fbpx

Omtale: Omega Seamaster Diver 300M Chrono

Fjoråret ga oss helt nye og oppgraderte utgaver av den populære Seamaster Diver 300M-serien til Omega, og i år var tiden kommet for å utvide kolleksjonen med kronografvarianter. Og selv om klokkene tilhører samme familie og egentlig bygger over samme lest, er det virkelig to vidt forskjellige opplevelser å ha de på håndleddet!

Omega Seamaster Diver 300M Chrono

Om man leter etter en dykkerklokke av høy kvalitet i området +/- 50.000 norske kroner er det svært vanskelig å komme utenom Omega og deres Seamaster Diver 300M. Dette er klokker fra et anerkjent og respektert firma som holder gjennomført høy standard, med et av markedets beste urverk i sin prisklasse. Nå er kronografvariantene på plass, og selv om dykkerklokker med stoppeklokke kanskje ikke har den helt store historiske forankringen, har det blitt en trend vi ser fra flere produsenter, herunder Omega. Derfor kom det ikke som noen voldsom overraskelse (les: helt forventet) da selskapet fra Biel utvidet Seamaster Diver 300M-serien i år med nettopp det.

Annonse

Omega Seamaster Diver 300M Chrono
Den vanlige Seamaster Diver 300M er en meget god klokke, enkelt og greit. Hva skjer så når Omega legger til en kronograf? Først og fremst får du en klokke som bygger voldsomt mye mer i ren fysisk størrelse. Dette gjelder både i diameter, høyde og tyngde. 44 millimeter x 16,5 millimeter og en vekt på ca. 220 gram (med alle lenkeledd) gjør dette til en svært voksen klokke som krever sitt håndledd. Relativt elegant som sin lillebror er den så absolutt ikke, så denne må du legge hjemme om invitasjonen sier skjorte og slips.

For det andre får du to ekstra knapper på siden – trykknappene – som brukes for å starte, stoppe og nullstille kronografen. Disse har Omega valgt å designe i blå keramikk. Rundt knappene har man laget en krans som ved første øyekast minner om knapper som kan skrus ned for å tette mot vann, men som her sitter fast og kun har en visuell funksjon. Litt uforståelig i mine øyne med ekstra dilldall som jeg personlig ikke ser spesielt pent ut og som bare distanserer klokken fra sin primære funksjon.

For det tredje får du en langt mer rotete skive for å gi deg som bruker all informasjonen du behøver når du skal ta tiden på noe. Det betyr at vanlig sekundvisning er flyttet ned til en egen underskive klokken ni, mens den store sekundviseren tilhører stoppeklokken. Det vil si en underskive klokken tre som i dette tilfellet bruker to visere (!) som ligger over hverandre for å vise deg henholdsvis minutter og timer. Øverste viser markerer minuttene og gjør én hel rotasjon i løpet av 60 minutter, da i form av en jevn glidende bevegelse og ikke som hopp hvert minutt. I teorien flott ettersom du med disse viserne kan ta tiden på noe over en ganske lang periode, men i praksis? Not so much.. Faktum er at dette gjør det nær sagt umulig å lese av minuttene nøyaktig uten å virkelig konsentrere seg, og en inndeling i 30 minutter hadde etter mitt skjønn vært langt mer hensiktsmessig. Igjen en løsning som virker å fjerne klokken fra sin primærfunksjon som en skikkelig lettlest og funksjonell «toolwatch».

Sånn sett bort fra disse punktene med litt negativt fortegn finner du imidlertid også mange positive elementer. Klokken føles velkonstruert og solid, hvor hovedelementene er identiske med lillebror. Det vil blant annet si en keramisk skive med lasergraverte bølger, samt keramisk bezelinnlegg som er ripefritt. Også lenken er solid og vellaget, og gledelig er det at klokken leveres med mikrojustering i spennen. Det er en viktig detalj som Omega alt for lenge ikke inkluderte på nettopp denne familien. Etter hva jeg forstår kan man også benytte kronografen under vann (ikke 100% verifisert), selv om det nok ikke er voldsomt praktisk.

I normal og daglig bruk fungerer tidsavlesningen ganske godt, selv om sverdviserne er delvis hulet ut og skiven inneholder veldig mye informasjon. Bruken av Super-LumiNova er selvsagt en medvirkende faktor her, som også gjør at klokken er ganske lettlest i mørket. Om det er lettlesthet som står i fokus bør du nok likevel velge en annen variant, men Omega scorer ikke noe dårligere enn mange andre kronografer der ute.

Også om man snur klokken rundt finner man vante kvalitet fra Omega. Dette er verk som de senere årene har blitt blant de aller beste masseproduserte i sin kategori, selv om de som tidligere nevnt er litt lukkede og visuelt kjedelige. Funksjonsmessig er de imidlertid langt oppi klassene, både med tanke på nøyaktighet og motstandsdyktighet mot ytre faktorer. 9900-verket som sitter i denne utgaven har vært i bruk en periode allerede, men har utviklet seg i takt med andre nyvinninger fra Omega og kommer nå som «Master Chronometer»-sertifisert. Jeg er derfor ikke i tvil om at kvaliteten på det tekniske er av meget god kvalitet som vil gi deg klokkeglede i mange år.

Avsluttende tanker
Mange liker jo større klokker enn det jeg foretrekker og med sin fysiske størrelse skulle man tro at denne i det minste var stor og litt «bøllete», men det er den ikke. For i tillegg til nevnte ankepunkter blir også den blå fargen litt for mye av det gode for meg, og da kanskje spesielt på denne større utgaven. Blått er normalt en farge jeg liker svært godt på klokker, men den veldige blå fargen og voldsomme glansen Omega har valgt på disse utgavene gir det hele et litt «Hubba Bubba»-utseende i min bok. Jeg synes det gir klokken et litt «billig» uttrykk, men er selvsagt et spørsmål om smak og behag (og jeg vet at mange kommer til å være helt uenige med meg her). Det flytter den samtidig fra bøllete til å bare bli stor, litt jålete og egentlig ikke så voldsomt praktisk heller. Her finnes det dog andre farger i familien som klarer jobben med å tøffe denne opp noe bedre etter min mening, for denne blå er bare én av totalt tre stålmodeller og enda flere muligheter finnes for de som vil ha litt edelt metall.

Så hva skal man si? Teknisk utførelse er det nada å si på, for her leverer Omega toppklasse på stort sett alt de gjør. Også visuelt har Omega en rekke fantastiske (og praktiske) klokker i kolleksjonen, men dette mener jeg dessverre ikke er en av dem!

Mer på de offisielle nettsidene til Omega!

Fakta
Modell / Referanse: Omega Seamaster Diver 300M Co-Axial Master Chronometer Chronograph – Ref: 210.30.44.51.03.001
Skive:
Keramisk – Blå med bølgemønster – To underskiver – Dato
Urkasse: 
44 millimeter (diameter) – 16.5 millimeter (høyde) – Rustfritt Stål – Safirglass (foran/bak) – Vanntett til 300 meter
Urverk:
Omega Caliber 9900 – Automatisk (selvtrekkende) – Master Chronometer – 60 timer gangreserve
Lenke/reim: 
Lenke i stål med foldespenne – Mikrojustering i spennen
Veilende pris:
72.500 norske kroner

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.