fbpx

Only Watch 2019

Selv om det er et utall veldedige organisasjoner og selskaper som tilhører (eller er direkte knyttet til) klokkeverdenen, er det enkelte samarbeid som kanskje er hakket mer interessante enn andre. Onlywatch er blant disse og man kan ikke la være å bli imponert over hvilke produsenter organisasjonen har fått med på laget for å støtte forskningen mot «Duchennes muskeldystrofi». Årets utgave ser ikke ut til å bli noe unntak, for her finner du en mengde flotte kreasjoner!

Only Watch. Navnet sier ganske mye, men for å raskt oppsummere kan vi ta med at dette er en auksjon med unike klokker, kun produsert i ett eneste eksemplar, som arrangeres hvert andre år av organisasjonen “Association Monégasque contre les Myopathies”.

Organisasjonen gir penger til forskning på sykdommen “Duchennes muskeldystrofi” som er en arvelig, progredierende muskelsykdom som gjør at muskelfunksjon og muskelmasse gradvis forsvinner. Sykdommen rammer allerede fra svært tidlig alder og fører til hjertesvikt og død i ung alder. Forrige utgave ble arrangert i 2017, og nå i november er det klart for årets utgave, hvor 99% av overskuddet går til forskning. Siden oppstarten i 2005 har man samlet inn flere hundre millioner kroner (~ 40 millioner euro) og 2019-utgaven blir den åttende i rekken.

Annonse

Klokkene som skal selges tas med på en aldri så liten verdensturné fra slutten av september og frem til auksjonen den 9. november. Her kan eventuelle skuelystne og potensielle kjøpere se nærmere på de spesielle utgavene i byer som Monaco, Dubai, New York og London. Ingen nordiske byer vil bli besøkt, så eventuelle nordmenn som vil ta en titt må nesten legge turen til en av storbyene på kontinentet. Selve auksjonen foregår på Four Seasons Hôtel des Bergues i Genéve, og administreres av det velkjente auksjonshuset Christie’s.


50 klokker – 50 produsenter
Som nevnt er det en imponerende samling klokker fra mange svært respekterte produsenter som blir tilgjengelig for kjøp. Store merker som Patek Philippe, Audemars Piguet, Tudor, Zenith, Jaeger-LeCoultre, Hublot og Blancpain er alle med å støtte opp, i tillegg til en rekke andre.

Spesielt Patek Philippe har vært en meget viktig samarbeidspartner for Only Watch, og har tradisjonelt vært leverandør av klokkene som har oppnådd de største summene i særdeleshet. Både under auksjonene i 2011 og 2013 ble prisene i “mangemillionersklassen”, og deres spesielle ref. 5016 (i stål) ble i 2015 solgt for ganske vanvittige 7.300.000 CHF, eller rundt regnet 63 millioner kroner – noe som den gang da gjorde den til verdens dyreste armbåndsur. I 2017 var det en ref. 5208 i titan med blå skive som ble tilbudt for salg, og den oppnådde den nette sum av 6.200.000 CHF eller rett i overkant av 50 millioner norske kroner.

Grandmaster Chime ref. 6300A-010

Foran Only Watch 2019 har Patek Philippe levert en ganske vanvittig kreasjon i form av sin «Grandmaster Chime», for første gang utført i stål, uten at det vil gi noen billigere pris… Her får man 20 komplikasjoner fra kanskje verdens mest anerkjente urmakerfirma, og med på kjøpet følger lunsj med øverste sjef hos Patek, Thierry Stern, samt et eksklusivt besøk på fabrikken. Estimatet er satt til 2 – 2.500.000 CHF, men jeg mistenker at dette kommer til å bli overgått.

Rolex er ikke representert, men det er derimot deres søstermerke Tudor som i år leverer en helsort Black Bay i keramikk. Her snakker vi sort 41 millimeter stor kasse, sort skive, sort bezel, sorte «snowflake»-visere, ja helsort i ordets rette betydning. Interessant er det også å merke seg at man har noe så sjeldent på en Tudor som innsyn til urverket (!), samt den spesielle hybridremmen laget av alligatorskinn og gummi. Estimatet er oppgitt til mer beskjedne 4500 – 5500 €, men også her tror jeg prisen vil bli høyere.

Tudor Black Bay Ceramic & Jaeger-LeCoultre Master Ultra Thin Perpetual Enamel Chestnut

Årets SIHH bød på flere nyheter med herlig blå emaljeskive fra Jaeger-LeCoultre. For årets Only Watch presenteres Master Ultra Thin Perpetual Enamel Chestnut, som er en herlig evighetskalender med en slående mørke brun (chestnut) emaljert skive. Produsert in-house av Jaeger-LeCoultre Métiers Rares er dette trolig kvalitet fra noe nært toppen av den horologiske hylle og estimatet er 49 – 63.000 €.

Blancpain lanserte ganske nettopp sin nytolkning av Fifty Fathoms fra slutten av 1960-tallet, oppkalt etter firmaet som leverte klokkene til tyske militære styrker – Barakuda, og det er denne klokken som er valgt ut til årets auksjon. Selvsagt er det ikke hyllevarianten med de beige og røde detaljene, men en egen variant hvor fargetemaet går lett i hvitt mot lyseblått. Hyllevarianten er en herlig retroinspirert dykker og denne er ingen unntak med sin 40 millimeter store kasse og Blancpain 1151 tikkende på innsiden. Estimatet er ikke halvgæernt med 12 – 18.000 €, men det spørs om det blir totalprisen til slutt.

Blancpain Fifty Fathoms Barakuda & Audemars Piguet CODE 11:59 Tourbillon Openworked

Det er trygt å si at jeg ikke var noen umiddelbar fan av Audemars Piguets storsatsning Code 11:59 da den kom på årets SIHH. Det er jeg fortsatt ikke. Likevel er varianten man har valgt til Only Watch langt bedre enn standardvariantene (siden man har valgt en utgave helt uten tradisjonell skive), i form av den teknisk avanserte Tourbillon Openworked Two-Tone. Den oktogonformede mellomkassen er her utført i rødt gull, mens bezelen og resterende deler av kassen er i hvitt gull. Estimert pris er 171 – 216.000 € eller i området 2 millioner norske kroner.

Også F. P. Journe leverer teknisk høøy klasse i sitt bidrag. 758 individuelle deler er totalsummen i urverket som omtales som en prototype, huset i en 44 millimeter stor urkasse av tantal. Designet er spot on F. P. Journe, selv om antallet komplikasjoner overgår de fleste klokkene i kolleksjonen. Her har man inkludert blant annet tidsjevning (!), minute repeater (!), årskalender, solopp- og nedgang, GMT, månefase, remontoir d’egalite (!) og tourbillon! En ganske utrolig klokke som følger i det litt fargerike mønsteret som F. P. Journe også har valgt tidligere til Only Watch. Estimatet spenner ganske stort, fra 270 – 539.000 € og sier litt om hvor vanskelig det er å forhåndsbedømme hvilken pris denne vil oppnå.


Jeg sier som ved sist auksjon: Om du ønsker å støtte en god sak, har lyst på en unik klokke og sist, men ikke minst, har skuffene ganske fulle av penger – bestill fly til Genéve og hold av datoen 9. november!

Mange flere klokker og mer informasjon om arrangementet finner du på de offisielle nettsidene!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.