fbpx

Juleklokka 2019

Flere av oss har allerede vært ute med snøfreseren (flere ganger), og kalenderen har tikket godt inn i november allerede. Det betyr at det nærmer seg advent og jul med stormskritt og straks er det frem med den peneste dressen for å ringe høytiden inn. Da bør man også ha klar en klokke som står i stil med antrekket og ikke henge igjen med årets Sommerklokke?! Her er våre kandidater til årets Juleklokke!

Det er herved klart for tredje året med vår lille anbefalingsliste for julen, og selv om begrepet “Juleklokka” ikke er noe som er like innarbeidet som “Sommerklokka”, er det for lenge å vente til hver sommer for å komme med noen tanker om hvilke klokker vi mener byr på det lille ekstra. Derfor har “Juleklokka” fått sin egen årlige spalte her på Horae.

Med fyr i peisen, julelys på verandaen og gløgg i koppen, trenger man et skikkelig ur som kan være med å skape den perfekte stemningen i både mørketida og høytiden. Borte er badeshortsen og den “høylytte” sommerklokka. Tilbake står vi med litt varmere klær, penskjorta og vinterjakken. Vi trenger altså et armbåndsur som kan kle de ulike utfordringene som denne delen av året har å bringe!

Annonse

Vi på Horae har gjort oss noen tanker om hva vi mener er gode valg for “Juleklokka 2019”. Tradisjon tro har vi satt oss noen grunnprinsipper, som vi forsøker å følge, men trolig kommer til å bøye eller bryte. Her ønsker vi kanskje ikke bare en ren dressklokke, men en klokke som kan passe til flere forskjellige antrekk, men som selvsagt må gjøre seg kanongodt på selve julekvelden. Om man derimot ønsker en ren dressklokke, ta en titt på vår artikkel fra 2017 om “5 klassiske – minimalistiske & nydelige dressklokker“.

Vi i redaksjonen har forsøkt å plukke ut klokker som vi mener vil gi masse klokkeglede, høy kvalitet og som har et design og urverk som er ment å vare i lang tid. Vi har forsøkt å ta utgangspunkt i det norske markedet, den norske klokkesmaken og de merkene norske forhandlerne har tilgjengelig. Vi håper du finner inspirasjon til klokkekjøpet, selv om du kanskje ikke er enig i alle (eller noen av) våre valg. Heldigvis finnes det hundrevis av klokker som kan gi akkurat deg godfølelsen, så fortvil ikke om du er helt uenig i våre kandidater! Husk også å se hvilke kandidater vi listet opp i fjor & forfjor, for de er fortsatt like gode valg i år!

Noen grunnkriterier som vi (forsøker) å følge! Klokka må:
– være noenlunde tilgjengelig (kommet til forhandlere) for kjøp til årets julefeiring
– kunne takle både dunjakken og pendressen som antrekk
– i all hovedsak være av årets, eller de seneste års lanseringer
– by på de klassiske og elegante farge- og materialvalgene som passer når høytiden ringes inn
– ha en kvalitet og anerkjennelse i markedet som gjør at den like godt kan brukes resten av året som på julekvelden

Basert på disse kriteriene, i det minste som et utgangspunkt, presenterer vi her «Juleklokka 2019» – 5 klokker som vi mener er gode alternativer til mørketid, advent og julefeiring!


Jaeger-LeCoultre Master Ultra Thin Tourbillon
Vi starter på toppen, både bokstavelig og prismessig egentlig, med en fullstendig fantastisk klokke fra Jaeger-LeCoultre. Master Ultra Thin Tourbillon i roségull. Her snakker vi haute horlogerie hvor nettopp tourbillonen inntar hovedscenen nærmest alene, bare lett akkompagnert av resten av klokken. 40 millimeter med roségull, en skive med eggeskallfarge og Dauphine-visere er egentlig all tilbehøret du trenger, for tourbillonens dans gjør resten.

Klokken er selvtrekkende og urverket selvsagt produsert og dekorert etter vante høye standard hos Jaeger-LeCoultre. Nå er kanskje ikke denne klokken noen bruksklokke til daglig, så der går vi litt i vår egen felle. Faktum er nok at denne vil være et resultat etter lang tids vurdering, men om du velger å slå til kan vi ikke komme på mange flottere tourbilloner, som samtidig beholder alt du ser etter i en elegant dressklokke. Prismessig bør du trolig ha innløst aksjesparingen, for denne setter deg tilbake et sted mellom 7- og 800.000 riksdaler. Et vanvittig godt, men fortsatt dyrt, alternativ med litt sprekere farge vil kanskje være  en av klokkene fra “Enamel”-kolleksjonen som ble lansert i år?

Grand Seiko Elegance Collection – SBGM221
Japanske Grand Seiko har, sammen med tyskerne, virkelig utfordret det sveitsiske hegemoniet hva angår klokker av ypperste klasse de senere år. Også mens man benyttet Seiko-logoen begynte samlere og entusiaster å få opp øynene, men å skille det ut og gå for Grand Seiko i førersetet var et smart valg som nok vil åpne enda flere dører fremover. Når det gjelder polering og finisjering står ikke Grand Seiko tilbake for nær sagt noen (ei heller på urverkene så det er sagt) og de har kommet med en rekke gode kandidater for våre lister, men denne varianten ble valgt ut av oss.

Eller, for å være helt ærlige var kanskje SBGK005G vår absolutte førstevalg, men limitert som den var er den revet bort fra alle hyller for lenge siden. Men denne er et utrolig godt alternativ, selv om den er en ganske annen klokke. At denne i tillegg er automatisk og kanskje enda mer egnet for flere bruksdager enn førstnevnte er kanskje et annet pluss?

Her får du en klokke inspirert av 1960-tallet med en herlig kremfarget skive som bare oser klassisk stil. Kassen er rett under 40 millimeter og et touch av blått syns vi kler viserne ekstremt bra. På innsiden får du et kanongodt urverk med solide 72 timer gangreserve og mulighet for en ekstra tidssone (GMT). Om du synes denne er hakket for rotete eller ønsker en enda mer stilren variant, se etter utgaven uten GMT som koster et par tusenlapper mindre i tillegg! Med halv skatt i desember er det kanskje mulighet for å finne de 50.000 kronene som kreves for å ha denne under skjorteermen når julegavene åpnes?

Glashütte Original Sixties / Sixties Panorama Date “Fiery Orange”
Dette er en skikkelig outsider i årets kåring og vi var egentlig lenge i tvil om den skulle være med på listen eller om den ble for heftig i sitt fargevalg. Men etter litt frem og tilbake fant vi ut at denne får være det utsvevende alternativet, for skiven er helt fantastisk i levende live. Når vi sier den mener vi egentlig de, for dette er to klokker som deler mange egenskaper, men utgaven med panoramadato er hakket større med sine 42 millimeter mot lillebrors 39.

Dégradé, som benyttes for å produsere skivene, består av en rekke prosesser som alle er med på å gi skivene en gradert finish – fra oransje i senter til nærmest sort langs ytterkanten. På grunn av produksjonsmetoden vil ingen skiver være helt identiske, men ha små særtrekk som et resultat av lakkeringsprosessen og senere varmebehandling i en egen ovn. Helt råe i levende live om vi får si det selv!

Disse er så vidt oss bekjent ikke limiterte, men vil kun bli produsert inneværende år. Om de enda er tilgjengelig vil du måtte regne med at ca. 65.000,- (Sixties) / 80.000,- (Sixties Panorama Date) av julebonusen forsvinner. Dersom det oransje blir for voldsomt for din smak finnes også disse elegante klokkene med langt mer edruelig utseende på skiven.

A. Lange & Söhne Richard Lange Jumping Seconds 
At tyske A. Lange & Söhne har vært representert på samtlige versjoner av “Juleklokka” hittil sier ikke rent lite om redaksjonens ganske unisone kjærlighet for de tyske urkunstnerne fra Glashütte. Faktisk var det flere klokker fra årets SIHH som hadde fortjent en plass på listen, men vi bestemte oss for å gå for det som egentlig er en frekk liten outsider. Dette er årets variant av Richard Lange Jumping Seconds, i hvitt gull med en knallsort skive – Darth Vader blant entusiaster…

Med sin helt spesielle tidsvisning, spredt over ikke mindre enn tre separate skiver, hvor en hoppende (!) sekundviser har den mest prominente plassen, er ikke denne for alle. Men herrejemini hvor lekker den er. Vanvittig elegant, særegen uten å bli rar, og med et urverk fra absolutte topphylle er og blir dette en drømmeklokke. Med Urmaker Bjerke som rykende fersk forhandler bør det finnes muligheter for å skaffe seg denne, som også var å se på årets Oslo Watch Fair, men regn med å kvitte deg med hele julegratialet fra en onkel i Amerika og vel så det. Veiledende pris rett rundt 750.000 norske kroner. For spesiell? Sjekk ut en av de andre kandidatene vi hadde til vurdering, for eksempel Langematik Perpetual “Honey Gold” eller Zeitwerk Date.

Baume & Mercier Clifton Baumatic
Årets siste kandidat er en klokke som gir veldig mye kvalitet for pengene. Clifton Baumatic fra Baume & Mercier har markert seg positivt de siste par årene, med nyutviklet urverk som leverer ganske imponerende egenskaper. I år kom en helt ny variant med en herlig gradert blå og sort skive (Cadran Bleu), som vi i vår “Hands On” omtalte som en farge som fungerer både som formell og som samtidig er litt frisk.

Urverket på innsiden er utviklet av selskapet selv i tett samarbeid med ValFleurier, og leverer blant annet fem dagers gangreserve, moderne egenskaper hva angår motstandsdyktighet mot ytre elementer og er COSC-sertifisert. Kvalitetsfølelsen i klokken er meget god i sin prisklasse og her kan du både få levert med lenke eller sort skinnrem. Om den blå fargen blir for livlig, vit at klokken også leveres med hvit eller sort skive. Blant de bedre penklokkene du får kjøpt i området 30.000 kroner, som er hva du må forvente å betale hos din lokale urmaker for å feire jul med denne.


Billigere alternativer og tips!
For mange er nok helt ny klokke før julekvelden utelukket. Men fortvil ikke, for du kan gjøre mye med klokker du allerede har i samlingen som gjør de mer passende til høytiden. Kanskje kan du få tak i en elegant og pen skinnreim som kan erstatte NATO-reimen eller lenken du normalt benytter? Eller kanskje du kan kjøpe en ny finskjorte som har samme farger eller nyanser som klokken du ønsker å bruke?

Nytt tilbehør, som belte, sko, slips og mansjettknapper som matcher klokken er selvsagt også meget gode alternativ, som ikke trenger å koste allverden. Vi har til og med skrevet en egen artikkel om dette, “Møt julen med stil”, som kan gi deg inspirasjon!

Uansett hvilken klokke du ønsker å benytte til jul, ønsker vi deg og dine en flott julefeiring!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.