fbpx

Baselworld 2018: Blancpain

Blancpain er kanskje ikke produsenten som skaper de største overskriftene i det norske klokkemarkedet, men som virkelig fortjener den oppmerksomheten de faktisk får. Som produsent er de kjent for tradisjon, eleganse og ikke minst kvalitet. I tiden før Baselworld har de lansert flere nyheter i ulike kolleksjoner, og de fortsatte under selve messen!

For meg personlig er Blancpain blant de virkelig ypperste produsentene av klokker. De er ikke de mest kjente utenfor den indre klokkekretsen, men produserer ur av svært høy kvalitet og med en solid historie å vise til i bunn. I det norske markedet er ikke Blancpain klokker man ser for mye av, og med den kvaliteten som merket produserer, er det utvilsomt ganske kostbare klokker for mange. Blancpain kan heller ikke sies å bestandig være de enkleste investeringene rent økonomisk, noe som gjør merket enda mer spennende for min egen del. Dett er et merke for kjennere, for de litt vågale som tør å gå utenfor “mainstream”. Et merke for entusiasten!


Blancpain – Baselworld
Når man besøker Baselworld er det liten tvil om at Blancpain hører hjemme blant de store merkene, med sin svært sentrale plassering i Hall 1.0, med naboer som Patek Philippe, Rolex, Tudor, Chopard og Breguet. Blancpain sier ganske rett ut at de ønsker å drive innovasjon ved provokasjon. Provokasjon ved å utfordre gjeldende standarder og retningslinjer i bransjen. Om det er noe provoserende ved årets lanseringer skal vi komme litt tilbake til senere.

Annonse

Allerede før Baselworld hadde Blancpain kommet med nyheter, herunder den helt nydelige “Blancpain Villeret Quantième Complet GMT” som vi omtalte her på siden. Men når dørene åpnet var det også flere andre lanseringer som ventet på verdenspressen, og her har vi tatt for oss de kanskje viktigste?!

Fifty Fathoms Grande Date
På Grande Date er det kanskje de visuelle endringene som er de største ved første øyekast. På de utgående versjonene har datovinduet vært plassert klokken 4, mens denne utgaven har fått datoen flyttet til klokken 6. Vinduet har i tillegg vokst betydelig, derav det passende navnet Grande Date. Datovinduet bygget opp av to vinduer, ett til hvert tall, og løsningen gir unektelig meget god lesbarhet som vi også har sett fra andre produsenter med lignende løsninger.

Blancpain har tre ulike løsninger for datoskiftet i sine datokomplikasjoner. Ett hvor datoen skifter umiddelbart ved midnatt, som valgt i dette tilfellet, et system hvor datoen skifter over flere timer, og ett siste hvor datoen blir “dratt” over til neste dato.

På innsiden av Grande Date sitter selvfølgelig et “in-house” uverk av typen kaliber 1315. Selvfølgelig siden Blancpain bruker in-house verk i alle sine ur. Kaliber 1315 har en gangreserve på imponerende fem dager og urverket kan man heldigvis se gjennom safirglasset i baklokket.

Urkassen er forholdsvis stor med sine 45 millimeter og er utført i titan.  Bezelen kan dreies i begge retninger, og er faktisk laget i safir. Uret leveres på enten en kraftig stoff-reim kalt “sail-canvas” eller på NATO-reim fra Blancpain.

Bathyscaphe Jour Date 70′ / Day Date 70′
Fifty Fathoms ble lansert som dykkerklokke allerede i 1953, og er med det blant de aller eldste dykkerklokkene i verden. Bathyscaphe ble en del av denne kolleksjonen i 1956, så her snakker vi lang tid med utvikling, oppdatering og forbedring av både ur og innhold.

Utover 1970-tallet utviklet Blancpain Bathyscaphe-serien til å inneholde (noen få) eksemplarer med et design på skiven hvor en sølvfarget ring med rektangulære timemarkører og arabiske tall var bærende elementer. Blancpain hedrer å i år disse utgavene ved lanseringen av Day Date 70′, limitert til 500 eksemplarer, ved at de tar designet fra 70-tallet, samtidig som de utstyrer uret med moderne teknologi på innsiden.

Urkassen i stål er 43 millimeter og uret kan leveres med fire ulike alternativer hva reim angår; stållenke, sail-canvas, vintage-inspirert skinnreim eller NATO-reim.

Bathyscaphe Quantieme Annuel
Blancpain presenterte denne noen dager før åpningen av Baselworld, og her kombineres det sportslige med en hverdagslig meget nyttig funksjon. Uret er utstyrt med komplikasjon for visning av ukedag, dato og måned, altså en “Annual calendar”. Denne kalenderkomplikasjonen tar høyde for alle dager, herunder datoer, i året, med unntak av februar. Dette gjør selvfølgelig uret mer nyttig som et ur man bruker hver dag, men kanskje ikke nødvendigvis mer nyttig under vann?

Blancpain uttaler at denne dykkerklokkens DNA er fullt ut bevart med god lesbarhet, robust urverk, og en bezel som kan dreies to veier.

Urverket som sitter inne i denne er nyutviklet, basert på et in-house verk som er blitt modifisert av Blancpain selv. Urkassen måler 43 millimeter og er i stål. Uret leveres enten på stållenke, sail-canvas eller NATO-reim.


Avsluttende tanker 
Som jeg skrev innledningsvis, mener jeg Blancpain ofte er et valg for den litt vågale klokkeentusiasten, samtidig som det likevel er et trygt valg. Men det virker å være forholdsvis få i det norske klokkemiljøet som tar dette valget, noe jeg personlig syns er synd. Blancpain er kvalitet, og man får et ur som, dersom man tar vare på det, varer livet ut. Det er et merke for kjennere, og et merke jeg skulle ønsket flere valgte.

Blancpain har en slags strategi om å drive utvikling ved en viss provokasjon, i den grad man kan si at klokker er provoserende. Det er en interessant strategi og åpner for noen kombinasjoner man sjelden eller aldri ellers er. Noen vil kanskje mene at det er å provosere når man utstyrer et dykker-ur med en “annual calendar”-komplikasjon eller til og med en komplett kalender med månefase. Provokasjon fordi det er tilnærmet meningsløst for en dykker som befinner seg under vann å sjekke hvilken ukedag det er eller hvilken posisjon månen har, og kanskje til dels “farlig” ved at man lager støy på skiven, hvis hovedfunksjon er å fortelle når det er på tide for den samme dykkeren å returnere til overflaten.

Blancpain bruker altså en sports-klokke til å introdusere komplikasjoner som i utgangspunktet ikke passer helt med de behovene klokken er ment å dekke. Men herregud så tøft det er! Dermed er dykkerklokken blitt en hverdagklokke for kontoret. Nå er ikke dette enestående for Blancpain, men at selskapet går litt egne veier er det ingen tvil om. Spørsmålet blir da om man trenger en hverdagsklokke som samtidig gir deg vanntetthet til 300 meter?

Men folkens; la oss være ærlig… Hvor mange av oss med dykker-ur bruker det til å dykke med? Noen av oss selvfølgelig, men svært langt fra alle. Dermed blir min konklusjon at jeg liker denne typen provokasjon. Jeg liker en dykker med Grande (stor) dato eller med “annual” eller “komplett” kalender. Og få mestrer dykkere like godt som nettopp Blancpain. Ta det modige valget. Tør å ikke være “mainstream”, for dette er klokkeglede for entusiasten. Og blir årets nye modeller for spesielle eller dyre, ta en titt på Fifty Fathoms Bathyscaphe Ceramic som vi testet for en stund siden!

Mer informasjon på nettsidene til Blancpain!

One Reply to “Baselworld 2018: Blancpain”

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.