fbpx

Omega Speedmaster Moonwatch 321 Platinum

Nøyaktig 50 år etter at mennesket satte sin fot på månen første gang – 20. juli 1959 kl. 20:17 UTC – slapp Omega en helt spesiell Speedmaster for å markere begivenheten. For første gang på mange tiår er det smått ikoniske caliber 321 tilbake som drivverk – i det som kanskje er den mest luksuriøse utgaven av Speedmaster noensinne!

Omega Speedmaster Moonwatch 321 Platinum

At det er 50 år siden månelandingen er på alle måter en begivenhet å markere, og det er noe langt de fleste nyhetsmedier har viet stor oppmerksomhet den siste uken. Det var derfor lite overraskende at Omega kom med limiterte utgaver av sin Speedmaster i den forbindelse, hvor én var i edelt metall, og den andre var i stål med et mer tilgjengelig opplag og pris. Ingen av modellene hadde imidlertid det “originale” caliber 321 på innsiden – et urverk Omega selv annonserte at de hadde gjenopptatt produksjonen av tidligere i år.

Annonse

Da nyheten om at caliber 321 var tilbake, var jeg ganske sikker på at dette ville bli brukt i jubileumsmodellene for Apollo 11-ekspedisjonen. Dette ble imidlertid tilbakevist ganske raskt fra Omega selv, og selv om urverket ikke var å finne i noen av de to jubileumsutgavene, er det nå tilgjengelig i den helt nye Omega Speedmaster Moonwatch 321 Platinum. Siden nyheten ble sluppet nøyaktig 50 år etter at Neil Armstrong satte sin fot på månen, vil jeg hevde at jeg hadde litt rett likevel. Klokken kommer ikke som en limitert utgave per definisjon, men som en nummerert utgave – hva enn det egentlig har å si. Uansett har Omega antydet at produksjonen av caliber 321 vil være på rundt 2000 i året, og at enda en utgave (i stål?) vil lanseres senere i år, så det er fornuftig å anta at denne varianten vil komme i maksimalt noen hundre eksemplarer per år.

Omega Speedmaster Moonwatch 321 Platinum
Denne klokken kommer med et spesielt ytre, men hovedingrediensen er utvilsomt urverket på innsiden. Om man ønsker mer informasjon om caliber 321 bør man lese vår opprinnelige artikkel om “relanseringen”, men dette var altså urverket som satt i klokkene som ble brukt under Apollo-ekspedisjonene, men i en ny og litt forfinet (materialmessig) utgave. I nyere Speedmastere ble urverket erstattet av cal. 861 og senere cal. 1861 som også er gode og robuste verk, men som ikke er av samme kaliber (pun intended) som 321. Caliber 321 er nemlig elsket av entusiaster både på grunn av sin spesielle historie, men også på grunn av sin mekaniske oppbygging, som på grunn av kolonnehjulsmekanikken er mer “horlogisk” spennende enn de litt enklere etterkommerne.

Utsiden er som nevnt også spesiell med tanke på materialbruk. Klokken er i utgangspunktet svært lik en standard Omega Speedmaster Professional med sin 42 millimeter store urkasse, men denne gangen i platina og ikke i stål. Visstnok skal Omega ha brukt en spesiell utgave av platina (95%), iblandet litt gull, som omtales som Pt950Au20. Også selve bezelen er laget i samme materiale, med en sort keramisk bezelring (med “dot over 90” som på de klassiske variantene).

Den sorte skiven har en historisk korrekt “stepped dial” og er laget av onyks med en klassisk Omega-logo som er applisert. Timemarkører og visere er hvitt gull, mens sekundviseren for kronografen (med en karakteristisk pil på tuppen som vi også så på de originale ref. 105.012 brukt av Armstrong og Aldrin) er i messing for å holde vekten nede. Dette er nødvendig siden denne viseren må kunne bevege seg langt raskere enn de andre, da spesielt ved nullstilling.

Det mest spesielle med skiven er imidlertid bruken av meteoritt i underskivene. Dette oppgis å være “moon meteorite”, som vi også så en liten bit av på baksiden av Apollo 11-utgaven i “Moonshine Gold”. Baksiden er (nærmest selvsagt) utstyrt med safirglass for å sikre innsyn til hovedattraksjonen og klokken leveres på en sort alligatorrem med spenne i platina.

Prisen er ikke offentliggjort i skrivende stund, men jeg ser at enkelte antyder at klokken vil havne i området 500.000 + norske kroner.

Tanker
At Omega relanserer caliber 321 er en ganske stor greie! Likevel registrerer jeg at horden av limiterte, nummererte og “unike” Speedmastere som er pumpet ut på markedet de siste årene gjør gjensynsgleden min mindre enn den strengt tatt burde være. Det er synd ut fra et personlig perspektiv (og jeg vet at mange entusiaster deler min oppfatning), men det er tydeligvis noe som fungerer utmerket fra Omega i et markedsmessig perspektiv, for de selger nok klokker som bare det. Populariteten rundt Apollo 11-lanseringene, som strengt tatt ikke er veldig begrenset med et totalopplag på nesten 8000 klokker, vitner om at mange lar seg begeistre.

Med en trolig pris på 500.000+ kroner er dette en helt uaktuell modell for de aller fleste av oss. Bruken av platina/gull i kassen, samt sort onyks gjør nok hele klokken ganske spesiell i “levende live” og skiller den nok mer fra en standard stålvariant enn det man kanskje ser på bildene. Jeg hadde derfor likt at man ga fullstendig f*** i underskivene i meteoritt og beholdt klokken nærmest tro mot originalen, for materialbruken, skiven og bezelringen på fremsiden, og det herlige relanserte 321 på baksiden, hadde vært nok til å skille den ut for kjennere. Nå syns jeg den blir litt rotete, men våger ikke vært helt bombastisk før man eventuelt får sett hvordan dette synes på hånden. For mange superentusiaster vil det nok uansett bli en av de virkelige godbitene i Speedmaster-samlingen.

Mer informasjon kommer trolig på de offisielle nettsidene til Omega!

Fakta
Modell / Referanse: Omega Speedmaster Moonwatch 321 Platinum – Ref: 311.93.42.30.99.001
Skive:
Sort onyks – Markører i hvitt gull – “Stepped Dial” – 3 underskiver med meteoritt
Urkasse: 
42 millimeter (diameter) – ? millimeter (høyde) – Platina Pt950Au20 – Safirglass (foran/bak) – Vanntett til 50 meter
Urverk:
Omega Caliber 321 – Manuelt opptrekkbart – Kolonnehjulsbasert kronograf – 18.000 vph – 17 juveler – 45 timer gangreserve
Lenke/reim: 
Sort skinnreim av alligator – Spenne i platina
Veilende pris:
Ikke offentliggjort – Trolig i området 500.000 norske kroner

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.