fbpx

TAG Heuer Monaco – Farvel til Calibre 12 & introduksjon av Heuer 02!

2019 har vært et svært hektisk år med mange viktige jubileer for oss klokkeentusiaster. Blant de viktige er utvilsomt TAG Heuers ikoniske modell «Monaco» som fyller 50 år og som har blitt feiret med flere ulike spesialmodeller gjennom året. Nå avsluttes feiringen med en betydelig endring på Monacos indre, men ikke før man har sagt farvel til det trofaste Calibre 12!

TAG Heuer – Monaco Calibre 12 Final Edition

Calibre 12 har vært en trofast arbeidshest i Monaco over mange år, selv om det kanskje ikke har fått en like ikonisk plass i klokkens historie som originalurverket (forgjengeren og gjeldende Calibre 11) – som har kronen på «feil» side av kassen. Calibre 12 er sånn sett et litt mindre spennende verk, basert på ETA / Sellita SW-300 / 2894-2, men fortjener så absolutt en takk for sin trofaste tjeneste. Det gjøres da også nå med en klokke som har fått det passende navnet «Monaco Calibre 12 Final Edition».

Annonse

Monaco Calibre 12 Final Edition
Visuelt er klokken et tydelig nikk til den historiske Monaco 1133G, med sin gråsorte fargekombinasjon krydret med sporty røde detaljer. Baksiden er selvsagt preget med klokkens navn, samt at den er én av totalt 1000 eksemplarer som vil bli produsert. Her har man også innsyn til urverket som seg hør og bør ettersom det takker for seg, og kronen er naturlig nok plassert på samme side som trykknappene med Calibre 12 tikkende på innsiden.

Den grå skiven er forøvrig produsert med ruthenium om jeg leser pressemeldingen korrekt, og har vertikale børstede striper. Underskivene er sorte, mens visere og indekser er rhodiumbelagte med lakkerte røde detaljer. Øvrige detaljer er ikke endret, noe som betyr en stålkasse i 39 x 39 millimeter, safirglass og en vanntetthet ned til 100 meter. Totalsummen blir etter min mening en meget stilfull og elegant utgave av Monaco og prisen havner nok rundt 60.000 norske kroner!


TAG Heuer – Monaco Heuer 02
Når man vinker farvel til Calibre 12 er det selvsagt ikke for å pensjonere Monaco som modell, ei heller for å gå over til Calibre 11 (som vi så i alle jubileumsutgavene) på fast basis. Derimot lanseres Monaco-serien for første gang med et egenprodusert urverk, da i form av Heuer 02, som vi kjenner fra flere andre klokker de siste årene.

Umiddelbart gir ikke det noen voldsom endring i klokkens visuelle utseende, men ser man nøyere etter vil Heuer 02-verkets oppbygging komme tydeligere til syne. Det betyr at sekundviseren for den normale tidsvisningen flyttes til klokken seks, mens underskiven klokken tre blir minuttskala for kronografen. Underskiven klokken ni tilfører dimensjonen timer til Monaco, og muliggjør visning opp til 12 i tallet. Ved å kun markere sekundviseren med et tynt kors forblir likevel hoveddesignet tilnærmet likt, og noe annet hadde nok vært meget uklokt.

Etter 50 år, og med et stadig økende fokus på egenproduserte urverk, er det kanskje et naturlig tidspunkt å gå for noe helt nytt på innsiden av Monaco. Designet endres ikke radikalt, og selv om nerden i meg kanskje skulle ønsket og sett kronen plassert klokken ni, er det forståelig at man ikke går i gang med det. Jeg regner med at man fortsatt vil kunne lansere klassiske modeller med Calibre 11 dersom det er et vedvarende ønske fra entusiastmiljøet. Med ytterligere mulighet for timevisning på stoppeklokken og en 80 timers gangreserve blir det hele en evolusjon av modellen, selv om enkelte purister nok vil mislike den nye sekundviserens plassering.

Visuelt har man gått for en ganske sikker vinner i form av en blå sunray-skive og enkel bruk av hvitt og rødt mot visernes metalliske farge. Det funker rett og slett veldig godt på denne modellen! Andre signaturtrekk er uendret fra tidligere modeller hva angår størrelse, kassemateriale og safirglassets profil. Basert på de internasjonale prisene ser det ut til at denne også havner rett rundt 60.000 norske kroner!

Mer informasjon på de offisielle nettsidene til TAG Heuer / Nortime!

Fakta
Modell / Referanse: TAG Heuer Monaco «Calibre 12 Final Edition» – Ref: CAW211J.FC6476
Skive:
Rhuteniumsbørstet – Sorte underskiver
Urkasse: 
39 millimeter (diameter) – 39 millimeter (høyde) – Rustfritt Stål – Safirglass (foran/bak) – Vanntett til 100 meter
Urverk:
TAG Heuer Calibre 12 (ETA/Sellita 2894-2) – Kronograf – Automatisk (selvtrekkende) – 28.800 vph – 59 juveler – 40 timer gangreserve
Lenke/reim: 
Sort skinnrem – Foldespenne i rustfritt stål
Veilende pris: 
~ 60.000 norske kroner
Fakta
Modell / Referanse: TAG Heuer Monaco Heuer 02 – Ref: CBL2111.FC6453
Skive:
Blå sunray – Hvite underskiver
Urkasse:
39 millimeter (diameter) – 39 millimeter (høyde) – Rustfritt Stål – Safirglass (foran/bak) – Vanntett til 100 meter
Urverk:
Heuer 02 – Automatisk (selvtrekkende) – Kronograf – Dato – 28.800 vph – 33 juveler – 80 timer gangreserve
Lenke/reim: 
Blå skinnrem – Foldespenne i rustfritt stål
Veilende pris:
~ 60.000 norske kroner

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.