fbpx

Omega Speedmaster Apollo 11 “50th Anniversary Limited Edition”

2019 markerer 50-årsjubileet til en av menneskehetens største bragder, nemlig månelandingen i juli 1969. Nå har Omega lansert en spesiell utgave i anledningen, og den henter inspirasjon fra en spesiell utgave av deres berømte Speedmaster.

At Omega Speedmaster var NASAs valg under Apollo-ekspedisjonene er nok kjent for de aller fleste med basiskunnskap om armbåndsur, og produsenten har virkelig kapitalisert på dette i mange år allerede. Såpass mange spesialutgaver har det blitt at mange sliter med å holde oversikten og kanskje dermed også interessen? Likevel er det noe spesielt med et 50-årsjubileum, spesielt når vi snakker om Apollo 11, og klokken som nå lanseres har en litt spesiell historisk opprinnelse.

Omega Speedmaster Apollo 11 “50th Anniversary Limited Edition”
Rent umiddelbart er det klart at denne utgaven er en drastisk annerledes utgave av måneklokken enn astronautene hadde rundt håndleddet mens de opererte i verdensrommet. Klokken er produsert i det Omega selv omtaler som “Moonshine gold”, som ikke har noen sammenheng med hjemmebrent, men er en gullvariant som skal være en litt dusere utgave av det edle metallet enn gult gull. Bezelringen er burgunder og produsert i keramikk, mens skiven også er utført i gull, da med en børstet finish og med timemarkører i sort onyx. Også lenken er i helgull, med sitt karakteristiske asymmetriske utseende, hentet fra fjerdegenerasjons Speedmastere.

Annonse

Klokken er å regne som en moderne etterkommer av en svært spesiell utgave, nemlig BA145.022, som var første eksemplar av Speedmaster i helgull og som ble produsert i tidsrommet 1969-1973. Dette er en klokke Omega delte ut til flere astronauter under “Astronaut Appreciation Dinner” i Houston, fire måneder etter at Neil Armstrong og Buzz Aldrin gikk på månens overflate, og også til andre prominente personer i perioden, herunder astronauter til og med Apollo 17. Denne spesielle utgaven ble kun produsert i 1014 eksemplarer, hvor rundt 975 ble solgt gjennom vanlige kanaler, og er derfor i dag en høyt ettertraktet modell i samlerkretser. Omega har valgt samme antallet for nylanseringen, så kun 1014 eksemplarer av denne jubileumsutgaven vil bli tilgjengelig.

For noen måneder siden skrev vi at Omega har “hentet frem” det legendariske caliber 321 og begynt nyproduksjon av dette. Da jeg hørte nyheten var jeg sikker på at dette kunne ses i sammenheng med nettopp Apollo 11 og 50-årsmarkeringen som stod for tur, men dette ble ganske raskt avkreftet, til min overraskelse. Omega har for denne utgaven valgt caliber 3861 som er et håndtrukket Master Chronometer-sertifisert verk med mange moderne fordeler, men som jeg selv likevel ikke føler gir samme historiske sus som nettopp 321 ville gjort.

Entusiaster vil legge merke til smådetaljer som “dot over 90” på bezelen, kjent fra tidligere utgaver av Speedmaster. Man vil også se at klokken har fått en rekke moderne oppdateringer fra sin forgjenger, herunder bruken av gull til markeringer langs bezelringen. Baksiden er utstyrt med safirglass som gir innsyn til nevnte urverk, og langs ytterkanten har man funnet plass til “Apollo 11 – 50th Anniversary” og “The First Watch Worn on the Moon”, samt utsnitt av hhv. månen og jorden på hver sin side.

Avsluttende tanker
Rent personlig var ikke dette en favoritt rent utseendemessig, og umiddelbart føltes knytningen til en ganske spesiell referanse litt søkt. Men etter å ha lest meg litt opp på historien rundt den originale utgaven, og ikke minst sett klokkene i levende live på Baselworld (på arm) er jeg langt mer positiv. Knytningen føles ganske korrekt og klokken er slående vakker i sin duse utførelse.

Dette er nok kun første av flere utgaver som vil hedre Apollo 11. Omega er ikke kjent for å holde igjen med spesialutgaver, og jeg tror de vil komme med en langt rimeligere stålutgave om ikke lenge. Jeg håper på noe elegant og nedtonet, kanskje i samme gate som for for eksempel “Apollo 11 40th Anniversary”, som jeg personlig syns er flott og stilfull. Om du vil skaffe deg denne utgaven ser prisen ut til å havne på rundt 300.000 kroner.

Mer på de offisielle nettsidene til Omega!

Fakta
Modell / Referanse: Omega Speedmaster Apollo 11 “50th Anniversary Limited Edition” – Ref: 310.60.42.50.99.001 (limitert til 1014 eksemplarer)
Skive:
18 karat “Moonshine gold” med appliserte sorte onyx-markører
Urkasse: 
42 millimeter (diameter) – 14 millimeter (høyde) – 18 k “Moonshine gold” – Safirglass (foran/bak) – Vanntett til 50 meter
Urverk:
Omega Caliber 3861 – Manuelt opptrekkbart – METAS-seritifsert – Co-Axial
Lenke/reim: 
Helgull med foldelås – Klassisk Omega-logo
Veilende pris: 
32.000 CHF. Norsk pris skal være rundt 300.000 kroner.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.