fbpx

Sommerklokka 2019

Da nærmer det seg jaggu sommer igjen og tradisjon tro er nå årets utgave av artikkelserien «Sommerklokka» tilgjengelig i en nettleser nær deg. Her kommer vi med fem forslag som vi mener er gode alternativer til årets sommerferie, enten du tilbringer den på stranda, på fjellet eller i sydligere strøk. Med andre ord: Her er redaksjonens klokkefavoritter for sommeren 2019!

Årets fremhevede kandidater..

For mange er nok «sommerklokka» et kjent, om en noe udefinert, begrep. Vi snakker svaberg, bading og fjellturer. Vi snakker strand, snorkling og paragliding. Vi snakker.. Ja du skjønner! Her er vi borte fra hverdagsutfordringer som tastatur, møterom og deskdiving. Vi har byttet ut skjorteermen med T-skjorte (eller pique) og klokka kan derfor gjøre mer ut av seg, ja rett og slett være litt mer høylytt! Vi er borte fra det vanlige og trygge og trenger jo da selvsagt en klokke som kan være med på det sommeren byr på!

Annonse

Vi på Horae har gjort oss noen tanker om nettopp sommeruret og skriver her litt om hva vi mener er blant de beste alternativene for årets sommer! Vi har ikke vært veldig bastante når vi setter våre egne kriterier, men noen tanker rundt hva en slik sommerklokke bør ha må selvsagt presenteres. Når det er sagt er det ikke sikkert (engang) vi slavisk følger våre egne prinsipper, men vi kan i det minste stå inne for de anbefalingene og tankene vi presenterer, og håper du kan finne inspirasjon i denne artikkelen. Å velge ut kun fem er en nærmest umulig oppgave, siden det er latterlig mange gode alternativer som kunne hatt en plass på listen. Glem heller ikke våre tidligere anbefalinger som er like gode også foran årets ferie som de var tidligere somrer. Et ufravikelig «krav» og felles for alle klokkene er at det finnes norske autoriserte forhandlere for merket.

Noen grunnkriterier som vi (forsøker) å følge! Klokka må:
– være noenlunde tilgjengelig (kommet til norske forhandlere) for kjøp til årets sommerferie
– kunne takle de sommerlige utfordringene vi snakket om, herunder bading!
– i all hovedsak være av årets, eller de seneste års lanseringer
– gjerne by på litt mer spreke farger enn «hverdagsklokka»
– ha en kvalitet og anerkjennelse i markedet som gjør at den like godt kan brukes resten av året som på sommeren

Basert på disse kriteriene, i det minste som et utgangspunkt, presenterer vi her «Sommerklokka 2019» – 5 klokker som vi mener er gode alternativer for årets sommer!


Omega Seamaster Diver 300M
De nye utgavene av Seamaster Diver 300M ble lansert på fjorårets Baselworld, men rakk ikke butikkhyllene i tide til fjorårets sommerferie. Nå har de imidlertid vært tilgjengelig noen måneder og vi ser stadig mer av de ute i det fri. Dette er robuste og svært gode klokker fra anerkjente Omega, med et topp moderne egenprodusert urverk og keramiske elementer på bezel og skive for å nevne noe.

Klokken kommer i stål med flere forskjellige skivevarianter, samt i ulike kombinasjoner av stål og gult eller rødt gull. I tillegg har man nettopp lansert en ny (større) utgave hvor man gjør stor bruk av keramikk og titan. Klokkene kan leveres på både lenke og gummirem, og som de dykkerklokkene de er tåler de alt du kommer til å utsette de for av vannaktiviteter. Utgaven i stål og rødt gull (Sedna) inkluderte vi faktisk på vår liste over «Juleklokka 2018», så at den nå får med seg resten av familien er egentlig ganske naturlig.

Selv om Omega nettopp satte opp prisene sine, mener vi at dette fortsatt er mye kvalitetsklokke for pengene. I motsetning til den aller argeste konkurrenten er det også mulig å skaffe seg et eksemplar uten alt for lang ventetid, og da har du en klokke som kan være med på stort sett alt du måtte ønske! Prisen starter på 44.700 tilbakebetalte skattekroner for stålutgaven med gummirem.

Bell & Ross BR03-92 Diver
Den franske klokkeprodusenten er langt fra den vi har omtalt mest her på Horae, men at de lager noen ganske kule og kapable kreasjoner er det ingen tvil om. Få merker mestrer et firkantet design bedre enn nettopp Bell & Ross, og for oss er det de klokkene som best viser selskapets DNA i kolleksjonen.

BR03-92 Diver kom i 2017 og er nå tilgjengelig i flere forskjellige utgaver – nylig utvidet med en variant med blå skive, samt i ulike versjoner med urkasse i bronse. Klokkene kommer i en 42 millimeter stor urkasse og tåler vann ned til minst 300 meter under Middelhavsskorpa, så bading er uproblematisk. På innsiden sitter langt fra det råeste av urverk, men helhetspakken gjør likevel at dette er et lekent og dritkult alternativ som sommerklokke! Prisene starter rett over 30.000 kroner.

Patek Philippe Aquanaut 5168G
Vi har faktisk ikke inkludert noen klokker fra Patek Philippe på våre lister over Sommer- eller Juleklokker, men det er ikke fordi de ikke lager noen vanvittig flotte kreasjoner, snarere tvert i mot. Problemet er jo bare at stort sett enhver modell er som hønsetenner å betrakte hva angår tilgjengelighet, men vi tar likevel med Aquanaut 5168G på årets liste.

Aquanaut var en gang i tiden en innstegsmodell til sportskolleksjonen til Patek Philippe (les: fattigmanns Nautilus). Det er imidlertid mange år siden og klokkeserien har for alvor skapt sine helt egne ben å stå på, og har fått en massiv fanskare på de 22 årene den har eksistert. I 2017 markerte modellen 20-årsjubileum med introduksjonen av nettopp 5168G. Dette var en hakket større utgave av hyllevarianten i stål (42.2 vs 40 millimeter), med en herlig blå skive og med urkasse i hvitt gull. Årets Baselworld ga oss enda en versjon av klokken, denne gangen med en militærgrønn skive, men ellers lik sin forgjenger. En spesiell og sær klokke som blander elegansen med edelt metall og sportslige egenskaper sammen.

Uansett versjon; dette er horologisk godteri på øverste hylle, men med tilhørende pris og venteliste. Regn med å miste rundt 350.000 av feriepengene om du finner en i butikken.

Panerai Submersible – PAM00959
I år var det Submersible-familien til Panerai som fikk absolutt mest nyheter og fokus fra selskapet på SIHH. En rekke nye modeller og varianter ble introdusert, herunder disse spesielle utgavene med ru grå skive som sender tankene rett mot skinnet på en hai. Den kanskje råeste utgaven kom i form av kronografen «Panerai Submersible Chrono – Guillaume Néry Edition», men også denne litt mindre avanserte og fysisk mindre slektningen er et ganske kult alternativ etter vår mening.

Nå er PAM959 «skarve» 42 millimeter, så enkelte vil kanskje mene at vi har lagt oss på for liten størrelse her, men det finnes en rekke alternativer i Submersible-serien om man ønsker en klokke som ruver enda mer på håndleddet enn denne. Her får du i det minste et kult og litt annerledes utseende på en klokke som vil tåle det meste av dykkeaktiviteter, kanskje med unntak av nettopp møte med hai. Etter hva vi forstår er disse på tur til butikkene og de første eksemplarene er ventet nå til sommeren, da med en norsk veiledende pris på 92.000 kroner.

Rolex GMT-Master II «Pepsi»
Vi avslutter med en klokke som knapt trenger noen introduksjon. Rolex nyeste versjon av GMT-Master II i stål kom i fjor (og fikk selskap av en ny versjon av «Batman» i sort/blå i år), og er rett og slett en strålende klokke. Ny skarpere kasse og nytt urverk skiller den fra tidligere versjoner – ja og selvsagt også reintroduksjonen av den blå og røde bezelringen, bare omtalt som «Pepsi» av samlere og entusiaster.

Med muligheten til å vise flere tidssoner er det en klokke som faktisk også har en ganske praktisk funksjon for de som er ute på reise i en annen tidssone. Med vanntetthet til 100 meter, keramisk bezel, safirglass, oysterkasse og 72 timers gangreserve er det samtidig en fantastisk allroundklokke som passer til stort sett alle anledninger.

Det negative? Jo du vil etter all sannsynlighet ikke klare å skaffe deg en, i det minste ikke direkte fra forhandler. Selv om du har 82.500 norske kroner som brenner i lomma vil de aller fleste måtte gå hjem med uforrettet sak, så her er det kanskje annenhåndsmarkedet som blir redningen? Regn da med å betale det dobbelte. Minst. Men basert på de siste års utvikling tror vi likevel at du ikke kommer til å tape pengene dine i det lange løp – og da får du samtidig muligheten til å nyte denne på armen!


Billigere alternativer og tips for sommerklar klokke
Kanskje er ny klokke for sommeren utelukket! Frykt ikke, for det er store muligheter for å endre både utseende og uttrykk på klokka man allerede har. Vi snakker nemlig om skifte av rem/lenke!

Nå på sommeren er det mange som foretrekker mer sporty alternativer til den vanlige stållenka eller skinnremma, og det finnes ubegrensede muligheter på det store internettet og hos mange klokkeforhandlere i inn- og utland. Spesielt gummiremmer, enten originalt fra produsentene selv eller kvalitetsalternativer fra andre leverandører har blitt svært populært i Norge. Både Everest og RubberB leverer f.eks. remmer til en rekke modeller i en rekke forskjellige farger. Også NATO-remmer og andre alternativer i nylon kan være supre for sommerens aktiviteter!

Om du da allerede har sikret deg årets sommerklokke, kan det likevel være noen små tips som du bør sjekke for å forsikre deg om at klokka er klar for årets badeferie. Dra innom nærmeste urmaker og få tatt en liten helsesjekk av uret ditt! En måling av urverkets nøyaktighet og en trykktest er enkle, billige og raske måter å få en indikasjon på om klokka er klar for nye eventyr! Man bør også høre med den aktuelle urmakeren om bytte av pakning(er) bør gjennomføres for å sikre seg at vannet forblir i bassenget/havet og ikke kommer inn i urverket.

Vi håper listen ga en liten sommerfølelse, enten du er enig med våre valg eller ikke, og ønsker alle lesere en riktig god sommer!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.