fbpx

Omega re-introduserer det ikoniske Caliber 321

Langt de fleste er nok ikke på «fornavn» med ulike urverk, selv om de er aldri så ikoniske, men å kalle Caliber 321 fra Omega et av verdens mest kjente mekaniske kronografurverk er ingen overdrivelse. Dette er urverket som satt på innsiden av klokkene som dro til månen, og nå lager Omega nye versjoner, trolig for å hedre 50-årsjubileet til Apollo 11!

At Omega hadde en spesiell utgave av Speedmaster i tankene nå som et virkelig stort jubileum for månelandingen nærmer seg er strengt tatt ingen overraskelse. At de har tatt steget og vekket til live et urverk som ikke har vært produsert på flere tiår hever kanskje øyebrynene litt mer, spesielt om man vet hvor mye arbeid som kreves for å få dette gjennomført.

De som kjenner historien bak et av verdens aller mest kjente klokker, Omega Speedmaster «Moonwatch», har trolig også fått med seg at dagens utgaver er svært tro mot de originale utgavene som ble brukt av Neil Armstrong, Buzz Aldrin og de andre astronautene i Apollo-programmet. Imidlertid er det gjort endringer på innsiden, med oppdaterte utgaver av urverket som driver klokken. I originalene satt nemlig..

Annonse

Omega Caliber 321
De første utgavene av Omega Speedmaster ble drevet av selskapets versjon av Lemania 2310, omdøpt Caliber 321, som var et robust kolonnehjulbasert kronografurverk. Urverket ble benyttet i Speedmaster-modellen fra 1957 til slutten av 1960-tallet, da det nye cal. 861 overtok jobben (og senere har blitt erstattet av enda en nyere utgave i dagens modeller). Caliber 321 er elsket av entusiaster både på grunn av sin spesielle historie, men også på grunn av sin mekaniske oppbygging, som på grunn av kolonnehjulsmekanikken er mer «horlogisk» spennende enn de litt enklere etterkommerne. For mange samlere har det vært viktig å sikre seg en utgave med nettopp Caliber 321 i klokkeboksen, og nå ser det ut til at mange vil få muligheten igjen, selv om det nå er snakk om en ny utgave.

For the Calibre 321 project, OMEGA utilised a dedicated team of experts who worked efficiently over two years and in total secrecy to bring the movement to life. The small group was composed of researchers, developers and historians, as well as the finest craftsmen and experienced watchmakers – OMEGA

Å skulle gjenskape et urverk som ikke har vært produsert på mange tiår er ingen enkel oppgave. Omega forklarer selv at de måtte finne frem originale utgaver av urverket, herunder funnet i klokken til astronaut Eugene «Gene» Cernan (som var siste person til å gå på månen), og deretter klargjøre for produksjon av en nøyaktig «kopi». Dette klarte de blant annet ved å skanne urverket ved hjelp av moderne teknologi, og trolig lage en 3D-utgave av alle delene.

For å produsere urverket har man satt opp en egen dedikert avdeling innenfor veggene i deres nye fabrikk i Biel. Omega sier også at urverket, samt klokken som skal sitte rundt, vil bli satt sammen av en enkelt urmaker. De nye verkene vil bli svært tro mot sine originale brødre, men Omega opplyser at finisjering og detaljer nok vil være noe skarpere.

Hvilken klokke?
Omega har ikke gitt noe informasjon om hvor og når urverket først vil benyttes i en moderne nylansering, men det synes som et svært passende tidspunkt når man senere i år skal hedre 50-årsjubileet til den første månelandingen. Personlig ser jeg det som nesten sikkert at dette er første gang man vil se en spesialutgave av Speedmaster med det nye Caliber 321. Når denne vil bli annonsert er usikkert, men det skjer garantert før utgangen av juli…

Oppdatering: I følge Fratellowatches har Omegas CEO Raynald Aeschlimann avkreftet at Caliber 321 vil bli benyttet i noen av de kommende limiterte Apollo 11-modellene. Da må man bare bite ordene i seg og vente i spenning for hva Omega har planlagt. Personlig klarer jeg ikke skjønne hvorfor man IKKE skulle bruke dette i noen av de klokkene, men det ser altså ut til at det ikke vil skje.

Mer informasjon om Omega på de offisielle sidene!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.