fbpx

Glashütte Original Spezialist SeaQ

2019 er året hvor Glashütte Original igjen forsøker seg på det vi kan omtale som “tool watch”-markedet, med introduksjonen av sin femte kolleksjonsfamilie – Spezialist. Det betyr arbeidsklokker som skal tåle utfordringer under tøffe forhold, og først ut er dykkerutgavene som har fått navnet SeaQ.

Glashütte Original SeaQ 

Jeg tror de færreste av oss forbinder tyske Glashütte Original med arbeidsklokker eller verktøyklokker, og det med ganske god grunn. Selskapet har riktignok produsert slike klokker både i nær og fjern fortid, men det ville vært en overdrivelse å hevde at disse har gjort noe varig inntrykk i klokkekretser. Om man i tillegg setter begrensningen til rene dykkerklokke er utvalget enda mindre. Så har man også valgt å dykke dypt ned i arkivet for å hente inspirasjon til årets nylanseringer, hvor både den nye SeaQ & spesielt SeaQ 1969 må regnes som en ganske direkte etterkommer av “Spezimatic Type RP TS 200” som så dagens lys i nettopp 1969.

Annonse

Førsteinntrykket er at det er langt riktigere designmessig enn noen av de mer moderne utgivelsene som siden har gått hen og forsvunnet uten videre seremoni. Tydelig er det i allefall at Glashütte Original ikke har latt seg skremme og igjen er klare for å ta fatt på segmentet.

I alt tre ulike modeller ser dagens lys direkte fra introduksjonen av den nye kolleksjonen. Dette er alle dykkerklokker med sterke familiære bånd, men hvor små detaljer og funksjoner skiller de fra hverandre. SeaQ og den limiterte SeaQ 1969 er som rene dykkerklokker å regne, mens SeaQ Panorama Date tar det et lite steg videre både teknisk og visuelt, og er en større og også ørlite mer moderne tolkning.

SeaQ & SeaQ 1969
I praksis er disse to klokkene laget over samme lest. Det betyr stålkasser som måler behagelige 39.5 millimeter i diameter og som er godkjent i følge alle nye ISO-standarder for dykkerklokker, herunder med bezelring som er dreibar i kun én retning og en dybderating på 200 meter. Klokkene har store og lettleste arabiske numeraler på 12, 6 og 9, mens resterende timer er utført i rektangulære markører – alle fylt med Super-LumiNova i beige utførelse. Alle er forsåvidt ikke helt riktig, for klokken tre har man plassert et datovindu.

SeaQ & SeaQ 1969

Viserne følger litt i samme gate som skiven og er store og lettleste. Her finner man den første forskjellen på de to variantene, for SeaQ standardmodell har beige Super-LumiNova, mens den limiterte SeaQ 1969 har en grønnere variant på viserne. Den beige varianten opplyser selskapet er en etterligning av den radioaktive varianten radium, i det minste rent utseendemessig. Forskjell nummer to ser man på selve skiven, hvor teksten som er plassert mellom senter og klokken seks er forskjellig – SeaQ 1969 tydelig inspirert av sin forfar med to linjer som leser hhv. “25 Rubis” og “Shockproof”. Siste lille detalj er en egen nummerering på baksiden som forteller deg hvilket av de totalt 69 (!) urene du besitter. Med andre ord en rimelig sterkt limitert variant.

Begge klokkene er utstyrt med Glashütte Originals eget caliber 39-11 som er et automatisk verk med 40 timers gangreserve. Rent utseendemessig er det på langt nær det flotteste urverket som produseres av selskapet, men jeg tør likevel driste meg til å si at det er vakrere dekorert enn det meste man finner i sammenlignbare klokker. Det er likevel ikke noe du trenger å bekymre/glede deg over, ettersom begge modellene har lukket baklokk uten innsyn.

SeaQ kan leveres på både gummirem, stållenke eller tøyrem, mens den limiterte SeaQ 1969 ser ut til å kunne komme med gummi- eller tøyrem som et utgangspunkt. Her er det mulig at lenken kan skaffes separat og ettermonteres, men det vites per nå ikke. Prisen er oppgitt til 8.500€, så rett rundt 85.000 norske kroner.


SeaQ Panorama Date
Familielikheten er ganske tydelig også i den nye SeaQ Panorama Date, men det er en langt større klokke med sine relativt voksne 43.2 millimeter i diameter. På mange måter gjør det klokken til en mer moderne utgave av SeaQ, men selskapets ganske karateristiske “Panorama Date” (som vi kjenner fra en rekke modeller) plassert nede ca. klokken fire på skiven.

Motstandsdyktigheten mot vann er også økt ytterligere 100 meter, så å ha den på armen under forsøket på å slå verdensrekorden i fridykking er uproblematisk. Den er forøvrig på 253.2 meter, satt av Herbert Nitsch i 2012.

Uansett, klokken kommer med en svært lik sort skive som SeaQ, men også i en flott blå variant, og begge typer rem og lenke er tilgjengelig. Den større kassen (og høyere prisen) gjør også at man finner plass til urverket 36-13 som også er et automatisk verk, men med en imponerende 100 timers gangreserve. I tillegg til moderne egenskaper, er det også et langt vakrere urverk rent estetisk (blant annet med en åpen rotor hvor man bruker 21 karat gull for å skape vekt), og på SeaQ Panorama Date er dette synlig gjennom safirglass på baksiden. Prisen vil bli i overkant av 100.000 norske kroner.

Tanker
Etter og ha lest om og studert bilder av klokkene er førsteinntrykket ganske godt. Dette virker å være vel utførte dykkerklokker med historiske visuelle detaljer som er lette å like. Også rent teknisk er klokkene godt gjennomførte, da kanskje spesielt storebror med sitt 36-13 som er et virkelig flott urverk. Sånn sett har begge modellene sine styrker og kan bli spennende utfordrere i “dykkerklokkemarkedet”, selv om man kanskje mangler en stolt arv å vise tilbake på.

Til tross for et godt førsteinntrykk tror jeg likevel at Glashütte Original skal slite voldsomt med å skaffe seg noen særlig markedsandel. Prisen, som isolert sett ikke er urimelig, gjør at disse er helt på nivå med «sammenlignbare» modeller fra eksempelvis Rolex. Nå har jo Submariner og Sea-Dweller vist seg nærmest umulig å oppdrive, men det blir en litt annen diskusjon igjen og er egentlig bare med å vise hvilken markedsposisjon de har og som Glashütte Original konkurrerer mot. Med priser opp mot og over 100.000 kroner havner man også godt over modeller fra ekstremt sterke og populære konkurrenter som Omega, Tudor, Breitling og Grand Seiko – samtidig som man får ypper til konkurranse mot Blancpain og Panerai, og det bare for å nevne noen jeg kommer på sånn i farta. De nye SeaQ er heller ikke så spesielle eller unike i sitt design at de skiller seg voldsomt ut og jeg har derfor dårlig tro på at SeaQ kommer til å bli noen voldsom salgssuksess utover entusiastkretsen til merket – selv om jeg håper at Glashütte Original skal lykkes med satsingen.

Mer informasjon på de offisielle nettsidene!

Fakta
Modell / Referanse: Glashütte Original Spezialist SeaQ / SeaQ 1969 – Ref: 1-39-11-06-80 / 1-39-11-01-80 (SeaQ 1969 limitert til 69 eksemplarer)
Skive:
Sort “Sunray” – Datovindu kl. tre
Urkasse: 
39.5 millimeter (diameter) – 12.15 millimeter (høyde) – Rustfritt Stål – Safirglass (foran) – Vanntett til 200 meter
Urverk:
GO Caliber 39-11 – Automatisk (selvtrekkende) – 28.800 vph – 25 juveler – 40 timer gangreserve
Lenke/reim: 
Tøyrem / Gummirem / Lenke
Veilende pris:
~ 85.000 norske kroner
Fakta
Modell / Referanse: Glashütte Original Spezialist SeaQ Panorama Date – Ref: 1-36-13-01-80 / 1-36-13-02-81
Skive:
Sort / Blå “Sunray” – Panorama Date
Urkasse: 
43.2 millimeter (diameter) – 15.65 millimeter (høyde) – Rustfritt Stål – Safirglass (foran/bak) – Vanntett til 300 meter
Urverk:
GO Caliber 36-13 – Automatisk (selvtrekkende) – Panorama Date – 28.800 vph – 41 juveler – 100 timer gangreserve
Lenke/reim:
Tøyrem / Gummirem / Lenke
Veilende pris:
~ 110.000 norske kroner

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.