fbpx

Juleklokka 2017

Om man titter ut vinduet er det liten tvil om at det er den kalde og mørke årstida som nå er over oss. Tid for høytid, julemat og pendressen. Ettersom vi var svært sent ute med vår artikkel «Sommerklokka 2017», tenkte vi at denne artikkelen skulle komme tidsnok til juletrefestene begynner for fullt!

Nå er nok ikke begrepet «Juleklokka» noe som rent umiddelbart er like innarbeidet som «Sommerklokka», men vi på Horae syns det var lenge å vente helt til neste sommer før vi laget nok en liste over klokker som vi mener byr på det lille ekstra. Med fyr i peisen, julelys på verandaen og gløgg i koppen, trenger man et skikkelig ur som kan være med å skape den perfekte stemningen i både mørketida og høytiden. Borte er badeshortsen og den «høylytte» sommerklokka. Tilbake står vi med litt varmere klær, penskjorta og vinterjakken. Vi trenger altså et armbåndsur som kan kle de ulike utfordringene som denne delen av året har å bringe!

Vi på Horae har gjort oss noen tanker om hva vi mener er gode valg for «Juleklokka 2017». Som med vår sommerartikkel, har vi satt oss noen grunnprinsipper, som forsøker å følge, men trolig kommer til å bøye eller bryte. Men tankene om hva en slik klokke bør ha, forsøker vi å være ganske tro mot. Her ønsker vi ikke en ren dressklokke, men en klokke som kan passe til flere forskjellige antrekk, men som også gjør seg kanongodt på selve julekvelden. Om man derimot ønsker en ren dressklokke, ta en titt på vår artikkel om «5 klassiske – minimalistiske & nydelige dressklokker«.

Annonse

Vi i redaksjonen har forsøkt å plukke ut klokker som vi mener vil gi masse klokkeglede, høy kvalitet og som har et design og urverk som er ment å vare i lang tid. Vi har forsøkt å ta utgangspunkt i det norske markedet, den norske klokkesmaken og de norske forhandlerne som er tilgjengelig. Vi håper du finner inspirasjon til klokkekjøpet, selv om du kanskje ikke er enig i alle våre valg. Heldigvis finnes det hundrevis av klokker som kan gi akkurat deg godfølelsen, så fortvil ikke om du er helt uenig i våre kandidater!

Noen grunnkriterier som vi (forsøker) å følge! Klokka må:
– være noenlunde tilgjengelig (kommet til forhandlere) for kjøp til årets julefeiring
– kunne takle både dunjakken og pendressen som antrekk
– i all hovedsak være av årets, eller de seneste års lanseringer
– by på de klassiske og elegante farge- og materialvalgene som passer når høytiden ringes inn
– ha en kvalitet og anerkjennelse i markedet som gjør at den like godt kan brukes resten av året som på julekvelden

Basert på disse kriteriene, i det minste som et utgangspunkt, presenterer vi her «Juleklokka 2017» – 5 klokker som vi mener er gode alternativer til mørketid, advent og julefeiring!


A. Lange & Söhne Datograph Auf/Ab
Vi starter på toppen, bokstavelig talt, med det som av mange regnes som verdens kanskje råeste kronograf. Introdusert første gang i 1999 og med en senere oppdatering i 2012 er Langes «Datograph Auf/Ab» et fantastisk stykke klokkekunst. Her får du et urverk som sendte skjelvinger langt inn i den sveitsiske klokkeindustrien da de tyske klokkekunstnerne lanserte dette in-house-verket rett før årtusenskiftet.

Den 41 mm store urkassen i platina har en finish som er helt på øverste hylle og med en skive som, i tillegg til underskivene til stoppeklokken, har Langes «outsized» datovindu, er det vanskelig å beskrive hvor nydelig denne faktisk er på hånden. Problemet oppstår imidlertid når du snur den rundt og ser at innsynet du har til verket overgår nærmest alt du noensinne har sett innen «haute horlogerie», og gjør at du vurderer å snu reima på permanent basis, slik at baksiden bæres opp.

Som nevnt er ikke klokken av det helt nyeste slaget, men det faktum at den er tilgjengelig hos norsk forhandler (sist vi sjekket) gjør at den fortjener en plass på årets liste. Denne klokken er særdeles sporty, men gjør seg helt fenomenalt også til pendressen. Men regn med å finne frem i overkant av 800.000 norske kroner fra madrassen om du ønsker å feire jul med denne på armen. Gjør du det, vil du nok kunne glede deg over denne i år etter år!

Omega Seamaster Aqua Terra
Denne modellen har vi også tidligere omhandlet her på Horae, og er en raffinering av Aqua Terra-serien som allerede har vært på markedet i mange år. Små grep fra Omega har gjort disse klokkene flottere og mer elegante enn noen gang, og med et urverk som også er i toppklasse er dette virkelig klokker du bør ta en ekstra titt på. Du får klokkene med flere forskjellige skiver, reimer og lenke, herunder både gummi- og skinnreim, noe som gjør at du lett kan bytte mellom for å finne noe som både passer til hverdags og fest.

Klokkene er elegante nok til å passe til dressen, samtidig som de godt kan benyttes hver dag resten av året. Med en vanntetthet på 150 meter, tåler de også en utfordring hva angår vær og vind. Prisene for stålmodellene starter rett i underkant av 50.000 og det er faktisk mye kvalitetsklokke for pengene.

Rolex Datejust 41
Denne klokka hadde vi også på vår liste over «Sommerklokka 2017» og jaggu gjør den ikke et lite comeback, klar til juletrefesten. Med sine utallige muligheter og klassiske uttrykk, er den rett og slett enkel å få til å passe til nærmest en hver anledning. Introdusert på årets Baselworld i helstål etter å ha kommet med kombinasjonen gull/stål i fjor, er det etter vår mening en av årets peneste klokker. Om du ønsker kan du til og med gå til anskaffelse av flere ulike skiver, for å endre litt farge og karakter fra sommer til vinter. Blå til sommeren og elegant sort til høytidene? Eller kanskje en two-tone med brun skive som «M Y K L A B E R G» på Instagram sin utgave?

Med oppdatert urverk er den i tillegg en klassiker fra Rolex som mekanisk er helt «up to date» og klar for mange års trofast arbeid. Prisen avhenger av hvilket materiale du velger på klokken og bezelen, og modellen starter på 65.000 for stål med flat bezel, mens en kombinert stål/gull-utgave med riflet bezel ligger ca. 115.000 norske kroner. Nærmest uansett variant sitter du igjen med en klokke som passer helt nydelig til både dress og mer uformelt antrekk.

Jaeger-LeCoultre Master Ultra Thin Moon
For mange er Jaeger-LeCoultre nesten synonymt med klassisk eleganse og årets lansering av Master Ultra Thin Moon med grå skive er rett og slett innertier. Her får du en dressklokke som bærer fantastisk på armen, med sin svært slanke urkasse som måler 39 millimeter i diameter. Den grå skiven er helt nydelig, og sammen med månefasen (og datovisningen) gir den klokken akkurat nok liv til at den fungerer like godt til kjole og hvitt som til litt mer hverdagslige pene antrekk. Urkassen er i hvitt gull, noe som gir en helt annen glans og vekt enn en stålkasse gjør, og på baksiden har du innsyn til Jaegers eget 925/1-urverk med den karakteristiske rotoren.

På armen bærer klokken fantastisk og den sklir helt ubemerket under skjorteermet. Den klassiske og tidløse utførelsen gjør at denne klokken kan du ta på deg hver julaften resten av livet. Heldigvis er det halv skatt i desember, for denne vil sette deg tilbake 195.000 norske kroner. Om den prisen blir for høy, finner du også varianter med stålkasse som ligger opp mot 90.000 kroner, da med litt annen skivefarge!

IWC Pilot’s Watch Mark XVIII
Siste kandidat på vår liste er kanskje et utradisjonelt valg for penklokke, men IWC’s nye «Pilot’s Watch Mark XVIII Edition «Antoine de Saint Exupéry» er rett og slett en pilotklokke som også passer helt perfekt til penere antrekk. Klokken har en akkurat passe stor diameter på 40 millimeter, noe som gjør den mindre enn mange tradisjonelle pilotklokker. Med sin fantastiske brune skive med tilhørende brune skinnreim har den egenskapene til en arbeidsklokke, samtidig som den er elegant nok i massevis til å være følgesvenn på familieselskapene i romjula.

Vi er flere i redaksjonen som er svake for IWC, men som ofte finner at klokkene er litt i største laget for våre håndledd. Derfor er denne nyheten fra IWC på mange måter utrolig riktig proposjonert. Den brune «sunburst»-skiven gir en flott glans og passer etter vår mening perfekt til pinnekjøttet og akevitten. Om du derimot liker sort eller blå bedre, kan «Edition Le Petit Prince» eller utgaven med sort skive være meget gode alternativ. Alle klokkene finner du hos norske forhandlere og regn med en utsalgspris på 43.000 norske kroner.


Billigere alternativer og tips!
For mange er nok helt ny klokke før julekvelden utelukket. Men fortvil ikke, for du kan gjøre mye med klokker du allerede har i samlingen som gjør de mer passende til høytiden. Kanskje kan du få tak i en elegant og pen skinnreim som kan erstatte NATO-reimen eller lenken du normalt benytter? Eller kanskje du kan kjøpe en ny finskjorte som har samme farger eller nyanser som klokken du ønsker å bruke? Nytt tilbehør, som belte, sko, slips og mansjettknapper som matcher klokken er selvsagt også meget gode alternativ, som ikke trenger å koste allverden.

Uansett hvilken klokke du ønsker å benytte til jul, ønsker vi deg og dine en flott julefeiring!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.