fbpx

Hands On: Jaeger-LeCoultre Master Ultra Thin Tourbillon

Årets SIHH ga oss flere nyheter fra Jaeger-LeCoultre, men det var kanskje klokkene med blå emaljeskiver som stjal de største overskriftene, herunder den svært avanserte Master Grande Tradition Gyrotourbillon Westminster Perpétuel. Men det var også andre godbiter fra «La Grande Maison», og en av årets vakreste var utvilsomt Master Ultra Thin Tourbillon i roségull.

Jeg innrømmer lett at Master Ultra Thin-serien fra Jaeger-LeCoultre er blant mine favoritter om vi snakker om rene linjer og klassiske elegante penklokker. Hittil har utgavene i stål og hvitt gull kanskje vært mine personlige favoritter, ettersom jeg ikke har følt meg «voksen» nok til å gå for urene som har vært utført i gult gull eller roségull. Det endret seg imidlertid lett da jeg fikk tilbringe noen skarve minutter med denne herligheten under årets SIHH.

Master Ultra Thin Tourbillon
Dette tilskuddet til kolleksjonen byr ikke på noen veldig store overraskelser om man er kjent med klokkefamilien (Master Ultra Thin) fra tidligere. Linjer, kasseform og det totale designet er kjent fra andre beslektede klokker, og i dette segmentet briljerer Jaeger-LeCoultre og plasserer seg blant de kanskje aller beste. Urkassen i roségull måler 40 millimeter i diameter og ganske imponerende 10.7 millimeter i høyden. Det gjør at klokken, til tross for sitt avanserte urverk med tourbillon, ligger nydelig på håndleddet og sklir enkelt under skjortekanten. Roségull har virkelig vokst på meg de siste årene, og jeg føler at varmen i det edle metallet ikke fullt ut kommer frem før man faktisk prøver disse på. Å se de på bilder eller i utstillingsmonteret er rett og slett ikke tilstrekkelig!

Annonse

Høydepunktet på klokken er selvsagt tourbillonen som er plassert mellom senter og klokken seks. Urverket, Jaeger-LeCoultre Calibre 978G, er et automatisk selvtrekkende verk med 45 timers gangreserve og tourbillonen er gitt rikelig med plass. Her brukes ulike materialer og finisjeringsmetoder for å gi masse kontrast og dybde. Elementene av roségull går igjen i broen, mens blånerte detaljer gjør dette til akkurat nok blikkfang uten å bli uelegant. Sekundviseren er inkorporert i tourbillonen, noe som holder hovedskiven enda renere. Skiven forøvrig er ikke helt hvit, men varmere for å ikke skape en for skarp kontrast mot kasse og markører. Jaeger-LeCoultre selv omtaler den som «eggshell beige», og den står flott til de «dauphine»-formede viserne og markørene på hver hele time.

Baksiden gir innsyn til urverket gjennom safirglass og også her viser JLC hvorfor de den posisjonen de har innen «haute horlogerie». Masse herlige teknikker smelter sammen og gir masse klokkeglede også fra baksiden. Rotoren i gull er åpnet ganske mye opp, slik at man får ekstra innsyn til mekanikken som arbeider selv når denne ligger delvis over.

Avsluttende tanker
Jaeger-LeCoultre Master Ultra Thin Tourbillon er en herlig klokke (og egentlig kunne mine avsluttende tanker sluttet etter denne setningen). Det er klassisk herlig eleganse fra øverste hylle, men som neppe blir verken den første eller andre klokken du kjøper deg i samlingen. Til det er den for dyr og, etter min mening, for spesifikt rettet mot penere antrekk. Om du derimot har lyst og råd, kan jeg ikke tenke meg mange flottere tourbilloner som samtidig beholder alt du ser etter i en elegant dressklokke sånn rent umiddelbart.

Et ankepunkt vil selvsagt være servicekostnader på et ur av denne kaliberen. Her får du ikke utført service hvor som helst og Jaeger-LeCoultre har måttet tåle litt (delvis berettiget) kritikk for lang servicetid på de klokkene som har blitt sendt til Sveits. Jeg vet at selskapet har fokusert på denne problemstillingen over en periode, så jeg tror og håper at man nå vil se en bedring i dette.

Mer informasjon på de offisielle nettsidene til Jaeger-LeCoultre!

Fakta
Modell / Referanse: Jaeger-LeCoultre Master Ultra Thin Tourbillon – Ref: 1682410
Skive:
Eggehvit (Eggshell beige) med fasettslipte timemarkører i roségull
Urkasse: 
40 millimeter (diameter) – 10.7 millimeter (høyde) – 18 k Roségull – Safirglass (foran/bak) – Vanntett til 50 meter
Urverk:
JLC Caliber 978G – Automatisk (selvtrekkende) – Tourbillon – 271 deler – 33 juveler – 28.800 vph – 45 timer gangreserve
Lenke/reim: 
Brun skinnrem – Spenne i roségull
Veilende pris: 
715.000 norske kroner

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.