fbpx

TAG Heuer Autavia – Jack Heuer 85th Birthday Edition

Med et ur som har sine røtter helt tilbake til 1944, har TAG Heuer nå lansert en ny utgave av den nylig lanserte Autavia i et limitert opplag. Uret er lansert som en hyllest til Jack Heuer og hans 85 årsdag som feires 17. november i år.

Vi har tidligere skrevet om «reintroduksjonen» av TAG Heuers Autavia-modell. Navnet Autavia spiller på AUTomobile og AVIAtion, så da skjønner vi at uret er ment innenfor segmentet biler og fly, og har da nærmest selvfølgelig en kronograf-komplikasjon. Denne modellen ble lansert på årets Baselworld hvor TAG Heuer kom med en ny vintageinspirert Autavia, etter at modellserien hadde hatt noen års fravær. Dette etter at over 50 000 internettbrukere fikk stemme frem sin favoritt for relanseringen, fra et utvalg av 16 ur (Autavia Cup 2016). Autavia Rindt vant avstemningen og dannet grunnlaget for designet til den relanserte utgaven. Nå kommer altså årets andre Autavia i forbindelse med Jack Heuers 85 årsdag.

Jack Heuer
Hvem er så Jack Heuer? Heuer er fjerde generasjon på eiersiden av selskapet, og han laget (kanskje) den første sports-kronografen i verden i 1962. Det er ut fra dette en stor diskusjon spinner i klokkemiljøet om hvem som laget den første kronografen, Tag Heuer eller Zentih med sin El Primero. Vi lar diskusjonen ligge og kan i det minste konstatere at datidens Heuer var tidlig ute med et urverk med stoppeklokkefunksjon.

Annonse

Jack Heuer er i dag utnevnt til ærespresident hos Tag Heuer, og jubileumsklokken kommer i et opplag på 1932 eksemplarer. 1932 er sammenfallende med fødselsåret til jubilanten. Uret som er nummerert 1/1932 vil bli auksjonert bort 11. november i Genéve. Denne auksjonen blir for øvrig hold av samme auksjonshus, Phillips, som for noen dager siden solgte en Rolex Daytona, tidligere eid av Paul Newman til en astronomisk sum.

Temaet for auksjonen den 11. er for øvrig gamle Heuer-ur, og siste utgave av Autavia er den eneste moderne klokken som skal selges. Overskuddet fra salget av Autavia Jack Heuer Special Edition doneres til «Save The Children charity», en organisasjon som ivaretar barns rettigheter i over 120 land.

Jack Heuer skal selv ha vært en habil rally sjåfør, og dermed ha førstehåndsopplevelser av hva som kreves av en klokke når det kommer til bilkjøring. Utviklingen av Autavia kom som en direkte konsekvens av denne typen kunnskap. For øvrig har Jack Heuer skrevet bok om tiden sin i klokkeindustrien, og for de som er interessert er nok denne boken å få tak via en bokhandler.  Han omtaler selv introduksjonen av Autavia i 1962 som noe av det han er mest stolt av i sitt arbeid hos (TAG) Heuer.

The story of the Autavia is a rich drama, full of twists an turns. It is one of my proudest achievements to have succesfully converted chronographs into the Autavia wristwatch in 1962, so this collection has a special place in my heart: It was the very first timepiece that I designed, and today I am proud to present the last watch that I have created! – Jack Heuer

Jack Heuer 85th Birthday Edition er identisk med TAG Heuer Heritage Calibre Heuer 02, også kalt Autavia 2017, i både størrelse og funksjon. Visuelt er det imidlertid noen markante  forskjeller. TAG Heuer har nok fått med seg at «panda-skiver» er blitt godt mottatt i markedet i det siste, og jubileumsuret er utstyrt med en sølvfarget skive med sorte subdials. Bezelen er også ny med 60 minutters markeringer, samt markeringer for hver time. For at den skal bli et godt arbeidsverktøy kan bezelen dreies i begge retninger. Visuelt fungerer dette meget godt, og etter min mening kanskje noe av det penere som er kommet fra TAG Heuer på lenge.

Urkassen har fått en diameter på 42 mm. Til sammenligning var utgaven fra 1962 på 30 mm, så her ser vi tydelig hvilken utvikling armbåndsur generelt har hatt. Urverket er automatisk, og gangreserven er ganske imponerende 80 timer. I den nederste subdial er det plassert et datovindu klokken 6. Uret er vanntett til 100 meter. Urkassen kommer i polert stål, levert på 7-delt stållenke. Midtleddene på lenka har ledd som kan sammenlignes med riskorn. På baklokket finner vi blant annet Jack Heuers navnetrekk inngravert.

Autavia var det første uret som ble lansert med Jack Heuer som president, og med jubileumsuret har designet fra både den første utgaven og arven fra Autavia blitt godt ivaretatt. Prismessig er ikke dette det billigste man kan kjøpe fra TAG Heuer, med en utsalgspris som er oppgitt til 8.100 dollar, noe som tilsvarer rett over 69.000 kroner med dagens kurs.

Du finner mer informasjon om dette uret på de offisielle nettsidene!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.