fbpx

Oppsummering: Horae 2019!

Julens store dager er forbi og om kun kort tid skal vi feire at 2020 gjør sin innmarsj. Det betyr at det er tid for å se tilbake på 2019 – et innholdsrikt og spennende år for alle klokkeinteresserte. Også for oss på Horae har det vært fantastisk morsomt å se at antallet følgere og besøkende har økt jevnt og trutt, og faktisk satte vi ny månedsrekord nå i desember. Så, her er en oppsummering med et samtidig ønske om et riktig godt nyttår!

Omega 321 – Lange 1 «25th Anniversary» – JLC Master Grande Tradition Gyrotourbillon Westminster Perpétuel

Klokkeåret 2019 startet med at Cartier tjuvstartet foran SIHH og lanserte flere nyheter i Privé- og Libre-familien, samt en helt ny Santos Large Size med en herlig blå skive. I tråd med de økte kravene fra Rolex kunne vi lese om Lervik Ur og deres storsatsing på verkstedet, samtidig som Omega dro frem en nylansering av det ikoniske urverket Calibre 321! A. Lange & Söhne på sin side gjorde klar for feiring av Lange 1 sitt 25-årsjubileum, og når SIHH slo opp dørene fikk vi også se en ny datovariant av deres Zeitwerk.

Annonse

Jaeger-LeCoultre på sin side viste horologiske muskler i særklasse med sin Master Grande Tradition Gyrotourbillon Westminster Perpétuel, mens Audemars Piguet lanserte den svært kontroversielle og omdiskuterte serien CODE 11:59. Mens SIHH fortsatte med uforminsket styrke, så vi her hjemme at Saastad Ur ble enda en butikk i rekken over de som har mistet prestisjemerket over alle – Rolex. At Rolex engasjerer er ingen hemmelighet, og den nyheten ble faktisk årets mest leste artikkel! Tilbake i messehallene i Genéve var det duket for nye Carbotech-utgaver fra Panerai, en ny Datograph Perpetual fra A. Lange & Söhne og vi fikk gått hands on med nyheter i IWCs Spitfire-kolleksjon.

Panerai hadde et kjempefokus på Submersible-serien, og kom blant annet med en egen «Mike Horn Edition», samtidig som vi tittet nærmere på Baume & Mercier Baumatic med blå skive. Vacheron Constantins på sin side lanserte den lett revolusjonerende Traditionnelle Twin Beat Perpetual Calendar. Omega (som ikke var på verken SIHH eller Baselworld i år) kom med den hittil kuleste utgaven av Seamaster 300M i Ceramic-Titanium og Zenith feiret 50 år med deres stolthet, El Primero-urverket. Her på nettsiden fikk vi publisert noen fine omtaler av nyheter innen Santos de Cartier Chronograph og også Langematik Perpetual i «Honeygold» fra A. Lange & Söhne, mens TAG Heuer kom med nytt materiale i sin Carrera Calibre Heuer 02T Tourbillon Nanograph.

I februar valgte vi å spekulere litt rundt hva Rolex kom til å finne på med sine lanseringer på Baselworld, uten at vi traff helt med spådommene. Grand Seiko kom med noen flotte modeller i Elegance Hand-Wound, og Montblanc med sin 1858 Heritage Split Second Chronograph imponerte også. Senere i måneden hadde vi også klar nye hands-on artikler for VC Overseas Perpetual Calendar Ultra-Thin og Panerai Carbotech – PAM00960 & PAM01616. Jørgen fikk ytret sine ærlige meninger om CODE 11:59 og sine tanker rundt postordresalg og gråmarkedseffekt for Rolex.

Med våren rundt døren kunne vi i mars lese at Urmaker Jørgensen i Tromsø la inn årene og at TAG Heuer også ville feire jubileum da deres Monaco fylte 50 år. Nye omtaler ble lansert av Jaeger-LeCoultres herlige Master Ultra Thin Tourbillon og Panerais Luminor Marina 44 mm, før oppmerksomheten ble gitt Omega og deres storfeiring av Apollo 11s månelanding i 1969.

Mot slutten av måneden var det duket for årets største begivenhet da messehallene i Basel åpnet dørene, og her så vi blant annet nye 5172G fra Patek Philippe, nye Breitling Superocean, nyheter i GMT-kolleksjonen og Yacht-Master-kolleksjonen til Rolex. Vi fikk gått hands on på noen herlige modeller i Patek Philippe 5235/50R, Breitlings Navitimer Ref. 806 1959 Re-Edition, Tudors nye Black Bay Chrono S/G, Sea-Dwelleren fra Rolex i Rolesor og Grand Seiko Sport Collection – Spring Drive 20th Anniversary. Igjen imponerte Bulgari med en vanvittig tynn Chronograph GMT Automatic i sin Octo Finissimo-serie, samtidig som norske Bruvik annonserte den nye Black Gold II Chronofly.

Vår i luften i april ga oss tid til nok et par hands-on artikler med nye Zeitwerk Date, samt TAG Heuers storsatsing Autavia Isograph Chronometer. Askeland Ur & Diamanter gjorde som flere andre og pusset opp verkstedlokalene til å bli topp moderne, klare for nye utfordringer.

Kom mai du skjønne milde og vi kunne presentere våre kandidater til årets Sommerklokke, se på en herlig burgunderrød Reverso fra Jaeger-LeCoultre, samtidig som merket annonserte at de utvidet garantien til klasseledende 8 år. Urmaker Håkon Lian ble ny norsk forhandler av NOMOS Glashütte og vi fikk presentert to kronografer i form av Blancpain Air Command Chronograph og Omega Speedmaster “Apollo 11 50th Anniversary LE”.

Juni og sommer ga oss Glashütte Originals variant av en dykkerklokke med nye SeaQ, hands on med Baume & Merciers nye Clifton Baumatic Perpetual Calendar, en gjenopplivning av Zenith El Primero A384 og Omega som viste dypvannsmuskler med prototypen Seamaster Planet Ocean Ultra Deep Professional.

Sommeren som sådan er som regel preget av ferie og lite spektakulære klokkenyheter, men litt hadde da også juli å by på. Blant annet kunne vi lese at Marlon Brandos GMT-Master fra Apocalypse Now! skulle under hammeren, samt litt om årets utgave av veldedighetsauksjonen Only Watch. Grand Seiko lanserte Spring Drive GMT SBGE248, mens Omega kom med den aller første Speedmasteren med det relanserte calibre 321, utført i platina! Urmaker Håkon Lian kunne også stolt annonsere at deres verksted var ferdig og i henhold til alle nye kravspesifikasjoner.

Med sommeren på hell kom det nyheter fra Panerai da de lanserte sitt nye «kundeprogram» Panerai Passport, og Jørgen skrev noen sterke meninger om homage, kopi og forfalskning, med Steinhart og Rolex i hovedrollene. Kjedelige nyheter om at Tidemann Urmakermester hadde lagt ned kom flytende til overflaten, samtidig som Jaeger-LeCoultre lanserte en herlig dobbelgradert utgave av sin Polaris Date. Panerai kom med flere nyheter i Luminor Due-familien, Omega med en ultralett Seamaster Aqua Terra og vi så nærmere på Omegas Aqua Terra Worldtimer.

Høsten er normalt travle tider for klokkeindustrien, så også i september i år. Vi startet måneden med et intervju med Theo B. B. M’Bow fra Maurice Lacroix, før vi kunne melde at Rolex kom til å ta med seg sin utstilling om Explorer til Oslo Watch Fair. Andre store og gledelige nyheter var at Urmaker Bjerke ble ny forhandler av A. Lange & Söhne, samt at Tom Andre Tidemann annonserte at han ville starte opp et nytt konsept – Tidemann Luxury Watches.

Jaeger-LeCoultre viste igjen horologiske muskler med den nydelige Master Grande Tradition Tourbillon Céleste og det var moro å se Bell & Ross hive seg på stålsportsbølgen. Tudor lanserte en vanvittig rå og limitert utgave av Tudor Black Bay Chrono Dark, mens vi fikk oppleve en astronomisk kveld med Omega, som litt senere lanserte en rimelig tacky utgave av sin Seamaster Diver 300M for å hedre filmen On Her Majesty’s Secret Service. Sist i måneden kom nyheten om at Bovet ville være et av merkene som Tidemann Luxury Watches ville kunne tilby.

Med kun tre måneder igjen av 2019 kom Chopard med sin tolkning av en stålsportsklokke i form av «Alpine Eagle», mens Vacheron Constantin kom med en nyydelig “Historiques Cornes de Vache 1955” i stål. Vi fikk en skribentdebut med et skrått tilbakeblikk på Bell & Ross BR03-92-S og kunne melde at Omegas nye museum er klart. En endring i navn fra SIHH til Watches & Wonders Geneva er nok like mye en strategiendring og Urmaker Thorbjørsen hentet plutselig Fabergé til Norge.

Vi fikk sett litt på et virkelig mesterverk i Master Grande Tradition Gyrotourbillon 3 “Meteorite” fra Jaeger-LeCoultre og så også nærmere på Omega Seamaster Diver 300M Chrono. A. Lange & Söhne slapp en liten bombe med sin nye sportsklokke Odysseus og TAG Heuer kom med den siste av totalt fem Monaco som hedret modellens jubileum. Vi kunne tilby en liten sniktitt på Oslo Watch Fair, melde at Parmigiani Fleurier var på tur til Norge og se på TAG Heuers spesielle Carrera Nordic Tourbillion.

Etter årets (og tidenes beste norske klokkearrangement) Oslo Watch Fair kunne vi gi et tilbakeblikk, før Moritz Grossmann ble seneste tilskudd i en rekke nye merker som kommer til Norge. Vi testet Maurice Lacroix’ Aikon Venturer før vi kunne se at Audemars Piguet gjorde storeslem under årets GPHG. Ettersom snøen hadde falt flere steder var det tid for å lansere våre «Juleklokka»-kandidater, og vi fikk sett på resultatene fra Only Watch. Et besøk til horologiens høyborg, Vallée de Joux og Jaeger-LeCoultre, var blant de absolutte høydepunktene.

Måneden fortsatte med at TAG Heuer tok farvel med Calibre 12 & introduserte Heuer 02 i Monaco, mens vi bevitnet en ganske formidabel bragd når Bremont Project Possible ble fullført. F. P. Journe kom med en ganske komplisert Astronomic Souveraine og vi fikk snakket med Edwin de Vries fra IWC. Glashütte Original lanserte en herlig retroinspiert sak i Seventies Chronograph Panorama Date LE, før det var tid for årets julekonkurranse med en kanonpremie fra Maurice Lacroix.

Desember kom over oss med advent og en ny klokke fra den kommende James Bond-filmen «No Time to Die». Urmaker Bjerke kunne melde at de hentet inn Moser & Cie, før vi fikk sett norske Kjersti Buaas i reklamefilm for Tudor sammen med David Beckham. Et par fine hands-on fikk vi også tid til før julefeiringen, med Patek Philippe Nautilus 5726/1A og et par Bruvik Svalbard – Signature Edition.

En artikkel som skapte voldsomt engasjement og var vår artikkel om at Rolex øker prisene fra 1. januar og også at man tenker å benytte utstillingsmodeller hos forhandlere fikk mange lesere. Alt i alt enda et meget begivenhetsrikt år for oss i redaksjonen og vi er spente på hva 2020 vil bringe. Vi håper og tror det blir mange spennende nyheter fra oss.

Tusen takk til alle lesere, annonsører og klokkeentusiaster for året som har vært og følg med også over nyttår!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.