fbpx

A. Lange & Söhne introduserer sportsklokke!

Ryktene har svirret litt en stund allerede, men stadige bortforklaringer og benektelser fra A. Lange & Söhne selv har likevel gjort at lanseringen av en ny sportsklokke kom som en overraskelse på meg. Ikke det at selskapet aldri har produsert «sporty» klokker, men en ren sportsklokke – i stål (!) – er noe helt nytt. Nå er den helt nye modellen Odysseus ute av boksen, og den markerer samtidig starten på en ny klokkefamilie fra det tyske manufakturet!

A. Lange & Söhne Odysseus

Faktisk lanseres klokken samtidig som man feirer 25-årsjubileet av det moderne A. Lange & Söhne, og at man da velger noe såpass «vågalt» som dette sier egentlig ganske mye. Misforstå meg rett, en sportsklokke i stål er i utgangspunktet ikke verken vågalt eller nytt i klokkeverden, men å lansere en helt ny (og den første fra merket) kan likevel sies å være alt annet enn enkelt – i konkurranse med noen voldsomme horologiske navn. Klarer man å skape nok særegenhet uten å kopiere andre? Og om man klarer det, blir resultatet godt nok? Det virker å være en vanskeligere oppgave enn man skulle tro. Klarer A. Lange & Söhne det med sin Odysseus?

Annonse

Ja og for å ta navnet med en gang; Det viser til den antikke greske kongen av Ithaka fra eposet Odysseen. Odyssevs’ (norsk skrivemåte) utholdenhet og oppfinnsomhet under sin ti år lange hjemreise etter Den trojansk krig trekkes frem. Kvaliteter som – i følge selskapet selv – også urmakerne måtte vise for å komme opp med denne nye klokken. Litt markedføringsklisjé, men jeg er i det minste glad for at de ikke forsøker å vise til egne historiske referanser, hendelser eller klokker som ikke finnes.

En ny familie
Frem til i dag har Lange-kolleksjonen bestått av fem hovedfamilier – Lange 1, Zeitwerk, Saxonia, 1815 & Richard Lange. Odysseus markerer starten på den sjette. Faktisk er det første klokke som kommer ut av fabrikklokalene deres som oppgis å være vanntett, ned til 120 meter for å være nøyaktig, og mistenkelig likt en annen populær sportsklokkeserie i luksusklassen fra en sveitsisk konkurrent. Denne nylanseringen markerer derfor etter alle solemerker starten for flere nye sportsklokker, som alle trolig vil bygge mer eller mindre rundt denne førsteutgaven.

Hva er nytt? Egentlig stort sett alt. For å starte med urkassen (som først og fremst er laget i stål som Lange normalt «aldri» benytter) er den i hovedsak rund med polert bezel slik vi kjenner den fra mange andre klokker i kolleksjonen, men bygger litt ut på ene siden med en ganske karakteristisk kasseside.

Sett fra siden ser vi også at man har gjort nye designendringer som går litt bort fra den børstede mellomkassen man er vant til å se. Fortsatt tilstede, men nå bygget inn i det som best kan beskrives som nærmest en polert omslyngende ramme, med skrukrone og nedfelte knapper som brukes for å justere dag og dato. Denne kombinasjonen av børstede og polerte elementer går også igjen på hornene. Kassemål er 40.5 x 11.1 millimeter og bør derfor kunne passe godt på svært mange håndledd.

Også lenken er uvant kost fra Lange. Merket har også tidligere kommet med lenker til en del av klokkene sine, men dette har vært svært sjeldent å se de senere årene. Her er lenken i stål og integreres i kassen med sine endeledd. Om jeg forstår pressebildene riktig kan man trolig bytte ut lenken med en sporty rem uten alt for store problemer – tror og håper jeg! I tillegg skal det være mulig med mikrojustering, ved å trykke ned logoen på spennen som i små hakk kan justere inn/ut lengden med 7 mm. Forstår jeg det riktig skal man faktisk kunne gjøre dette uten å åpne spennen først.

Skive med mye informasjon & karakter
Sett rett forfra er skiven (som er produsert i messing) ganske enkel i sin relative kompleksitet. Sett nærmere og fra skrå ser man at den gir veldig mye karakter med sine ulike høyder og finisjeringsmetoder. Ved introduksjon kun tilgjengelig med denne blå skiven, men noe jeg tror vil utvides med én eller flere av de naturlige farger som hvit, sort og grå i ikke alt for fjern fremtid?

Oppsettet inneholder mer informasjon enn hva man normalt ser på rene sportsklokker. Ved å ta med seg sin outsize datovisning og kombinere denne med en outsize dagsvisning, blir det en vesentlig del av det visuelle. Ved å holde bakgrunnsfargen blå og plassere disse på hhv. tre og ni blir det likevel ikke fullt så massivt som man kunne tro. Man lykkes i samme omgang med å ta med seg nettopp dette signaturelementet inn i familien, noe som også kan sies om underskiven med sekundviser. 99 (!) individuelle deler inngår visstnok i mekanismen for å vise disse to elementene.

Skiven er inndelt i flere underdeler, med en skrå indre bezel med minuttmarkeringer ytterst hvor 60 har fått en ørliten fargedash av rød. Innenfor finner vi et sirkulært stripemønster, mens den sentrale delen av skiven har fått en ru finish. Dette går igjen enda en gang for underskiven klokken seks. Timemakører og rammer rundt dag og dato er i hvitt gull og appliserte, hvor førstnevnte er fylt med selvlysende materiale. Viserne minner veldig om de man har sett på eksempelvis Datograph, som jo også er en sporty klokke i sin egenskap som kronograf. De er likevel litt kraftigere og gir en litt økt tilstedeværelse og dermed lesbarhet.

Basert på alle disse detaljene og bildene tror jeg derfor skiven kommer til å vise en flott dybde og masse liv når du har den på hånden. Langt mindre kjedelig enn et bilde rett forfra kanskje skulle tilsi.

Datomatic
Dag- og datovisningen er ny i denne formen og muliggjøres av et helt nytt urverk, spesielt utviklet for den nye familien. Og de som var redd for at merket ville gå for noe forenklet eller mindre utsmykket i en sportsmodell kan puste lettet ut, for her får du stort sett alt av signaturelementer i en robust variant som lyder navnet L155.1, eller Datomatic. Navnet gjenspeiler at det er et selvtrekkende (automatisk) urverk med dato, og strengt tatt burde det jo hett Daydatomatic, men den gang ei.

Det nyutviklede verket har alle signaturelementer som Glashütte-ribbing, anglage, circular graining, blånerte skruer og gullkragene rundt juvelene. Interessant nok benytter man her en komplett bro over balansen, fremfor en klobe som man ser på stort sett alle andre klokker. Trolig for å sikre seg enda bedre mot sporty utfordringer som støt og slag? Også en del andre tekniske «forsterkninger» er gjort. Broen har fått det vante bølgemønsteret som normalt ses på kloben og som selvsagt er håndgravert. For å «pynte opptrekket litt ned», i stil med klokken forøvrig, er dette ikke i 18 karat gull, men heller utstyrt med en ytterdel i platina for økt vekt. Store deler av rotoren er uthulet, og gir dermed god innsikt til den mekaniske herligheten som gir 50 timers gangreserve med fullt opptrekk.

Førsteinntrykket..
.. var nei, meh, kanskje! Min veldige respekt for merket gjorde at jeg var mer enn litt spent før jeg åpnet pressematerialet, for en sportsklokke i stål fra A. Lange & Söhne er en stor nyhet for alle som er entusiaster av den tyske produsenten. Jeg var mildt sagt meget spent på hva som ventet meg!

For, en sportsklokke i stål har vært veldig etterspurt fra mange. Det er et segment hvor de har vært nesten alene om å ikke operere i overhodet, og som det er naturlig å være tilstede i. Likevel har jeg aldri helt sett hvordan man skulle klare dette på en god måte, gitt konkurransen. Nå har CEO Wilhelm Schmid tydeligvis bestemt seg for at tiden er moden, og man kan man nesten ikke beskylde A. Lange & Söhne for å lage klokken som en innstegsmodell som nødvendigvis skal tiltrekke seg nye kjøpere. Til det er klokken alt for dyr, og flere modeller i kolleksjonen vil være rimeligere eller i samme gate. Sånn sett er nok dette et supplement til de som allerede har en affeksjon for merket – og som derfor ønsker en klokke som tåler mer enn de klokkene som normalt produseres, og som tross alt ofte er av det litt mer pyntede slaget. Lange sier det forsåvidt selv i pressemeldingen – The ODYSSEUS is a sporty-elegant watch for people who admire fine watchmaking but live active lives. Og det er kanskje et godt poeng, for personlig kan jeg for eksempel ikke huske å ha møtt en samler av Lange som ikke har en sportsmodell fra et annet merke. En klokke de gjerne tyr til ved badeferie eller hverdags, og det er nok mer dette rommet man nå forsøker å fylle med noe fra sin egen kolleksjon, akkurat slik andre merker i samme sjanger har gjort til fulle. På en annen side er det kanskje litt lettere for mange å forsvare en slik pris til en klokke som kan brukes til stort sett alt, fremfor kun å være på med penere tøy?

Så, rent umiddelbart var jeg ikke i overkant positiv. Ettersom jeg så mer på bilder, studerte detaljer og fordypet meg litt i hva man forsøker på, er jeg noen hakk mer optimistisk. Nå har jeg dessverre ikke hatt mulighet til å se denne klokken i levende live, så da begrenser det seg raskt hvor mye og hvor bastant man skal mene noe som helst. Men.. Mitt umiddelbare inntrykk er at klokken designmessig ikke er noen veldig kopi av det typiske Genta i det minste, som har vært gjennomgangsmelodien fra mange andre. Kanskje rent bortsett fra navnet, som også her tydelig spiller på havet. Det er kanskje både litt positivt og negativt, og man mister litt av den umiddelbare wow-faktoren, men trolig vel gjennomtenkt og vurdert fra det tyske merket? De er jo kjent for å lage klokker som gjerne vokser på deg (som god musikk, vin osv) fremfor å bare være «popmusikk». Klokken minner meg sånn sett i utgangspunktet ikke veldig om noe som helst annet for å være ærlig, men beholder en slags gjenkjennelse og DNA til andre Lange-klokker, selv om mange av de typiske elementene brukes litt annerledes.

Puristen i meg skriker nei, hvorfor?! Men samtidig skjønner jeg at det kanskje er et naturlig steg for selskapet, hvis motto «Never Stand Still» henspeiler på nettopp det å ikke gå seg fast i gamle vaner. Kommer Lange til å treffe med lanseringen? Jeg vet ærlig talt ikke. Jeg tror mange entusiaster av merket absolutt vil ønske seg en, men om de vil få en etterspørsel som i noen som helst grad kan minne om Royal Oak og Nautilus er kanskje mer tvilsomt? Den havner på sett og vis i samme prisleie med en utsalgspris rett rundt 300.000 norske kroner. Det blir veldig spennende å se hvordan markedet tar denne i mot og hvor tilgjengelig den vil bli. En del modeller fra Lange har i det siste vært vanskelig å skaffe nok av, så kanskje vil det gjelde denne også?

Med Oslo Watch Fair rett rundt hjørnet og Urmaker Bjerke som ny forhandler i Norge hadde jeg virkelig et håp om at klokken ville bli å se i Skur 13. Dengang ei i følge min pressekontakt i A. Lange & Söhne, noe som er veldig synd. For det hadde vært utrolig morsomt å se denne skikkelig og dannet seg en kvalifisert mening!

Mer informasjon på de offisielle nettsidene til A. Lange & Söhne!

Fakta
Modell / Referanse: A. Lange & Söhne Odysseus – Ref: 363.179
Skive:
Blå – Dag- og datoindikator – «Small Seconds»
Urkasse: 
40.5 millimeter (diameter) – 11.1 millimeter (høyde) – Rustfritt Stål – Safirglass (foran/bak) – Vanntett til 120 meter
Urverk:
Lange Caliber L155.1 Datomatic – Automatisk (selvtrekkende) – 312 deler – 31 juveler – 28.800 vph – 50 timer gangreserve
Lenke/reim: 
Lenke i stål med foldespenne (mikrojustering)
Veilende pris:
28.000 € (inkl. tysk mva) ~ 300.000 norske kroner

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.