fbpx

Omega lanserer Speedmaster Moonwatch 321 Stainless Steel

Om du fulgte med her på nettsiden i fjor har du nok fått med deg at Omega relanserte det ikoniske urverket Caliber 321 i januar, før det for første gang dukket opp i en klokke da en Speedmaster i platina så dagens lys på sensommeren. Nøyaktig ett år siden relanseringen kommer nå første Speedmaster i stål med det nygamle urverket.

Speedmaster Moonwatch 321 Stainless Steel

Det offisielle navnet på nyheten er Omega Speedmaster Moonwatch 321 Stainless Steel og er en modell formet over mye av samme lest som ref. 105.003 – gjerne omtalt som “Ed White” i entusiastkretser – men ved bruk av både moderne teknikker og med enkelte endringer. Det er således ingen direkte kopi, med den keramiske bezelringen med emaljerte numeraler er gode eksempler på det. Bruken av safirglass (både foran og bak) er andre.

Annonse

Koblingen til Ed White kommer av at astronauten benyttet nettopp 105.003 under sitt oppdrag med Gemini IV i 1965, da han ble den første amerikaneren til å utføre en såkalt EVA (Extravehicular activity – Spacewalk). White ble senere drept da han var en del av det forulykkede crewet på Apollo 1.

Klokkens visuelle utseende henter tydelig inspirasjon fra tidlige utgaver av Speedmaster med sin klassiske appliserte logo og sin beige lume, i tillegg til lenken, som de kanskje tydeligste forskjellene fra hylleutgaven av “Moonwatch”. Lenken er forøvrig basert på ref. 1039 og minner om den vi har sett på enkelte jubileumsutgaver allerede.

Speedmaster-entusiaster vil også legge merke til prikken over 90 (dot over 90) på tachymeterskalaen, også det et historisk nikk. I hånden vil man også legge merke til den ganske drastiske endringen i størrelse, hvor nylanseringen har en 39.7 millimeter stor kasse som utgjør en vesentlig forskjell fra den 42 millimeter store utgaven. Det gjør at klokken trolig vil oppleves langt mer likt en FOIS-utgave enn en Speedmaster Professional.

321
Men, i denne lanseringen er det ingen tvil om at den store stjernen er nettopp 321-urverket som sitter på innsiden. Dette er altså urverket som satt på innsiden av klokkene som dro til månen og som derfor har en helt spesiell plass i historien til både Omega og mekanisk klokkemakeri som sådan. Dette var selskapets versjon av Lemania 2310, omdøpt til Caliber 321, og var et robust kolonnehjulbasert kronografurverk. Urverket ble benyttet i Speedmaster-modellen fra 1957 til slutten av 1960-tallet, før det ble erstattet.

For å produsere urverket har man satt opp en egen dedikert avdeling innenfor veggene i deres nye fabrikk i Biel. Omega sier også at urverket, samt klokken som skal sitte rundt, vil bli satt sammen av en og samme urmaker. Det vil si at det nok kan bli noe ventetid på disse klokkene, selv om de ikke er limiterte utgaver. Tidligere anslag har vært et sted mellom 1000-2000 produserte urverk per år, uten at vi vet om Omega har endret kapasiteten på dette senere eller har planer om det. Uansett har det en vesentlig innvirkning på prisen som i skrivende stund er oppgitt til 13.000 CHF. Det vil nok gi en norsk utsalgspris nord for 120.000 kroner (oppdatert: 136.500 norske kroner), og dermed plassere den i en priskategori laangt over en standard Speedmaster i stål med 1861 på innsiden.

Førsteinntrykk
Omega treffer med svært mye på denne reintroduksjonen, selv om jeg ikke helt klarer å finne den store entusiasmen jeg ser enkelte andre har. For eksempel forstår jeg bruken av safirglass på fronten, uten at jeg liker det heelt, da jeg har en liten forkjærlighet til det klassiske hesalite-glasset. Men det gjør klokken til en mer moderne tolkning som også kanskje vil egne seg bedre for mange som en daglig beater? Jeg forstår det også på baksiden, men liker det ikke helt der heller. Men med stjernen i Caliber 321 er sistnevnte likevel ganske forventet og noe mange vil sette pris på. Dessverre reflekteres det i utsalgsprisen også, som jeg tror mange finner høy om man ikke har en veldig interesse for urverket på innsiden.

Likevel tror jeg hovedgrunnen til min egen litt dempede entusiasme er at jeg føler en metthet ovenfor hele Speedmaster-serien, som så til de grader har fått nye referanser og modeller over det siste året (og også tidligere for den saks skyld). Det er synd siden denne klokken i seg selv egentlig virker å være strålende på så mange måter og nok vil bli en av grunnpilarene i hele Speedmaster-kolleksjonen i årene som kommer.

Mer på de offisielle nettsidene til Omega!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.