fbpx

Hands On: Omega Speedmaster CK2998 Pulsometer

I 1959 ble en ny og forbedret utgave av Omega Speedmaster lansert. Klokken, som hadde referansenummer CK2998, var den første med en sort bezelring og definerte på mange måter det “moderne” utseendet som den dag i dag er lett gjenkjenbart som nettopp Speedmaster. Omega har tidligere kommet med utgaver som har sendt nikk tilbake til den berømte modellen, og i år var det duket for nok en utgave!

På slutten av femtitallet var utviklingen av gode kronografer (klokker med stoppeklokke) populært hos mange av de store produsentene, herunder Omega. I 1959 kom ref. CK2998 som med sin sorte bezelring skilte seg fra første generasjons Speedmaster, og som på mange måter definerte utseende på det som har blitt så ikonisk Speedmaster. Det var Speedmaster-generasjonene etter denne som ble hentet inn og benyttet av NASA, men ref. CK2998 var faktisk den første Omega-klokken som dro ut i nettopp verdensrommet, da astronauten Walter Schirra tok med seg sin private under Sigma 7-ekspedisjonen i 1962.

Omega Speedmaster CK2998 Pulsometer (2018) & Omega Speedmaster CK2998 (2016)

Annonse

Schirras bruk av ref. CK2998 resulterte i en egen utgave av Speedmaster, lansert i 2012, med det passende navnet “First Omega in Space” (FOIS). Denne var inspirert av den originale utgaven, men var ingen eksakt kopi. Basert på denne serien Speedmastere, ble det i 2015 lansert en utgave i “Sedna gold” og i 2016 kom en limitert utgave med blå og hvit skive som var limitert til 2998-utgaver.

Hands On
I år var det duket for en ny utgave i CK2998-serien, og denne gangen har man valgt et fargetema som spinner rundt fargene sort og hvit, med et hint av rød på sekundviseren og “Speedmaster”-teksten på skiven. Her har man likevel gjort noen grep som skiller den noe mer fra den originale ref. 2998 ved at man, fremfor tachymeterskala, har valgt å ha et “pulsometer” på den keramiske bezelringen. Skalaen, som er beregnet på helsepersonell og leger for å måle pulsen på en person, har vært levert originalt på klokker fra 60-tallet i forskjellige former. I likhet med tachymeterskalaen, er det noe de aller fleste brukere ikke vil finne mye praktisk nytte i, men pulsometeret er trolig ganske enkelt å bruke om du lurer på hjerterytmen din.

Om man har prøvd tidligere utgaver i CK2998-serien eller FOIS-serien til Omega, vil man umiddelbart kjenne igjen denne klokken som en del av familien. Kassestørrelsen på 39.7 millimeter er etter min mening veldig behagelig både visuelt og funksjonelt, og jeg liker den faktisk bedre enn den større 42-millimeterutgaven. Noen vil kanskje synes at 39.7 millimeter høres lite ut, men jeg anbefaler å prøve disse på armen før man konkluderer, da jeg syns den har en god “wristpresence” likevel.

Baksiden er lukket, men har en meget flott utgave av Omegas “Seahorse”, akkompagnert av CK2998 – LIMITED EDITION – **/2998. Inni urkassen er det et klassisk 1861-verk, som for mange er det eneste riktige i en Speedmaster. Dette er et håndtrukket verk som, i litt forskjellige utgaver, har sittet i “Professional”-utgavene siden de kom på markedet. Klokken leveres med en sort skinnreim, som best kan beskrives som en racing-rem pga. hullene i skinnet. Denne festes med vanlig spenne og kommer ikke originalt med foldespenne. Her har Omega valgt hvite kontrastsømmer på fremsiden og røde på baksiden. Bærekomforten oppleves som meget god, både pga. skinnreimen og kassens utforming.

Visuelt finner jeg klokken veldig attraktiv. Den har flotte fargekombinasjoner i en “panda dial” utførelse, samtidig som de røde detaljene gir en del liv. Omega-logoen er ikke trykt, men festet på skiven, noe som vi har sett i økende grad på utgaver de siste årene og som virkelig er både flott og historisk. Formen på visere, både hovedvisere og på underskivene, er like de man har sett på FOIS-utgavene og fungerer flott på denne klokken, mens sekundviseren er rett og uten noen form for sirkel som forrige utgave hadde. Kontrastringen ytterst mot kanten på skiven gir, sammen med det buede safirglasset, et flott vintage-utseende.

Avsluttende tanker
Omega har lansert så mange utgaver av sin Speedmaster gjennom årene at det er vanskelig selv for drevne entusiaster å holde tritt. At de også de senere årene har kommet med opptil flere limiterte, nummererte eller bare nye utgaver årlig har etter manges mening blitt for mye av det gode. Når alt blir “spesielt” og “limitert”, er det lett at ingenting blir nettopp spesielt eller ettertraktet lengre.

Når det er sagt, har Omega kommet med en rekke visuelt flotte klokker både i år og tidligere. Speedmaster-kolleksjonene deres er utvilsomt en av de mest kjente og personlig liker jeg både FOIS og de senere klokkene i CK2998-serien for deres størrelse og visuelle uttrykk. Årets klokke har noen flotte fargevalg, som er både sporty og elegante på en gang. På armen bærer klokken veldig behagelig og personlig foretrekker jeg denne størrelsen fremfor de noe større utgavene. Om du liker fargevalget og den (lette) historiske tilknytningen, gjør du nok inget dumt kjøp med dette nyeste tilskuddet i serien! Også denne utgaven kommer i et limitert opplag på 2998 eksemplarer, så du bør trolig kontakte din nærmeste forhandler ganske raskt om du vil sikre deg et eksemplar. Oppgitt pris er 5400 CHF + skatter og avgifter og klokken skal være tilgjengelig fra juli måned. Av en eller annen grunn finner vi ikke klokken listet på nettsidene til Omega enda, men den vil trolig komme etterhvert.

Mer informasjon kommer trolig etterhvert på Omega sine nettsider!

Fakta
Modell / Referanse: Omega Speedmaster CK2998 Pulsometer – Ref: Ukjent (limitert til 2998 eksemplarer)
Urkasse: 39.7 millimeter (diameter) – Rustfritt stål – Safirglass (foran) – Lukket bakside – Vanntett til 50 meter
Urverk: Omega 1861 – Manuelt – 48 timer gangreserve
Lenke/reim: Sort skinnreim med racing-design. Hvite og røde kontrastsømmer – Spenne i stål
Veilende pris: 5400 CHF + skatter og avgifter

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.