fbpx

Omtale: Blancpain Fifty Fathoms Bathyscaphe Ceramic

Blancpain Fifty Fathoms Bathyscaphe er ingen nykommer på markedet og utgaven i keramikk ble lansert allerede i 2015. Men ettersom dette er en meget sjelden modell å se på norske håndledd, er det likevel på sin plass med en omtale av en modellserie som har en meget solid historie hva angår dykkerklokker.


Fakta
Produsent: Blancpain
Modell: Fifty Fathoms Bathyscaphe Ceramic
Modellnummer: 5000-0130-B52 A/NAB A
Størrelse: 43,60 mm
Veilende pris:
118.100,-


Blancpain er absolutt ikke det merket man ser mest av her i Norge. Det er kun Urmaker Bjerke på Karl Johan som er autorisert forhandler her til lands og de fikk først merket i sin portefølje for litt over ett år siden. Men Blancpain er ikke noen ny produsent av klokker, snarere tvert i mot. Med historie som strekker seg tilbake til 1735 er dette langt fra noen nybegynner i klokkeverdenen.

Annonse

Klokkeserien “Fifty Fathoms” så dagens lys allerede i 1953, da daværende sjef for merket, Jean-Jacques Fiechter, bestemte seg for at han ønsket å lage en klokke som kunne brukes til hans store hobby, dykking. Navnet (Fifty Fathoms) stammer fra britisk dybderegning og 50 fathoms tilsvarer en dybde på 91 meter, eller nesten 300 fot. I 1953 var det en stor utfordring å produsere klokker som kunne klare en slik påkjenning, og med lanseringen av Fifty Fathoms ble Blancpain helt verdensledende når det gjaldt dykkerur. Med en rekke nye patenter, herunder dreibar énretnings bezel, var klokken kanskje det ypperste for dykkere som fantes på markedet. Introdusert som et genuint verktøy, og ikke et luksusprodukt. Som et resultat av dette ble Fifty Fathoms benyttet både av militært personell og yrkesdykkere. Den kanskje mest kjente dykkeren av dem alle, Jacques-Yves Cousteau, som var en pioner innen både dykking og undervannsfotografering, benyttet selv en Fifty Fathoms i perioden etter lanseringen.

Design og utseende
Teksten på den sorte skiven begrenser seg til navn på produsent, kolleksjon og modellnavn. Den har forholdsvis brede rektangulære visere for timer og minutter, og en lang sekundviser med en rød markering ytterst. Datovindu er plassert mellom markørene for kl. fire og fem. For meg fremstår skiven som lettlest, men jeg kan ikke uttale meg om hvordan dette er for en sliten dykker med lite luft igjen på tanken.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Bezelen er dreibar én vei (mot klokken) med markante klikk. Bezelen er påført markeringer for 60 minutter, med hovedmarkeringer hvert femte minutt, samt at tallene 15, 30 og 45 deler opp bezelen både estetisk og funksjonelt. Ved første øyekast kan bezelen og skiven virke usymmetrisk ved at markeringene på bezelen ikke treffer nøyaktig på markeringene på skiva. Etter noen dagers fundering tror jeg dette kommer av designet på stolpen klokken 12 (samt ved 15-, 30- og 45-markeringene) som har blanke detaljer på hver side av «hovedstolpen», som igjen i ulike lysforhold skaper en liten illusjon.

Det er en solid klokke med hele 43,6 millimeters kassediameter og med en bredde mellom hornene (lug width) på 23 millimeter. Dette gjør klokken langt større enn mange konkurrenters tradisjonelle dykkerur med tilsvarende funksjoner og egenskaper. En kassehøyde på 13,6 mm hjelper imidlertid på og gjør at uret ikke virker urimelig stort.

Denne klokken skiller seg litt ut fra de mer “pyntete” modellene man gjerne ser i Fifty Fathoms-kolleksjonen. Den har et mye mer subtilt og nedtonet inntrykk enn f.eks. 5015-1130, men hva man foretrekker vil selvsagt være smak og behag. Man kan argumentere for at bezelen og klokken forøvrig, har mindre lesbare detaljer og dermed blir mindre egnet til nettopp dykking og sportsbruk.

Urkassen er produsert i keramikk. Man får også samme klokke i stål, så her kan man i utgangspunktet velge den varianten man selv mener passer best. Keramikk har utvilsomt noen fine egenskaper i form av lav vekt og særdeles høy motstand mot riper. På den negative siden vil et skikkelig kakk mot stein (eller badegulvet ditt) kunne medføre “fatale” og uopprettelige skader på kassen.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Kassens baklokk gir innsyn til verket gjennom safirglass. Dette er noe man sjelden ser på dykkerklokker og enkelte vil hevde at dette gjør klokken mindre seriøs i sitt forsøk på å være en skikkelig “toolwatch”. Men med en dybderating på 300 meter virker dette å være ivaretatt på en god måte, som samtidig kan gi entusiasten innsyn til det ganske vakre urverket som sitter i klokken.

Finishen på hele klokken virker å være av svært høy kvalitet. Både kassen og urverket har meget vakre detaljer og klokken gir et inntrykk av å være produsert med stor nøyaktighet.

Urverk
I klokken sitter Blancpains eget 1315-urverk som består av 227 deler. Dette er et selvtrekkende urverk med datofunksjon, imponerende 120 timers gangreserve og 35 juveler.

Lenke/Rem
Klokken leveres med to remmer. Den ene er en mørk blå stoffreim Blancpain kaller «sail cloth» med vanlig feste med baretter i lugsene. Den andre er en sort Nato. Selv om klokken er forholdsvis stor bærer den behagelig på begge reimene. Kanskje synes jeg Nato bærer litt høyt på armen, men den gir klokken et vanvittig tøft ytre.

Eske og tilbehør
Her gjør Blancpain virkelig litt ekstra! Klokken leveres i en ytterboks, som ser helt ordinær ut. Inni denne boksen ligger imidlertid en skikkelig Pelicase med Blancpain-logo og i denne ligger klokken pent i et reiseetui. Videre følger en vanntett pakkpose, også denne med logo, som jo seg hør og bør med en skikkelig dykkerklokke. Her skiller Blancpain seg ut fra mange andre produsenter og har gjort litt ekstra ut av innpakningen.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Oppsummering
Hva så med totalinntrykket av klokken? Personlig liker jeg veldig godt at dette er en helt enkel klokke uten noe ekstra komplikasjoner eller unødvendige detaljer. Det eneste ekstra her er, som nevnt over, at den har innsyn til verket gjennom baklokket. I mine øyne hever dette klokken og urverket er pent utsmykket til å være en toolwatch.

43,6 mm er en forholdsvis stor urkasse, men at den er laget i keramikk gjør kassen lettere enn samme utgave i stål, samtidig ikke så lett at den «forsvinner» på armen. Blancpain er i tillegg en produsent som stort sett bare klokkekjennere vet om. For meg personlig er dette et stort pluss. Denne kan man bruke i de fleste sammenhenger uten at den drar stor oppmerksomhet fra andre enn de som faktisk vet hva dette er. At modellen i tillegg er utviklet av mennesker som har bruksegenskaper som hovedfokus teller heller ikke negativt. For meg er dette helt klart en ja takk klokke.

Med en veiledende pris på 118.100 kroner er dette klokken for de litt vågale, som faktisk tør å ikke følge strømmen. Dette er ekte klokkeglede. Bjerke oppgir ca. seks ukers levering på denne utgaven i keramikk. For personen vi lånte klokken av, tok det i praksis litt lengre tid, men ikke mye. Den aktuelle klokken som er omtalt her skal ifølge Bjerke være den første som er levert i Norge.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.