fbpx

Grand Seiko Spring Drive GMT SBGE248

Blått og gult gull er nærmest som royale farger å regne – og nå finner Grand Seiko-entusiaster også et alternativ i sportskolleksjonen  i form av helt nye Spring Drive GMT SBGE248.

Grand Seiko Spring Drive GMT SBGE248

Navnet skjemmer ingen sies det, og det er etter min mening svært passende på de svært funksjonelle, nøyaktige og rett og slett megausexye referansenavnene Grand Seiko stort sett (les: alltid) opererer med. For når det gjelder markedsføring og historiefortelling har japanerne mye å lære av sine argeste sveitsiske konkurrenter, men det er ikke nødvendigvis sant om man ser på det tross alt viktigste her – selve klokken. Og selv om klokken lyder det kjipe navnet “Grand Seiko Spring Drive GMT SBGE248” er det nok vante høye klasse som leveres, både på det tekniske og visuelle plan.

Annonse

Grand Seiko Spring Drive GMT SBGE248 er en litt merkelig two-tone utgave med de kjente elementene gult gull og blått, dog bare på selve klokken og ikke på lenken. Bruken av blått og gult gull er absolutt ingen nyhet i klokkeverdenen, men vi har ikke tidligere sett Grand Seiko gjøre akkurat det. Hele bezelen og kronen er utført i 18 karat gull, og fargen går igjen på markeringer på skiven og visere. Det gjør at gullfargen blir ganske fremtredende, i det minste på bildene som er offentliggjort. Selve bezelinnlegget (som benyttes for å markere den ekstra tidssonen) er laget i ripebestandig safirglass (som også andre modeller i serien) og er i en ganske mørk blånyanse. På en del av bildene ser den ut til å gå fra mørk blå om natten til en lysere blåfarge for timene om dagen, men jeg tror kanskje det kan være et lite synsbedrag på pressebildene!?

Kassen er fortsatt 44 x 14.7 millimeter stor som sitt søsken SBGE201, men bærer trolig litt mindre om jeg skal gjette ut fra egne erfaringer med Grand Seiko sine sportsmodeller. Delene av kassen som ikke er i edelt metall er utført i stål og oppgitt vanntetthet er ned til 200 meter. Datovinduet er plassert klokken fire og erstatter i helhet timemarkøren.

+/- 15 sekunder per måned!
Mange har nok etterhvert fått med seg at et Spring Drive-urverk skiller seg fra et tradisjonelt mekanisk urverk, selv om mange av elementene er til stede. Imidlertid er gangesystemet erstattet – og på en forenklet måte kan man si at den mekaniske fjæren skaper elektrisk og magnetisk kraft som regulerer tidsvisningen. Gangesystemet “tikker” ikke som vanlige mekaniske urverk, men bremser kraften som slippes fra hovedfjæren og resultatet er en sekundviser som glir sømløst over skiven, fremfor å gjøre mange ørsmå og raske hopp.

De største kritikerne vil hevde at dette nesten er juks når vi snakker mekanisk urmakeri (ettersom man i praksis benytter mekanisk kraft for å skape elektrisk/magnetisk energi med svært høy frekvens, som igjen reguleres av en kvartskrystall), mens andre igjen vil mene det er en genial løsning med imponerende resultater. Seiko / Grand Seiko må uansett med rette sies å ha mestret dette ganske formidabelt i de 20 årene det har vært på markedet, og leverer klokker med svært høy nøyaktighet og driftssikkerhet. Det er absolutt tilfelle også i denne klokken og i urverksutgaven 9R66 som hevder en nøyaktighet på +/- 15 sekunder per måned. Det er 1/2 sekund om dagen (!), og vi vet at Grand Seiko ikke bruker å overdrive på egne produkters ytelse, heller det motsatte. Gangreserven på 3 dager (72 timer) er også akseptabel og gjenværende energi vises direkte ved hjelp av en egen indikator på skiven.

Førsteinntrykk
Jeg er ikke sånn voldsomt glad i blått og gull sammen, men det vet jeg at svært mange er! Eksempelvis er Rolex Submariner “Bluesy” en meget populær modell hos mange, og kanskje det mest kjente eksempelet på denne kombinasjonen farger/materialer. Når Grand Seiko kommer med sin første “two-tone” er det derfor ganske naturlig at man går for denne varianten. Personlig hadde jeg kanskje forventet små detaljer av gull også på lenken, men det blir smak og behag. Entusiaster, av det som må kunne sies å være den ganske kraftige og maskuline sportskolleksjon hos Grand Seiko, har i allefall fått et mer pyntet alternativ til eksisterende modeller og kjenner jeg japanerne rett er kvaliteten på finish særdeles høy. Klokken skal være tilgjengelig fra september/oktober.

Mer på de offisielle nettsidene til Grand Seiko!

Fakta
Modell / Referanse: Grand Seiko Spring Drive GMT SBGE248 – Ref: SBGE248
Skive:
Blå med forgylte markører – Datovindu klokken 4 – Gangreserveindikator – GMT
Urkasse: 
44 millimeter (diameter) – 14.7 millimeter (høyde) – Rustfritt Stål – Bezel og krone i 18 karat gull – Bezelinnlegg i safirglass – Safirglass (foran/bak) – Vanntett til 200 meter
Urverk:
Grand Seiko Caliber 9R66 – Spring Drive – Automatisk (selvtrekkende) – GMT – 30 juveler – 72 timer gangreserve
Lenke/reim: 
Stållenke – Foldespenne
Veilende pris: 
12.500€ ~ 125.000 norske kroner

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.