fbpx

Omega Speedmaster «Apollo 11 50th Anniversary LE»

At 2019 markerer 50 år siden den første månelandingen er trolig godt kjent for de fleste, og Omega har allerede lansert en jubileumsmodell i gull for å hedre en av menneskehetens største bragder. Nå kommer det i tillegg, som forventet, en utgave i (primært) stål som også blir tilgjengelig i et mye større antall!

Omega Speedmaster «Apollo 11 50th Anniversary LE»

At Omega Speedmaster var NASAs valg under Apollo-ekspedisjonene er noe vi har omtalt en rekke ganger her på nettsiden, og trolig kjent stoff for alle med et snev av interesse for klokker. Og Omega Speedmaster i sin vanlige utførelse, gjerne kun omtalt som nettopp «Moonwatch», er og blir blant de mest ikoniske og populære modellene i verden den dag i dag. Også entusiastskaren rundt Speedmaster, de siste årene i stor grad sentrert rundt hashtagen #SpeedyTuesday, er blant de mest synlige i klokkeverden – og har resultert i flere (les: veldig mange) spesialutgaver av klokken allerede.

Annonse

I mylderet av spesialutgaver og limiterte eksemplarer av nettopp Speedmaster har nok kanskje Apollo 11-ekspedisjonen enda en liten forrang hos mange. Dette var tross alt første gang mennesket satte sin fot på månen og en historisk begivenhet nesten uten sidestykke i verdenshistorien. Også Apollo 13, samt nevnte #SpeedyTuesday, har vært populære de senere årene. Ettersom Swatch Group arrangerte sitt eget lukkede arrangement (kun for forhandlere) samtidig som årets Baselworld, har nyheten om dette årets spesialmodell svirret på nettet over mange uker allerede. Det aller meste av detaljer har vært kjent, men det har manglet endelige bilder av produktet ettersom det ikke var anledning for fotografering under visningen til forhandlere i Zürich.

Nå er imidlertid spekulasjonens tid forbi og klokken avslørt for oss alle. Som spådd da gullutgaven ble lansert; dette jubileet velger Omega og også hedre med en langt mer tilgjengelig stålutgave. Vel, faktisk har man i denne omgang gått for stål med detaljer i Omegas egenkomponerte «Moonshine Gold», som man da også benyttet på utgaven i helgull. Dette er en litt dus og nedtonet (og samtidig hardere) variant av gull, som jeg personlig syns ser bra ut. Uansett, klokken blir tilgjengelig i ganske voksne 6969 eksemplarer – et tall som i følge Omega henter sin «inspirasjon» fra 1969, men som man har måttet «oppgradere» med 5000 for å få ut nok klokker i markedet.

Omega Speedmaster «Apollo 11 50th Anniversary LE»
Sammenlignet med standardutgaven av «Moonwatch» er det en hel del endringer på årets spesialutgave, med flere historiske nikk og referanser til Apollo 11. Lettest synlig er jo selvsagt Buzz Aldrin på tur ut av landingsmodulen «Eagle» som er gravert i underskiven klokken ni, men også tallet 11 har fått en annen utforming enn de andre. Snur man klokken rundt finner man et fotavtrykk og det svært kjente sitatet som Neil Armstrong ytret da han tok sine første steg på månens overflate i juli 1969.

Klokken forøvrig henter sin hovedinspirasjon fra ref. 105.012 og er på mange måter en blanding av klassiske referanser og det moderne – både i det visuelle og det tekniske. Fortsatt er kassen 42 millimeter med en lenke av den klassiske typen, som er med å gi modellen et ganske karakteristisk utseende. Bezelen er i nevnte Moonshine med sort keramisk innlegg som sikrer en langt større motstandsdyktighet mot riper enn de tradisjonelle aluminiumsvariantene. Kjennere vil også legge merke til at man også her har valgt «dot over 90» som et historisk nikk på markeringene.

Skiven er ganske tydelig inndelt, hvor både høydeforskjell og fargeforskjell er med å skape tydelige skiller. Den innerste sirkelen har en mørk grå og litt ru overflate, mens yttersirkelen er sort. Alle markeringer, samt viserne som i tillegg er fylt med hvitt selvlysende materiale, er i Moonshine-gull og gir ganske god kontrast mot både det sorte og det grå. Logoene til Omega, både på skiven, kronen og lenken, er av det klassiske slaget.

Andre moderne elementer inkluderer bruken av «NAIAD-lock» på urkassen og selvsagt det nye «Master Chronometer»-sertifiserte urverket caliber 3861. Dette er en oppgradering av 1861-urverket og gjør bruk av Co-Axial-teknologien Omega nærmest har blitt synonymt med i sine moderne klokker. Det er forsåvidt en solid teknisk oppgradering fra standardvarianten og markerer den største oppgraderingen på urverket i måneklokken noensinne. Flere patenter, herunder et balansehjul i silisium som sikrer motstand mot magnetisme opp til 15.000 gauss, balansefjær i silisium (Si14), 50 timers gangreserve og en langt bedre nøyaktighet er blant fordelene.

I tillegg til den nevnte stållenken, får man også med en «ferdigslitt rem av kork» som sender tankene tilbake til varmeskjoldene som ble benyttet på kommandomodulen under nettopp Apollo-ekspedisjonene. Denne remmen leveres i den medfølgende store boksen, og her har man gjort seg virkelig flid. I tillegg til to «mission patches», verktøy for å bytte mellom lenke/rem, forstørrelsesglass og et gjennomgående månetema, finner man en liten kopi av landingsfartøyet (lunar module) som holder klokken på plass.

Avsluttende tanker
Omega har laget en haug spesialmodeller for å hedre diverse NASA-ekspedisjoner, med Apollo-programmet som hovedfokus på brorparten. Nettopp Apollo 11 er nok den klart mest kjente, og er ikke bare en kjent romfartsekspedisjon, men et av de virkelig store øyeblikkene i verdenshistorien. Omega har valgt litt ulike innfallsvinkler på disse spesialmodellene, fra det nedtonede og subtile til det langt mer ekstravagante. Personlig er jeg ikke i tvil om at utgavene som har en viss diskresjon og eleganse er de jeg treffer min smak best, med eksempler som Apollo 11 35th Anniversary fra 2004 og Apollo 11 40th Anniversary fra 2009 som et par av favorittene. I den forstand kan man si at jeg føler at 50-årsutgaven for Apollo 11 har mange herlige og pene detaljer, men helheten blir hakket for mye av det gode for meg, da kanskje spesielt på grunn av underskiven klokken ni.

Buzz Aldrin på tur ned stigen på «Eagle» er jo et historisk øyeblikk på mange måter. Om ryggen, bakenden og støvelen på tur ned en stige er like vellykket som en liten centimeters gravering er jeg imidlertid mer usikker på. Eller egentlig ikke så usikker – jeg syns det blir rotete og jeg føler det er mange ting man kunne gjort på klokkens fremside som hadde passet bedre. Eksempler er nettopp ekspedisjonslogoen som vi så på 40-årsutgaven eller datoen og klokkeslettet for landingen som vi har sett på flere utgaver, bare for å nevne noen raske eksempler.

Det som også er underlig (men likevel ikke siden Aldrin er som en «superambassadør» for nettopp Omega å regne) er hvorfor det er dette bildet av Aldrin som man har valgt å benytte som inspirasjon, all den tid Neil Armstrong var den første til å trø ut på måneoverflaten og som virkelig skapte et verdenshistorisk øyeblikk. Det hele virker som en litt dårlig forkledd mulighet til å hedre Aldrin for hans Omega-engasjement de siste tiårene, selv om både hans og andre astronauters bidrag ikke bør undervurderes.

Eventuelt kunne man bare holdt klokken fri for ytterligere symboler utover det spesielle 11-tallet, ettersom den skiller seg såpass drastisk fra andre Speedmastere på markedet med sin blanding av stål og Moonshine. Fotavtrykket som henspeiler til det første skrittet på månen, samt sitatet, er jo behørlig hedret på baksiden – og der syns jeg det er utført rimelig lekkert. Nettopp det å ha klokker som holder en elegant og litt diskré profil utad føler jeg ofte er de beste, mens baksiden gjerne kan være litt mer ekstravagant for «kjennerne». Derfor syns jeg også at boksen, gjerne med mest mulig «stash», er kul og perfekt for gutterommet.

At det er en (ikke så voldsomt) limitert utgave som tar i bruk nytt urverk og flere elementer i gull gjør også at prisen blir ganske voksen til en Speedmaster å være. 88.400 norske kroner må du regne med å finne frem for å sikre deg et eksemplar. Om designet og prisen ikke skremmer får du da en svært moderne Speedmaster som hedrer et av menneskehetens største øyeblikk..

Du finner klokken og mer informasjon på Omegas offisielle nettsider!

Fakta
Modell / Referanse: Omega Speedmaster Apollo 11 50th Anniversary Limited Edition – Ref: 310.20.42.50.01.001 (limitert til 6969 eksemplarer)
Skive:
Grå og sort – 3 underskiver – Motiv av Buzz Aldrin
Urkasse: 
42 millimeter (diameter) – 14 millimeter (høyde) – Rustfritt Stål / Moonshine Gold – Safirglass (foran) – Vanntett til 50 meter
Urverk:
Omega Caliber 3861 – Co-Axial – Master Chronometer – Manuelt opptrekkbart – 26 juveler – 50 timer gangreserve – 21.600 vph
Lenke/reim: 
Stållenke med foldespenne – Sort rem av kork
Veilende pris: 
88.400 norske kroner

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.