fbpx

Audemars Piguet Royal Oak Selfwinding Perpetual Calendar Ultra-Thin

For et par uker siden stilte vi spørsmålet om tilgjengeligheten og muligheten til å kunne ikle seg et eksemplar av Audemars Piguet (AP) sine evighetskalendere innen Royal Oak-familien, selv med en Lotto-gevinst på kontoen. Royal Oak Selfwinding Perpetual Calendar Ultra-Thin er neppe noe unntak fra regelen i så måte, men Audemars Piguet på rekordjakt er kanskje likevel verdt en liten omtale?

Nå er kanskje ikke denne klokken for en helt fersk nyhet å regne lengre. Dette både fordi vi først fikk møte den på SIHH 2018, da som en prototype, men også fordi AP har kommet såpass godt i gang med produksjon at den allerede har vært å se på noen håndledd – i form av «skrytebilder» på ulike sosiale media.

Royal Oak Selfwinding Perpetual Calendar Ultra-Thin 
På SIHH 2018 kom Audemars Piguet med det de selv kalte en konseptklokke som de gav navnet RD#2. En litt sånn «se hva vi kan få til klokke», men tydeligvis ikke med mer selvskryt enn at de nå altså har satt denne prototypen i produksjon med kun ørsmå endringer fra konseptet. Mest synlig er den glatte skivestrukturen, fremfor det mer kjente tapisserie-mønsteret.

Annonse

Et annet element hvor den serieproduserte versjonen skiller seg noe fra prototypen er materialet den er laget i. Mens prototypen i helhet var laget i platina, noe som gav den en markant tilstedeværelse på armen i form av vekt, er den serieproduserte utgaven hovedsaklig laget av (børstet) titan, med noen detaljer utført i (polert) platina.

Når man tenker på rekordjagende klokkeprodusenter vil nok mange trekke frem Bulgari og Piaget, som de som har stått for peset rundt å lage den tynneste både det ene og det andre. Denne gang har altså AP meldt seg på og har laget verdens tynneste selvtrekkende evighetskalender – med god margin, og for å ha nevnt det er det ikke første gang AP melder seg på dette rekordløpet. Dette har man oppnådd dette ved hjelp av flere tekniske nyvinninger, hvor en av de viktigste er å bygge evighetskalenderen som en fullintegrert del av urverket. Mange klokker med slike komplikasjoner har disse bygget på en mer tradisjonell måte, hvor man bygger moduler (eller komplikasjoner om du vil) på toppen av et allerede eksisterende verk

Resultatet er en urkasse, som også i denne serieproduserte versjonen, måler imponerende 6,3 millimeter i høyden. Diameteren på kassen er 41 millimeter, og er veldig gjenkjennelig som en del av den ekstremt populære Royal Oak-familien. Til sammenligning er urkassen på en tradisjonell Royal Oak evighetskalender 9,5 millimeter høy (noe som strengt tatt ikke veldig høyt det heller).

Urverket til Royal Oak Selfwinding Perpetual Calendar er delvis nyutviklet til dette uret. Delvis fordi det baserer seg på et tidligere Jaeger-LeCoultre verk som AP overtok, videreutviklet og plasserte inn i en Royal Oak (Jumbo 5402) med en sentral rotor, samt selskapets eget verk (2120) som sitter i dagens Extra-Thin Royal Oak 15202. De to verkene er (faktisk) noe forenklet i dette nye verket, da i form av at antall deler verket er satt sammen av er ganske betydelig redusert. Dog er kanskje forenkling feil ord å bruke her? Uansett har det nye verket fått betegnelsen kaliber 5133, og forenklingen består foruten reduksjonen i antall deler også i at den tradisjonelle oppbygningen av en evighetskalender i tre lag er redusert til ett. Urverket leverer ca. 40 timer kraftreserve.

Til tross for Royal Oak i utgangspunktet plasseres i kategorien sportsklokker vil vel neppe denne finne veien til noen badestrand. Den er oppgitt vanntett til 20 meter, og er vel da strengt tatt ikke noe i nærheten av å kunne kalles vanntett, men kanskje i beste fall sprutsikker?

Tilgjengelighet 
Royal Oak er populær. Svært populær. Som nevnt innledningsvis er det ikke nødvendigvis sikkert at en fulltreffer i Lotto er tilstrekkelig til å sikre seg denne, for denne evighetskalenderen vil neppe bli produsert i et spesielt høyt antall eksemplarer i løpet av et år. Lave produksjonstall i kombinasjon med en av de mest etterspurte klokkefamiliene som produseres er for så vidt en kombinasjon de fleste av oss kjenner fra andre deler av markedet. Det vil nok også gjelde denne utgaven, på tross av at prisen er av en slik karakter at man er avhengig av at ikke veldig mange satt med samme vinnerrekke som deg selv den kvelden Lottoen smalt inn.

For oss fjellaper er ikke Audemars Piguet det enkleste klokkemerket å få fatt i, uten en eneste norsk autorisert forhandler å forholde seg til. Skal man kjøpe i utlandet kan også legge den elskverdige merverdiavgiften på toppen av kjøpesummen og denne klokken vil kun være tilgjengelig i AP sine egne boutiques.

Mer informasjon på de offisielle nettsidene til Audemars Piguet!

Fakta
Modell / Referanse: Audemars Piguet Royal Oak Selfwinding Perpetual Calendar Ultra-Thin – Ref: 26586IP.OO.1240IP.01
Skive:
TBlå – 3 underskiver + månefase – Markører i hvitt gull
Urkasse: 
41 millimeter (diameter) – 6.30 millimeter (høyde) – Titan med bezel i platina – Safirglass (foran/bak) – Vanntett til 20 meter
Urverk:
AP Caliber 5133 – Automatisk (selvtrekkende) – 19.800 vph – Evighetskalender – 256 deler – 37 juveler – 40 timer gangreserve
Lenke/reim: 
Lenke i titan med polerte elementer i platina – Foldespenne i titan
Veilende pris:
Ca. 1.300.000 norske kroner + skatter 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.