fbpx

Juleklokka 2018

Selv syns vi at det er nettopp at vi skrev om årets Sommerklokke, men kalenderen viser at det raskt nærmer seg jul og jaggu har man ikke fått vinterdekk på bilen også. Straks er det frem med den peneste dressen for å ringe høytiden inn, og da bør man også ha klar en klokke som står i stil med antrekket. Her er våre kandidater til årets Juleklokke!

Som vi skrev i fjor er nok ikke begrepet «Juleklokka» noe som rent umiddelbart er like innarbeidet som «Sommerklokka», men det er for lenge å vente til hver sommer for å komme med noen tanker om hvilke klokker vi mener byr på det lille ekstra. Derfor har «Juleklokka» fått sin egen årlige spalte her på Horae.

Med fyr i peisen, julelys på verandaen og gløgg i koppen, trenger man et skikkelig ur som kan være med å skape den perfekte stemningen i både mørketida og høytiden. Borte er badeshortsen og den «høylytte» sommerklokka. Tilbake står vi med litt varmere klær, penskjorta og vinterjakken. Vi trenger altså et armbåndsur som kan kle de ulike utfordringene som denne delen av året har å bringe!

Annonse

Vi på Horae har gjort oss noen tanker om hva vi mener er gode valg for «Juleklokka 2018». Tradisjon tro har vi satt oss noen grunnprinsipper, som vi forsøker å følge, men trolig kommer til å bøye eller bryte. Her ønsker vi ikke en ren dressklokke, men en klokke som kan passe til flere forskjellige antrekk, men som også gjør seg kanongodt på selve julekvelden. Om man derimot ønsker en ren dressklokke, ta en titt på vår artikkel om «5 klassiske – minimalistiske & nydelige dressklokker«.

Vi i redaksjonen har forsøkt å plukke ut klokker som vi mener vil gi masse klokkeglede, høy kvalitet og som har et design og urverk som er ment å vare i lang tid. Vi har forsøkt å ta utgangspunkt i det norske markedet, den norske klokkesmaken og de merkene norske forhandlerne har tilgjengelig. Vi håper du finner inspirasjon til klokkekjøpet, selv om du kanskje ikke er enig i alle (eller noen av) våre valg. Heldigvis finnes det hundrevis av klokker som kan gi akkurat deg godfølelsen, så fortvil ikke om du er helt uenig i våre kandidater! Husk også å se hvilke kandidater vi listet opp i fjor, for de er fortsatt like gode valg i år!

Noen grunnkriterier som vi (forsøker) å følge! Klokka må:
– være noenlunde tilgjengelig (kommet til forhandlere) for kjøp til årets julefeiring
– kunne takle både dunjakken og pendressen som antrekk
– i all hovedsak være av årets, eller de seneste års lanseringer
– by på de klassiske og elegante farge- og materialvalgene som passer når høytiden ringes inn
– ha en kvalitet og anerkjennelse i markedet som gjør at den like godt kan brukes resten av året som på julekvelden

Basert på disse kriteriene, i det minste som et utgangspunkt, presenterer vi her «Juleklokka 2018» – 5 klokker som vi mener er gode alternativer til mørketid, advent og julefeiring!


Omega Seamaster Diver 300M – Sedna / Stål
Vi starter på en nærmest uhørt måte, med å kaste ut en dykkermodell som første kandidat til årets juleklokke. Men Omega har, som tidligere behørig omtalt, fornyet sin Seamaster Diver 300M-serie i år, og selv om dette på alle måter er en fullverdig sportsklokke har versjonen med et innslag av litt roségull (i form av Omegas eget Sedna gold), en herlig pyntet fremtoning. Innslaget av edelt metall gir en varme og glød som gjør klokken langt mer «fornem» enn sine søsken i rent stål, og vi syns Omega har truffet meget (les: overraskende) bra med denne versjonen.

Her får du både et oppdatert ytre og, ikke minst, et nytt indre. Det betyr en 42 millimeter stor urkasse med Omegas eget Cal. 8800 på innsiden. Vanntetthet til 300 meter gjør dette til en meget robust klokke, som likevel passer ganske greit inn under skjortekanten og mansjettknappene. Samtidig takler den en tur i badebassenget helt uten problemer om du velger å feire julaften i sydligere strøk. Med innslaget av roségull blir prisen noe høyere enn stålutgavene, og norsk veiledende pris setter deg tilbake 86.600 kroner!

Breitling Navitimer 8
Vi har allerede skrevet en relativt omfattende artikkel om Breitling og deres enorme endringer det siste året, for her har deres nye CEO, Georges Kern, på ingen måte tatt det med ro. Den helt nye, men historisk inspirerte, Navitimer 8-serien var egentlig ikke noe som imponerte spesielt når pressebildene ble lansert. Men når vi fikk testet disse i levende live under Baselworld endret inntrykket seg til et langt mer positivt.

Navitimer 8 er en herlig historisk inspirert kronograf, med et godt urverk i form av Breitling 01 på innsiden. Det er så absolutt en sporty klokke, men likevel føler vi at den er både elegant og relativt tidløs på hånden. Med sine 43 millimeter er den størst av våre forslag til Juleklokke, men har man litt bredde på håndleddet bør dette være uproblematisk. Om du ikke liker utgaven vi har funnet frem, vit at klokken kommer med en rekke forskjellige skiver og også med kasse i roségull. Om du ønsker deg stålutgaven må du regne med en pris rett under 70.000 kroner!

A. Lange & Söhne 1815 Chronograph
En av fjorårets kandidater var den berømte A. Lange & Söhne Datograph. I år velger vi å inkludere den relativt nære slektningen 1815 Chronograph på listen. På mange måter er dette som en lillebror av Datograph å regne, men tilhørigheten i en helt annen modellserie gir den et ganske annerledes uttrykk, både visuelt og i ren fysisk størrelse.

Utgaven med sort skive ble introdusert i juni 2017, og kommer nå i flere utgaver hvor roségull-varianten og utgaven i hvitt gull med sorte skiver er våre favoritter. Her får du i praksis samme fantastiske kronografurverk som i Datograph, men en slankere kasse og manglende dato gjør dette til en klokke som likevel står på egne ben og som bærer fantastisk til dressen. En drømmeklokke for flere av oss, og Jørgens soleklare førstevalg om man kunne velge kun én ren kronografklokke i denne prisklassen. Dette er 39.5 millimeter med ren klokkekunst i enten hvitt- eller roségull, så her er det bare å droppe julegaver til familien og satse alt på adventskalender fra Flax, for denne har en veiledende pris rett under en halv million norske kroner!

Glashütte Original Senator Excellence Panorama Date Moon Phase
En kanskje litt outsider i oversikten over potensielle juleklokker er denne nyheten fra Glashütte Original. Med introduksjonen av nye utgaver av Senator Excellence Panorama Date Moon Phase på årets Baselworld kom de med det som er et ordentlig flott tilskudd i familien. Tilgjengelig med flere forskjellige skiver, med en spesiell og elegant månefase plassert mellom klokken ti og elleve, samt en Panorama-dato klokken fire.

Bildet over viser tilgjengelige skivevarianter, og også den grå kommer med månefase! Kassene måler 42 millimeter og leveres både på lenke eller skinnrem, hvor sistnevnte er vår klare favoritt. På innsiden tikker et egetprodusert Calibre 36-04 som er vakkert dekorert og synlig gjennom safirglasset på baksiden. Regn med en pris på rett rundt 90.000 kroner for denne meget lekre saken fra Glashütte Original.

Rolex GMT-Master II – 126711CHNR
Om du trodde at starten med en dykkermodell var på kanten, blir det neppe bedre av at vi avslutter i samme gate. Årets store lansering fra Rolex var nok deres helt nye GMT-Master II med rød og blå bezel, men andre lanseringer i samme familie er også (virkelig) verdt en ekstra titt. Vi snakker om de helt nye utgavene av GMT-Master II i hhv. Rolex’ egen roségullvariant «Everose» eller en kombinasjon av «Everose» og «Oystersteel». Sistnevnte er den vi velger å trekke frem her, med det som i levende live er en fantastisk fargekombinasjon av brune og sorte toner, blandet med varmen i gullet.

Nå er heller ikke en GMT-Master kanskje det opplagte valget til finstasen, men i denne utgaven er det nesten som om klokken endrer karakter. Roségullet får en helt egen varme mot huden og straks virker klokken både elegant og riktig til selv penere antrekk. Med på kjøpet får du en solid modell som tåler alt av utfordringer, og som med nyeste urverk fra Rolex på innsiden er skikket for mange mange års bruk.

Modellen har begynt å komme til landets forhandlere, men den er, som så mange andre sportsmodeller fra Rolex, vanskelig å skaffe. Hør likevel rundt om muligheten og sjekk eventuelt ut annenhåndsmarkedet om denne frister til juledressen. Veiledende pris er 125.500 hardt opptjente kroner.


Billigere alternativer og tips!
For mange er nok helt ny klokke før julekvelden utelukket. Men fortvil ikke, for du kan gjøre mye med klokker du allerede har i samlingen som gjør de mer passende til høytiden. Kanskje kan du få tak i en elegant og pen skinnreim som kan erstatte NATO-reimen eller lenken du normalt benytter? Eller kanskje du kan kjøpe en ny finskjorte som har samme farger eller nyanser som klokken du ønsker å bruke?

Nytt tilbehør, som belte, sko, slips og mansjettknapper som matcher klokken er selvsagt også meget gode alternativ, som ikke trenger å koste allverden. Vi har til og med skrevet en egen artikkel om dette, «Møt julen med stil», som kan gi deg inspirasjon!

Uansett hvilken klokke du ønsker å benytte til jul, ønsker vi deg og dine en flott julefeiring!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.