fbpx

Del 1: Dresden, Glashütte og A. Lange & Söhne

Når vi snakker om urmakeri og klokkekunst, er det nok først og fremst mange av de sveitsiske produsentene man raskt vil dreie tankene mot. Men i nabolandet Tyskland, nærmere bestemt i Dresden og den lille byen Glashütte i Sachsen, produseres det klokker som med rette omtales som ypperste «haute horlogerie». Vi fikk lov til å besøke den kanskje mest anerkjente av de alle, A. Lange & Söhne.

Når man skal skrive om tysk urmakeri og urmakertradisjoner er det viktig at vi ser mange år tilbake. Dette er nemlig historien om en liten by i det østlige Tyskland, som på 1800-tallet ble sentrum for datidens fremste tyske klokkemakere. Historien om hvordan småbyen Glashütte, med sine få tusen innbyggere, den dag i dag er sentrum for klokkekunst av aller ypperste klasse. Men la oss først ta turen til byen som er hovedsete i delstaten Sachsen, nemlig Dresden.

Dresden
Øst i Tyskland, ikke langt fra den tsjekkiske grensen, finner vi byen Dresden. Med sine vel 500.000 innbyggere ligger den flott til langs elven Elben som gjør seg dominerende der den svinger seg gjennom dalen og skiller byens deler fra hverandre. Selv om byen i innbyggertall kan sammenlignes med Oslo, er det lite som minner om hovedstadens kanskje stressende hverdag. I sentrum skiller elven bydelene «Neustadt» og «Altstadt» fra hverandre, og det er nettopp i gamlebyen at man finner de sterke tegnene på at handelssentrumet Dresden også har spilt en sentral rolle for Glashüttes klokkemakeri.

Annonse

Her, blant rikt dekorterte bygninger, gallerier med imponerende kunstsamlinger og brosteinslagte gater finner man, alt kun i en omkrets på noen få hundre meter, en hel rekke butikker hvor både tyske og sveitsiske urmerker opptar vinduene. Her finner du flere klokkebutikker som fører de virkelig store merkene i klokkeindustrien, sammen med en rekke forhandlere som har spesialisert seg på omsetning av brukte ur. I det hele tatt er en rusletur i sentrum av gamlebyen en opplevelse for både de med interesse for arkitektur, tysk historie og ikke minst, mekaniske klokker.

Byen har en lang og omfattende historie som spenner seg fra allerede tidlig på 900-tallet og frem mot moderne tid. Men det var først på tidlig 1800-tall at Dresden opplevde en virkelig oppblomstring som kultur-, handels- og industrisentrum i regionen. Dette medførte etter hvert en stor økning i befolkningstall og en omfattende utbygging av byen, herunder kjente bygninger som «Semperoperaen» i 1878. Midt i byen fant man også den berømte «Frauenkirche» (Vår Frue Kirke) som var bygget i perioden 1726-1743 og som siden har vært et viktig symbol for byen, med sin karakteristiske form og sentrale plassering. Byen ble kjent som en av de virkelig vakre ikke bare i Tyskland, men Europa forøvrig.

I februar 1945 ble Dresden utsatt for massive ødelegger da allierte styrker bombet byen. Det ble sluppet hundretusenvis av bomber over byen, noe som nærmest utslettet den fullstendig. Frauenkirche ble fullstendig jevnet med jorden, og Semperoperaen opplevde også enorme ødeleggelser. Gjenoppbyggingen av byen har pågått helt frem mot moderne tid, med gjenåpning av Semperoperaen i 1985 og Frauenkirche så sent som i 2005.

A. Lange & Söhne og Dresden
For A. Lange & Söhne er Dresden viktig på så mange måter. Som handelssentrum har den alltid vært sentral for området og et naturlig sted for Sachsens selskaper å skape sitt hovedsete, så også for Lange. Selskapet, som har røtter tilbake til 1846 når Ferdinand Adolph Lange stiftet selskapet i Glashütte, er utvilsomt et av verdens mest anerkjente merker i dag, men veien dit var lenge avbrutt av et Europa som var delt i to. Med utbruddet av andre verdenskrig og den påfølgende kalde krigen, ble både Glashütte og Dresden innlemmet under Sovjetunionens styre og Øst-Tyskland, noe som satte en effektiv stopper for de tradisjonsrike urmerkene i Glashütte. Borte ble selskapene som hadde vært ledende for tysk klokkemakeri i generasjoner, til fordel for langt mer praktiske klokker til massene under samlebetegnelsen GUB.

Lange 1 henter inspirasjon fra klokken i «Semperopera» – Copyright Lange

Ved fallet av Berlinmuren, med den tilhørende oppløsningen av Øst- og Vest-Tyskland, ble selskapet igjen etablert. Det var Walter A. Lange, oldebarn av Ferdinand Adolf Lange, som sammen med Günter Blümlein registrerte «Lange Uhren GMBH» i nettopp Dresden i 1990. I samarbeid med sveitsiske merker som Jaeger-LeCoultre og IWC, bygget merket seg igjen opp som verdensledende i årene etter. De presenterte sin første kolleksjon, produsert i deres historiske hjemby Glashütte, for verden i 1994. Blant disse den ikoniske Lange 1 som sett ovenfor. Med sin «outsized» datovisning har den blitt et ikon, ikke bare i A. Lange & Söhnes kolleksjon, men som et internasjonalt klokkeikon.

Det store datovinduet, delt opp i to rammer, henter sin inspirasjon fra «Five Minute Clock» som man finner over scenen i nettopp Semperoperaen. Klokken ble laget av Johann Christian Friedrich Gutkaes i 1841, med hjelp av sin dyktige lærling; Ferdinand Adolph Lange. Den praktiske datoen, som er langt mer fremstående enn mange tradisjonelle datovisninger, har blitt et kjent varemerke på en rekke av klokkene som produseres av selskapet.

A. Lange & Söhne – Boutique Dresden
For nesten nøyaktig 10 år siden, åpnet A. Lange & Söhne sin første dedikerte butikk. Den naturlige plasseringen? Selvsagt i hjertet av Dresden, bokstavelig kun et steinkast unna den berømte Frauenkirche og noen minutters gange fra Semperoperaen.

Butikken ligger plassert direkte i hjertet av Dresden og er selskapets virkelige flaggskip-forretning. Med en kopi av Semperoperaens klokke på veggen, design utført i «Lange grå» og med en svært omfattende beholdning av merkets modeller, er dette plassen å besøke for de som ønsker å komme tett på klokkene. Her finner du et utvalg som langt overgår de fleste andre utsalgssteder i verden, og siden A. Lange & Söhne ikke har noen butikk eller utsalgssted i Glashütte, hvor klokkene produseres, er dette merkets eneste selveide forretning. I vinduet stod det blant annet et eksemplar av deres «Zeitwerk Decimal Strike», som med sin pris på flere millioner kroner, nok forblir en drøm for de fleste av oss.

I butikken finner man også de særegne «Boutique»-modellene som kun selges i én av de nærmere 20 «Lange-boutiques» i verden.

For butikken i Dresden, som i år fyller 10 år, er det også produsert en helt egen jubileumsversjon av deres modell «1815» som ble produsert i totalt 20 eksemplarer, hhv. ti i hvitt gull og ti i «pink gold». Baksidens hengslede lokk har en nydelig gravering av Frauenkirche, som et naturlig symbol for byen Dresden og butikkens plassering bare noen meter unna. Da jeg besøkte butikken var begge versjoner tilgjengelig for titting, men utgaven i hvitt gull var utsolgt.

Utstillingene, som befinner seg både inne i butikken såvel som ut mot gaten og det tilhørende kjøpesenteret, legger stor vekt på tradisjoner og håndverket. Her ser man skisser av de graverte balansebroene, tradisjonelt verktøy og elementer som viser den historiske opprinnelsen til merket.

I Dresden finnes det, i tillegg til Langes egen butikk, også en filial av Wempe som selger selskapets klokker. Flere av bruktbutikkene hadde også spennende utgaver på lager. I byen finner man også flaggskipforretninger for flere av de andre merkene som har tilhold i regionen og Glashütte, noe som samlet gjør Dresden til en meget spennende klokkeby å besøke. Det eneste negative her er den norske importavgiften som for mange dessverre setter en effektiv stopper for å gjøre en god handel, selv på brukte ur. Men ønsker man en spesialutgave som enten er utsolgt hjemme i Norge eller som bare selges via disse dedikerte Lange-butikkene, bør man vurdere å ta turen hit.

Vi tar turen til Glashütte – Del 2 »»

Deler av utgiftene til reise og opphold ble dekket av A. Lange & Söhne. Alt innhold i artiklene er forfatterens egne meninger.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.