Copyright Lars Petter Gullaksen! Gjengitt med tillatelse.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.