fbpx

Mission Achieved – Bremont Project Possible

Enkelte mennesker elsker å flytte grenser og utfordre seg selv. Nirmal Purja er utvilsomt en av disse, og når den tidligere spesialsoldaten satte seg et mål om å bestige alle verdens fjelltopper over 8000 meter på syv måneder, var det ingenting som kunne stanse han!

Nå er ikke fjellklatring eller slike ekspedisjoner noe vi normalt omtaler alt for nøye her på våre nettsider, men enkelte prosjekter er mer fascinerende enn andre. Project Possible er utvilsomt blant disse, hvor Nirmal Purja, eller bare Nims, satte seg som mål å knuse den tidligere rekorden som lød på rett under 8 år. Selv ble jeg ikke klar over prosjektet før den britiske klokkeprodusenten Bremont gikk inn som hovedsponsor, en gang i sommer og jeg skrev da også en kort artikkel om prosjektet for nettstedet Basic.

Man trenger ikke være dreven innen fjellklatring selv for å forstå at det er en vanvittig bragd å bestige de totalt 14 toppene som stikker mer enn 8000 meter over havet. Å gjøre alt på én eneste klatresesong er nærmest utenkelig, men med en solid bakgrunn som spesialsoldat i de britiske militærstyrkene hadde gurkhaen Purja både de mentale og fysiske forutsetningene og satte seg et hårete mål. Han sa opp sin stilling i Special Boat Service (hvor han var den første gurkhaen noensinne til å tjenestegjøre), pantsatte huset for å finansiere ekspedisjonen og satte kursen mot Himalaya tidligere i år.

Annonse

Prosjektet fikk en god start, men med enorme kostnader holdt det på å feile på grunn av manglende finansiering. Heldigvis fikk Purja hjelp fra Bremont, som historisk har hatt et tett samarbeid med militære avdelinger i det britiske militæret og som hadde stor tro på rekordforsøket. Allerede før Bremonts inntreden var Nims en ambassadør for merket, og rundt håndleddet hadde han en Bremont Supermarine S300 med hvit skive og 40 millimeter stor kasse. Klokken (som vel i utgangspunktet er laget med undervannsaktiviteter i mente) skal ha fungert under hele turen, til tross for de ekstreme utfordringene med slag, støt og kulde den har vært utsatt for.

Mission Achieved
Klokken 08:28 lokal tid den 29. oktober 2019 stod Purja på toppen av kinesiske Shishapangma. Med sine 8013 meter over havet er fjellet det laveste av 8000-meterne i verden, og markerte slutten på Bremont Project Possible. Faktisk holdt det hele på å feile mot slutten da kinesiske myndigheter hadde forbudt all klatring på Shishapangma, men Purja klarte å få en spesialtillatelse og på toppen var rekorden et faktum. På 6 måneder og 6 dager hadde Nims besteget alle de 14 fjelltoppene og satt rekord etter rekord på veien. Noen av de mest bemerkelsesverdige er:

– Flest 8000-metere klatret ila. vårsesongen (6)
– Flest 8000-metere klatret ila. sommersesongen (5)
– Bestigning av tre 8000-metere (Mount Everest, Lhotse & Makalu) på 48 timer

Det kan nevnes at ekspedisjonen blant annet var de eneste som besteg K2 denne sesongen, til tross for ekstremt utfordrende forhold. Som kjent er K2 et meget farlig fjell, med en dødsprosent på over 20%. Farligst av de alle, og av mange regnet som blant de farligste fjellene i verden er imidlertid Annapurna som Purja besteg først av alle fjellene den 23. april. I tillegg til å bestige de 14 fjellene ledet Nims flere redningsaksjoner av andre klatrere, mange i “dødssonen” over 8000 meter. Den 22. mai besteg han Mount Everest, sammen med 320 (!) andre samme dag og hans bilde av trafikkorken på eggen mot toppen ble et symbol på den ekstreme fjellturismen verdens høyeste fjell utsettes for.

Gratulerer til Nirmal Purja!

Mer informasjon om ekspedisjonen på de offisielle nettsidene, samt på Purjas Instagram-konto!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.