fbpx

A. Lange & Söhne Lange 1 Tourbillon “25th Anniversary”

End it with a bang sa folk – og Lange 1 Tourbillon er sånn sett en modell perfekt for å avslutte 25-årsfesten for den ikoniske klokkefamilien fra A. Lange & Söhne. For kolleksjonens teknisk mest avanserte er horologisk godteri fra langt oppi hyllene, og modellen ser ikke helt verst ut i blått og hvitt.

A. Lange & Söhne Lange 1 Tourbillon “25th Anniversary”

At Lange 1 Tourbillon var siste klokke i serien av ti forskjellige jubileumsklokker er vel ingen store overraskelse for de som har fulgt med de siste månedene her på nettsiden. Det er den absolutt mest teknisk avanserte av alle Lange 1-utgavene, og sånn sett et verdig punktum for årets feiring. Lange 1 Tourbillon ble først introdusert i 2000 og har deretter kommet i flere ulike varianter, sist i 2014 da man kom med en egen «Handwerkskunst»-variant i kun 10 eksemplarer for å feire 20 år med Lange 1. Årets modell følger imidlertid det blå og hvite fargetemaet som vi etterhvert har blitt veldig godt kjent med, men den åpne tourbillonen gir en helt ekstra dimensjon til det hele.

Annonse

Hva er så en tourbillon? Jo, utviklet omkring 1795 av den fransk-sveitsiske urmakeren Abraham-Louis Breguet, var det en mekanisme som først og fremst tok sikte på å øke urenes presisjon. Lommeur har en tendens til å bli liggende i samme posisjon over lengre tid, og ved å plassere hemverk og balanse i et roterende bur, eliminerte Breguet flere av tyngdekraftens negative innvirkning på urverket. I et armbåndsur er problematikken mindre ettersom uret vil oppleve en større endring i posisjon, og moderne tourbilloner brukes mer for å vise teknisk kompetanse og vakker estetikk enn for å sikre presisjonen til urverket. Og vakkert er det utvilsomt når A. Lange & Söhne setter i gang, og tourbillonen (som gjør én full rotasjon i minuttet) har også «stop seconds»-funksjonalitet som gjør det hele enda litt mer teknisk imponerende.

A. Lange & Söhne Lange 1 Tourbillon “25th Anniversary”
Jubileumsutgaven kommer i en 38.5 x 9.8 millimeter stor urkasse i hvitt gull med “argenté”-skive produsert i rent sølv. Det visuelle er gjenkjennelig Lange 1 med sin usentrerte tidsvisning, out-size datovisning og gangreserveindikator. Ytterringen rundt tidsvisningen er grålig med et sirkulært mønster som skaper kontrast mot den hvite hovedskiven, og samme mønster ser man også på den lille underskiven for sekunder. Som nevnt utgjør tourbillonen også en vesentlig visuell del av fronten, med den håndpolerte (black polish) tourbillon-kloben som et blikkfang i seg selv.

Sammenlignet med Lange 1 Tourbillon «Handwerkskunst» ser vi at man har valgt å fjerne mer av skiven som delvis dekket tourbillonen (og skjulte sifferhjulet til datoen som ligger under). På jubileumsutgaven har man valgt en løsning hvor tallene er blå på en gjennomsiktig skive, og hvor hvit bakgrunn skaper kontrast i selve datovinduet. Dette gjør at man vil se de blå tallene over tourbillonen, samtidig som man åpner opp mer for innsyn til den forførende tekniske mekanismen. En fiffig detalj som vi også så på samme klokke i 2010 da den kom i «Honey Gold» og som også minner litt om enkelte «lumen»-varianter.

L961.4
Herligheten som driver klokken heter L961.4 og urverket består av 381 individuelle deler, alle finisjert etter standarden vi kjenner fra A. Lange & Söhne. Tourbillonen er et selvsagt blikkfang og fra baksiden ser man også at tourbillon-broen og broen over det store mellomhjulet har håndgravert mønster fylt med den blå fargen, herunder tallet «25». Her ser man også tydelig at det er benyttet (2) endestener av diamant for tourbillonen, fremfor vanlige safirer, som det forøvrig finnes 49 av andre steder i mekanismen.

Dobbelt fjærhus sikrer en gangreserve på 72 timer og urverket trekkes for hånd. Signaturelementene som «Glashütte ribbing», anglage, gullkrager rundt safirene, skruer blånert til perfeksjon er alle tilstede.

Avsluttende tanker
Lange 1 Tourbillon markerer slutten av jubileumskolleksjonen, og den setter et verdig punktum! Det blåhvite visuelle uttrykket som har fulgt hele familien har aldri blitt noen personlig favoritt, men enkelte utgaver (gjerne de med litt mer rotete skiver og/eller månefaser i hvitt gull) synes jeg har lyktes bedre enn andre, så også denne siste utgaven. Med kun 25 eksemplarer tilgjengelig av alle modellene, med unntak av Lange 1 grunnmodellen som kom i 250, er det nok likevel ingen fare for at de ikke forsvinner ut av fabrikken og til seriøse samlere verden rundt.

Tidligere denne måneden ble det kjent at Urmaker Bjerke kommer til å bli ny forhandler av A. Lange & Söhne i Norge, etter at Tidemann Urmakermester stengte dørene. Så vidt vi vet er ikke alt formelt på plass, ei heller klokkene i butikken, så om du skulle ønske deg denne utgaven kan det vise seg vanskelig, men ta kontakt med Bjerke for å høre om mulighetene – gitt at du har i overkant av halvannen million stående på klokkekontoen.

Mer på de offisielle nettsidene til A. Lange & Söhne!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.