fbpx

A. Lange & Söhne – Lange 1 «25 Jahre»

Lange 1. Trolig det moderne A. Lange & Söhnes viktigste og mest kjente klokke? Og når den ikoniske modellen fyller 25 år nå i år, er det kanskje ikke en voldsomt stor overraskelse at A. Lange & Söhne lanserer en modell for å markere nettopp dette. 250 eksemplarer av en helt spesiell utgave av Lange 1 for å være nøyaktig!

Historie
Selv om A. Lange & Söhne har produsert en del viktige modeller vil mange trekke frem nettopp Lange 1 som den kanskje mest ikoniske og viktigste av de alle. Både på grunn av sin helt spesielle visuelle appell, men også siden dette er en klokke som har vært med selskapet, designmessig nærmest helt uendret, siden introduksjonen i 1994, da de fire første modellene fra det “gjenopprettede” Lange Uhren GmbH (A. Lange & Söhne) ble vist frem for første gang.

Da Walter Lange og Günter Blümlein bestemte seg for å gjenskape det engang så stolte selskapet, var det viktig å lansere noe som satte A. Lange & Söhne på det horologiske kartet. De trengte et modig visuelt uttrykk, men som likevel var solid forankret i selskapets rike historie. Svaret fant de i Dresdens kjente operahus. Det store datovinduet, delt opp i to rammer, henter sin inspirasjon fra “Five Minute Clock” som man finner over scenen i nettopp Semperoperaen. Klokken ble i sin tid laget av Johann Christian Friedrich Gutkaes i 1841, med hjelp av sin dyktige lærling; Ferdinand Adolph Lange.

Annonse

Med sin usentrerte tidsvisning, det forstørrede datovinduet (outsize date), gangreserveindikator, bruken av dobbel hovedfjær og sekundviser i en egen underskive var det et utradisjonelt og uvant oppsett både visuelt og mekanisk, som likevel skjuler en meget gjennomtenkt symmetri i form av det gylne snitt. Dette skapte oppsikt og var den gang da uvante elementer som absolutt ble lagt merke til. Mange av disse designtrekkene har også blitt nærmest rene varemerker for klokkene fra A. Lange & Söhne i årene etter 1994, og var en viktig faktor for at merket igjen klarte å skape oppmerksomhet og relevans i et svært utfordrende klokkemarked.

Første utgave av Lange 1 ble produsert i gult gull, med en champagnefarget skive. Og selv om man har gjort ørsmå endringer, er basemodellen av Lange 1 nærmest identisk med den Walter Lange stolt presenterte i 1994. Klokken har også gitt liv til flere større og mindre utgaver, i form av f.eks. Litte Lange 1 og Grand Lange 1, og også ulike versjoner med månefase og indikator for ukedagene, for å nevne noe.

Lange 1 «25 Jahre»
Når man feirer 25-årsjubileum er det, naturlig nok, viktig å lage noe som hyller basemodellen og dermed ikke endre for mye på det mange oppfatter som et ikonisk design. Likevel har A. Lange & Söhne gjort en del endringer som kjennere raskt vil legge merke til på nylanseringer. Mest iøyenfallende er kanskje den relativt utstrakte bruken av blå farge. Dette er forøvrig noe vi også tidligere har sett i noe utstrekning, blant annet på Lange 1 Daymatic – Tokyo Boutique. En modell som riktignok bygger på Daymatic-utgaven av Lange 1, med guillochért skive og som ikke brukte blått i fullt så stor grad.

For 25-årsutgaven har man imidlertid valgt den 38.5 millimeter store basemodellen i hvitt gull av Lange 1, som har sin usentrerte tidsvisning på venstre side, sekundviser i egen underskive, den store «outsize» datovisningen og gangreserve. Visere, markeringer og numeraler er alle utført i blå farge, og dette videreføres også i skinnremmen. Markeringer, herunder timemarkører er alle trykket og ikke applisert (som man ser på standardutgaven).

Skiven er produsert i sølv, men skiller seg fra vanlige varianter med en litt spesiell nedsenking av enkelte deler som nærmest rammer inn de øvrige elementene. Disse områdene har i tillegg fått en annen finisjering (nærmest frosting) enn resten, som skaper store grå felter som står i fin kontrast til den blankere sølv-/hvitfargen forøvrig. Underskivene beholder det svært fine sirkulære mønsteret i bakgrunnen, noe som trolig betyr at man vil få masse liv i skiven med de ulike teknikkene og overflatebehandlingene.

Bakside og urverk
Om man snur klokken rundt vil man finne et gravert hengslet baklokk. Dette har man også sett før fra A. Lange & Söhne, sist med utgaven som feiret 10 år for deres første butikk, lokalisert i Dresden. På denne jubileumsutgaven får man en nydelig gravering av A. Lange & Söhnes hovedbygning i Glashütte. Bygningen, som også har sterke historiske røtter som både arbeidsplassen og hjemmet til Ferdinand Adolph Lange, er i dag benyttet som hovedkvarter og mottakelsested for inviterte gjester. Teksten «Lange 1» og «25 Jahre» er tatt med som relieff, og det samme er navnene på det moderne selskapets kanskje viktigste menn, nevnte Walter Lange og Günter Blümlein.

Åpner man baklokket vil man få innsyn til urverket L121.1 som man kjenner fra Lange 1-modellene, og er et håndtrukket verk med 72 timer gangreserve. Dette er ikke det mest visuelt spektakulære verket fra Lange, med en trekvartsplate som dekker store deler av det tekniske, men finisjeringen er av den klassen man forventer fra en av verdens mest anerkjente produsenter. Trekvartsplaten er flott dekorert med “Glashütte-ribbing” og de mange juvelene med gullkrager og nydelige blå skruer er med å gjøre det hele litt mer livlig. Likevel er det en helt herlig og særegen detalj på selve signaturelementet, den håndgraverte balansekloben, som gjør denne utgaven unik. Denne har nemlig fått tallene 25, i samme stil som datovinduene på fremsiden, og er fylt med blå farge.

Med enda mer håndarbeid var det ikke annet å regne med en at denne ville havne noe opp, om man skulle klare å skaffe seg et eksemplar. Pris er oppgitt til 43.700€ inkl. tysk skatt, så en norsk pris rundt 450.000 er å forvente. Til sammenligning ligger standardutgaven av Lange 1 på en veiledende pris på 31.700 €, eller noe rundt 320.000 norske kroner. Tidemann Urmakermester i Oslo er eneste autoriserte norske forhandler.

Avsluttende tanker
Jeg skal innrømme at førsteinntrykket av klokken var litt lunkent. Jeg er ganske konservativ i min klokkesmak, og syns nok at den svært utstrakte bruken av blått kan bli i overkant mye mot den lyse bakgrunnen. Likevel er det alltid vanskelig å danne seg et inntrykk av en klokke på noen stiliserte pressebilder, og jeg tar høyde for at denne klokken nok kan gi en annen følelse «hands on». Også de nedsenkende delene av skiven, som er mørkere, kan være med å gjøre at dette funker bedre enn jeg frykter. Baksiden, med det graverte lokket og den spesielle graveringen på balansekloben synes jeg er herlige detaljer som løfter klokken, og som er akkurat så subtile og stilfulle som man forventer. Forhåpentligvis får jeg muligheten til å se nærmere på denne om noen dager, da SIHH slår opp dørene i Genéve.

A. Lange & Söhne selv forklarer at denne klokken er første utgave i det som etterhvert vil bli en serie med klokker som feirer 25-årsjubileum for nevnte utgaver/modeller. Hvorvidt man tenker å beholde det gjennomgående blå temaet er kanskje usikkert, men det blir spennende å se om flere modeller fra året 1994 vil få tilsvarende jubileumsmodeller? Fra den originale kolleksjonen Saxonia en naturlig kandidat? Mer usikkert er det imidlertid med Arkade-modellen, som ikke har vært en del av sortimentet på en stund, men kanskje benytter man anledningen til en relansering? Fra 1994 husker vi også Tourbillon «Pour le Mérite», så kanskje vil man også gjøre noe helt spesielt her? Eventuelt vil man kun konsentrere seg om de mest ikoniske modellene og da vente til neste gang en av «hjønestensmodellene» fyller 25 år før vi ser neste utgave? Vi får se..

Mer informasjon på de offisielle nettsidene til A. Lange & Söhne!

Fakta
Modell / Referanse: A. Lange & Söhne Lange 1 «25th Anniversary» – Ref: 191.066 (limitert til 250 eksemplarer)
Skive:
Sølv (argenté) med «utfresninger» – Usentrerte tidssvisninger, outsize datovisning og gangreserveindikator
Urkasse: 
38.5 millimeter (diameter) – 10.7 millimeter (høyde) – Hvitt gull – Safirglass (foran/bak) + hengslet baklokk med jubileumsgravering – Vanntett til 30 meter
Urverk:
Lange Caliber L121.1 – Manuelt opptrekkbart – 368 deler – 43 juveler – 21.600 vph – 72 timer gangreserve
Lenke/reim: 
Blå skinnrem av alligator med grå kontrastsømmer – Spenne i hvitt gull
Veilende pris: 
43.700 € (Tyskland)

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.