fbpx

Blancpain Air Command Chronograph

Årets nyheter fra Blancpain er nå offentliggjort, og blant nyhetene finner vi en pilotkronograf med en uklar og litt myteomspunnet historie. Nå børstes det støv av modellen og Blancpain relanserer Air Command Chronograph i en limitert utgave på 500 eksemplarer!

Blancpain Air Command Chronograph

Å grave i egne arkiver virker å ha kommet alvorlig på moten blant verdens klokkeprodusenter, og at mange har hatt suksess med dette de senere årene er hevet over enhver tvil. Enkelte relanseringer er enkle å like, mens andre ganger tør de utfordre det som er dagens smak eller standard. Det man ofte ser er også at produsentene kommer med høytsvevende historier om modellens ikoniske status eller historiske betydning, ofte ført i pennen av en vel ivrig markedsavdeling. Det er derfor relativt behagelig at Blancpain ikke selv overdriver og hauser opp historien rundt denne relanseringen – og så å rett de gjør, for modellen er ordentlig flott i seg selv.

Annonse

Nå er ikke denne relanseringen noen tro kopi av sin forgjenger, for Blancpain har tatt noen grep for å bedre lesbarhet (og også tilpasse modellens dagens klokkesmak uten at de sier det helt selv). Det virker som et fornuftig valg, samtidig som de historiske trekkene er godt synlige når man sammenligner modellene side om side. Og for å ta modellens historie først som sist: Blancpain forklarer at Air Command ble levert til det amerikanske forsvaret på 1950-tallet som en mulig klokke for United States Air Force. Noen år tidligere hadde produsenten levert den legendariske dykkerklokken Fifty Fathoms til nettopp USA, da til American Navy. Og Blancpain håpet nok å dra erfaringer og inspirasjon fra dette når man lagde en lettlest kronograf med «flyback»-funksjon, spesielt myntet på piloter og navigatører i luftfarten.

Historien er litt uklar rundt hva som skjedde med prosjektet, men klokken ble i det minste aldri masseprodusert eller levert som standardutstyr til US Air Force. Blancpain selv har visstnok heller ikke voldsomt gode skriftlige kilder, så noe helt nøyaktig produksjonstall er uklart, men at det dreier seg om svært få klokker er på det rene. Blancpain selv omtaler originalen som en typisk «unicorn watch» (enhjørning), basert på hvor få eksemplarer som er kjent å eksistere og de få som har dukket opp på auksjoner har gått for høye summer og blitt svært ettertraktede på samlermarkedet.

Blancpain Air Command Chronograph
Det er ikke alle modeller forunt å få en plass i verdenshistorien som vesentlige eller viktige, og heldigvis har Blancpain bestemt at denne modellen likevel fortjener litt ny oppmerksomhet. Relanseringen er som nevnt ingen direkte kopi og det er gjort endringer både visuelt og mekanisk fra 50-tallsoriginalen. Urkassen måler 42.5 x 13.77 millimeter og er produsert i stål, noe som gjør den hakket større enn originalens 42 millimeter. Også skiven har blitt merkbart større og dermed mer lettlest, og underskiven klokken ni er endret fra å vise «small seconds» til å telle timer (som igjen betyr at klokken ikke har noen visning av vanlige sekunder). Den vridbare bezelringen er utført i keramikk (finisjert for å etterligne bakelittvarianten) og for å etterligne originalens plexiglass har man utstyrt klokken med et buet safirglass i front. Andre endringer – som markeringer, logo og tekst – er relativt små og holder seg ganske tro mot forgjengeren.

Innsiden er endret fra et håndtrukket Valjoux 222 til et automatisk Blancpain F388B som fyker avgårde med en takt på 36.000 vph og med 50 timers gangreserve. Nettopp denne endringen fra håndtrukket til automatisk er kanskje noe enkelte entusiaster vil «reagere» på, men rotoren som nå drar opp hovedfjæren er i det minste ganske flott – formet som rotoren på et fly og produsert i børstet roségull. F388B er forøvrig et kolonnehjulsbasert kronografurverk med flyback og silisiumkomponenter for å sikre motstand mot magnetisme. Visuelt på ingen måte det beste urverket på markedet, men likevel fullt av fine detaljer og av en kvalitet vi forventer fra Blancpain.

Tanker..
Basert på de bildene jeg har sett av denne er det en herlig kreasjon fra Blancpain. Min fascinasjon for selskapets modeller har vært stadig økende de siste årene og de overbeviser gang på gang med sine lanseringer – og i flere av kolleksjonsfamiliene. Air Command Chronograph ser ut til å treffe voldsomt godt med det visuelle og klassiske, samtidig som det ikke virker påtatt eller overdrevet.

Det er liksom ikke noe jeg kan sette fingeren på som jeg ville endret eller utelatt, kanskje med unntak av den litt lave motstandsdyktigheten mot vann. Nå har jeg ikke fått prøvd denne på armen, så man skal være forsiktige med å være bastant, men om denne svarer til forventningene i virkeligheten, kan jeg ikke skjønne annet enn at de 500 eksemplarene vil forsvinne raskt – selv med en oppgitt pris på ca. 160.000 kroner + skatt.

Mer på de offisielle nettsidene til Blancpain!

Fakta
Modell / Referanse: Blancpain Air Command Chronograph – Ref: AC01-1130-63A (limitert til 500 eksemplarer)
Skive:
Sort «sunburst» – Tachymeter – 2 underskiver
Urkasse: 
42.5 millimeter (diameter) – 13.77 millimeter (høyde) – Rustfritt Stål – Safirglass (foran/bak) – Vanntett til 30 meter
Urverk:
Blancpain F388B – Automatisk (selvtrekkende) – 5 Hz – 36.000 vph – 297 deler – 35 juveler – 50 timer gangreserve
Lenke/reim: 
Brun patinert skinnrem – Spenne i rustfritt stål
Veilende pris: 
18.500 CHF ex. tax ~ 160.000 norske kroner + skatt

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.