fbpx

Omega, Apollo XVII & «The Last Man on the Moon»

Koblingen mellom Omega Speedmaster «Moonwatch», NASA og Apollo-programmet er nok viden kjent for de fleste. De mest kjente Apollo-ekspedisjonene er nok utvilsomt Apollo XI, som førte mennesket til månen for første gang, samt Apollo XIII hvor man opplevde store problemer og tilhørende bragd som brakte astronautene trygt tilbake til jorden. Men hva med Apollo XVII som var siste ferd hvor mennesket besøkte månens overflate? Hva finnes av utgaver fra Omega som hedrer denne siste ferden?

Mission Patch – Apollo XVII

Apollo 17 (XVII) startet sin ferd mot månen 7. desember 1972 og landet på overflaten den 11. desember kl. 19:54:57 UTC. Ekspedisjonen var den sjette bemannede ferden som lyktes i å sette mennesker på månens overflate, og foreløpig også den siste. Etter et vellykket opphold returnerte mannskapet til jorden og landet 19. desember 1972. Mannskapet bestod av Eugene A. Cernan (kommandør), Ronald E. Evans (pilot, kommandoseksjonen) og Harrison H. Schmitt (pilot, månelandingsfartøyet).

Annonse

Når (Gene) Cernan returnerte til landingsfartøyet for siste gang etter litt over 3 dager på månens overflate, kl. 05:34 GMT, uttalte han følgende:

Bob, this is Gene, and I’m on the surface; and, as I take man’s last step from the surface, back home for some time to come – but we believe not too long into the future – I’d like to just [say] what I believe history will record: that America’s challenge of today has forged man’s destiny of tomorrow. And, as we leave the Moon at Taurus–Littrow, we leave as we came and, God willing, as we shall return, with peace and hope for all mankind. Godspeed the crew of Apollo 17 – Kommandør Eugene A. Cernan

Cernan er med det den siste personen til å gå på månens overflate, og naturlig nok benytter Omega seg gjerne av «The Last Watch Worn on the Moon», «Last Man on the Moon» eller «Last Step on the Moon» fremfor det mer kjente «The First Watch Worn on the Moon» når de omtaler de utgavene av klokken som hedrer Apollo XVII.  Astronautene på Apollo XVII var alle utstyrt med Omega Speedmaster, som også de tidligere Apollo-ekspedisjonene hadde vært.

Før Cernan forlot skrev han også datterens initialer i månesanden. Bokstaver som trolig står der den dag i dag. Det må også tas med at Cernan tidligere hadde vært to ganger i verdensrommet, henholdsvis på ekspedisjonene Gemini 9A og Apollo 10, noe som gjorde han til en erfaren astronaut. Cernan selv forble, som flere av de andre astronautene fra «tidsæraen», ambassadør for Omega Speedmaster og deltok aktivt på tilstelninger i regi av selskapet helt frem til sin død tidligere i år. I denne artikkelen vil vi se på hvilke utgaver som er gitt ut til minne om den siste ferden til månen, og nettopp Eugene Cernan som kommandør.

Omega Speedmaster Apollo XVII 30th Anniversary Edition (2002)
Den første minneutgaven for Apollo 17 kom tilbake i 2002 og ble produsert i et limitert opplag på 3000 eksemplarer. Dette var en utgave som ikke skilte seg fra standardutgaven av Omega Speedmaster utover en gravering på klokkens bakside. Sammen med «patchen»/logoen til Apollo XVII har klokkens bakside teksten «E. A. CERNAN APOLLO XVII 12.14.1972 LAST MAN ON THE MOON». Klokkens fremside, skive, utforming, urverk og glass var lik standardutgaven av Speedmaster Professional.

Det man legger merke til er at Omega har valgt å hedre (kun) Cernan med navn på klokken, og at det faktum at han var siste person på månen, blir trukket frem i større grad enn hva man ser på klokkene som hedrer mange av de andre ekspedisjonene. Klokken ses ikke ofte for salg, da spesielt ikke på det norske markedet. Den er nok også en av de absolutt mest anonyme minneutgavene, da man ikke vil se noe spesielt med klokken om den bæres på armen, kun om man studerer baksiden.

Omega Speedmaster Apollo XVII 40th Anniversary Edition (2012)
I 2012 kom en av de mest spesielle utgavene av Omega Speedmaster hva gjelder valg av skive. Her gjorde Omega et ganske dristig og også omdiskutert valg ved at man benyttet Apollo XVII-patchen som klokkens skive. Dette gjorde at klokken fikk et unikt, om enn noe uleselig, utseende, helt uten synlige subdials. Klokkens bakside hadde teksten «THE LAST MAN ON THE MOON – DECEMBER 14, 1972» og «APOLLO XVII – 40th ANNIVERSARY», sammen med tallet på den limiterte utgaven som har en total produksjon på 1972 eksemplarer, etter årstallet for ekspedisjonen.

Klokken fikk nok ikke den helt store mottakelsen, og man kunne finne denne tilgjengelig hos forhandlere lenge etter introduksjonen, selv om antallet klokker var relativt lavt. Det er nok flere grunner til dette, herunder at skiven er meget spesiell og at Apollo XVII ikke har hatt en like bred appell som f.eks. Apollo 11 og 13. Likevel har man flere ganger tidligere sett at «upopulære» modeller oppnår stor verdi senere, uten at vi tør spå noe spesifikt for denne modellen. Mange kritiserte den hardt som «den styggeste Speedmasteren» noensinne, men som så ofte ellers er det nok svært delte meninger om designet på klokken. Klokken ble levert i en egen eske som også inneholdt en kopi av «patchen» til Apollo XVII.

Omega Speedmaster Apollo XVII 45th Anniversary Edition (2017)
16. januar 2017 døde «The Last Man on the Moon», Eugene A. Cernan 82 år gammel, noe som nok gjør årets jubileumsmodell(er) desto mer spesiell. 45-års utgaven kommer i to utgaver som er produsert i hhv. stål eller gult gull, med bezel i keramikk.

Klokkene har et meget distinkt og spesielt utseende med en hovedfarge på skiven og bezelen som er ganske dyp blå. Detaljer som skrift på bezel, timemarkører, logo og visere for time og minutt er utført i gull, noe som er en spesiell og uvanlig kombinasjon, i det minste på Speedmaster-klokker. På den ene underskiven (subdial) finner man ansiktet til «Apollo» (ekspedisjonslogoen til Apollo 17), som er utformet i gult gull på utgaven med urkasse i gull, mens på den vanlige stålutgaven er sølvfarget. Under «Speedmaster»-logoen finner vi klokkeslettet for Cernans sitat, 05:34 GMT utformet i rødt, som et symbol på når mennesket forlot månen for hittil siste gang. Skiven er også merket med ZrO2 for å indikere bruken av keramikk.

På klokkens bakside finner man igjen ekspedisjonens patch/logo, her også utformet i hhv. stål eller gull etter utgave. Klokkene har inskripsjonen «45th ANNIVERSARY» og «APOLLO XVII – A TRIBUTE TO GENE CERNAN», samt «LIMITED EDITION» og nummereringen i den limiterte serien. Utgaven i gull leveres på skinnreim, mens stålutgaven leveres fra Omega med stållenke.

Utgaven i gull skulle lanseres i 72 eksemplarer, men på grunn av høy etterspørsel ble antallet økt til 272 av Omega. Utgaven i stål er limitert til 1972 eksemplarer. Prismessig er utgaven i stål priset til rett rundt 80.000,-, mens utgaven i gull koster godt nord for 200.000,- (om du klarer å skaffe et eksemplar). Klokkene leveres ila. sommeren/høsten 2017.

Oppsummering
Apollo XVII er nok ikke den ekspedisjonen som har hatt mest slagkraft rent markedsmessig, men er likevel en ekspedisjon som Omega har lansert flere limiterte utgaver for å hedre. Og med årets utgaver har det kommet totalt fire forskjellige modeller. Klokkene skiller seg litt fra andre utgaver da de er ganske direkte i sin heder til kommandøren, Eugene «Gene» Cernan, og hans rolle som siste menneske på månen.  Med sine tre turer i verdensrommet er det kanskje også å forvente? Årets to utgaver er foreløpig de siste til minne om Apollo XVII, men vi ser ikke bort fra at Omega vil lansere en utgave også om fem år for å minnes at det er 50 år siden mennesket (foreløpig) forlot månen for siste gang.

Se også vår tidligere artikkel om «Omega Moonwatch»

One Reply to “Omega, Apollo XVII & «The Last Man on the Moon»”

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.