fbpx

Sommerklokka 2018

Fjorårets debut av artikkelserien “Sommerklokka” kom i seneste laget, men ble likevel svært godt mottatt her på Horae. I år er vi derfor ute med årets artikkel, i det som burde være akkurat god nok (?) tid for de som tenker på nyanskaffelse frem mot sommersesongen. Her er redaksjonens klokkefavoritter for sommeren 2018!

For mange er nok “sommerklokka” et kjent, om en noe udefinert, begrep. Vi snakker svaberg, bading og fjellturer. Vi snakker strand, snorkling og paragliding. Vi snakker.. Ja du skjønner! Her er vi borte fra hverdagsutfordringer som tastatur, møterom og deskdiving. Vi har byttet ut skjorteermen med T-skjorte (eller pique) og klokka kan derfor gjøre mer ut av seg, ja rett og slett være litt mer høylytt! Vi er borte fra det vanlige og trygge og trenger jo da selvsagt en klokke som kan være med på det sommeren byr på!

Vi på Horae har gjort oss noen tanker om nettopp “sommeruret” og skriver her litt om hva vi mener er blant de beste alternativene for årets sommer! Vi har ikke vært veldig bastante når vi setter våre egne kriterier, men noen tanker rundt hva en slik sommerklokke bør ha må selvsagt presenteres. Når det er sagt er det ikke sikkert (engang) vi slavisk følger våre egne prinsipper, men vi kan i det minste stå inne for de anbefalingene og tankene vi presenterer, og håper du kan finne inspirasjon i denne artikkelen. Felles for alle klokkene er at det finnes norske autoriserte forhandlere for alle merkene.

Annonse

Noen grunnkriterier som vi (forsøker) å følge! Klokka må:
– være noenlunde tilgjengelig (kommet til norske forhandlere) for kjøp til årets sommerferie
– kunne takle de sommerlige utfordringene vi snakket om, herunder bading!
– i all hovedsak være av årets, eller de seneste års lanseringer
– gjerne by på litt mer spreke farger enn “hverdagsklokka”
– ha en kvalitet og anerkjennelse i markedet som gjør at den like godt kan brukes resten av året som på sommeren

Basert på disse kriteriene, i det minste som et utgangspunkt, presenterer vi her “Sommerklokka 2018” – 5 klokker som vi mener er gode alternativer for årets sommer!


Vacheron Constantin “Overseas”
Nå er ikke standardutgaven av “Overseas” en helt ny lansering fra Vacheron Constantin, men med kun et par år på baken er den likevel som en relativ nykommer å regne fortsatt. Den nyeste “Overseas”-kolleksjonen til Vacheron Constantin er etter vår mening virkelig klokker som burde få mer oppmerksomhet også her hjemme i Norge. Design og kvalitet er etter vårt skjønn helt i toppklasse, fra en produsent som virkelig regnes som en av de store innen produksjon av klokker av ypperste kvalitet.

Her finner du forskjellige skivevarianter, med den blå som vår kanskje største sommerfavoritt. I tillegg får du med forskjellige alternativer hva angår lenke og reim, noe som gir klokken langt flere muligheter enn man normalt ser. Her er det både gummireim, skinnreim og lenke med i pakken, og de kan alle byttes enkelt uten bruk av verktøy. En oppgitt vanntetthet til 150 meter sikrer deg også alle muligheter til å ta denne med det på svømmeturen, samtidig som klokker absolutt er pen nok til å være med på langt mer formelle anledninger. Men urkvalitet i ypperste klasse kommer med en pris, og regn med en veiledende utsalgspris på rett rundt 200.000 norske kroner.

Om du ønsker mer komplikasjoner, ta også en titt på de andre klokkene i samme familie, herunder den helt nye “Overseas Dual Time” som vi tok en nærmere titt på under årets SIHH.

Rolex Sea-Dweller 50th Anniversary
I 2017 lanserte Rolex sin 50th Anniversary-utgave av Sea-Dweller. Med ny og større urkasse, den ikoniske cyclopsen plassert over datovinduet (for første gang på modellserien) og et hint av rød skrift på skiven, var det ikke fritt for meninger rundt nylanseringen. Uansett føyer den seg ganske elegant inn i dykkerkolleksjonen til Rolex som en mellomting mellom Submariner og den enda større Deepsea.

Om man finner en standard Submariner for spinkel på armen, er dette trolig klokken for deg. Med sine 43 millimeter får den en helt annen tilstedeværelse på armen, og med en dybderating på 1440 meter kommer du til å ta kvelden under svømmeturen lenge før klokken. Lenken er blant de beste på markedet og Sea-Dweller kler i tillegg NATO-reim som få andre. Selv om klokken ble lansert på våren i fjor, er det vanskelig å skaffe seg en utgave direkte fra forhandler med mindre du har stått en stund på venteliste. Imidlertid ser vi at disse dukker opp på bruktmarkedet til priser som “bare” ligger 15-20.000 over utsalgspris, og i dagens gale Rolex-marked er det faktisk langt fra like ille som en del andre modeller. Om du imidlertid klarer å skaffe deg et eksemplar fra forhandler må du regne med at 100 laks av feriepengene forsvinner ut døra!

Om denne også blir for liten og du vil ha dykkerklokken over noen, ta en titt på den helt nye utgaven av nevnte Rolex Sea-Dweller Deepsea som ble lansert på årets Baselworld!

Jaeger-LeCoultre Polaris Automatic / Date 
Under årets SIHH lanserte Jaeger-LeCoultre en helt ny kolleksjon med navnet Polaris, bygget rundt historiske røtter. I familien finner man en rekke klokker, men utgavene Automatic og Date er kanskje våre favoritter i tillegg til den limiterte “Memovox”-utgaven med alarm. Automatic-utgaven kommer i en 41 millimeter stor urkasse med enten sort eller blå skive, og du har flere muligheter hva angår lenke, skinnreim eller gummireim. Date-utgaven er hakket større med sine 42 millimeter og kommer kun i sort, med et klassisk uttrykk og “vaniljefargede” lume.

Automatic har en oppgitt vanntetthet til 100 meter, mens Date-utgaven dobler antallet meter til 200. Uansett bør det holde for de aller fleste av oss mens vi dupper rundt i bassenget på Kreta med en kald øl eller brus. Klokkene har begynt å komme i hyllene hos norske forhandlere, så her bør det være muligheter til å prøve disse på armen før man finner frem bankkortet. Automatic ligger på 69.500 norske kroner, mens Date lopper deg for 78.000 av feriepengene!

Om du syns utgavene vi har valgt blir for kjedelige, se gjerne på de mange andre utgavene i samme familie. Her finner du både “World Traveler” og “Chronograph”.

Omega Seamaster Aqua Terra
Denne modellen var faktisk også på vår liste over Juleklokker, men passer like godt til sommer som vinter. På Baselworld 2017 kom de nye Seamaster Aqua Terra, med små justeringer og forbedringer fra tidligere utgaver. Designgrep som horisontale linjer, flytting av datovinduet og en litt mindre og skarpere kasse er hovedelementene. Resultatet har blitt veldig vellykket og her får man et utall muligheter hva angår farge og materialvalg, samtidig som klokken er både pyntet og sporty.

Klokkene kommer med en rekke fargevarianter for skiven, og selve urkassen får du også i både stål, sednagull og roségull. Selv om dybderatingen er fjernet fra selve skiven for et renere utseende, har disse solide 150 meter å vise til. Det plasserer de rett inn i “bruksklokke-kategorien” og det er altså ingen fare å snorkle med disse rundt armen. For stålvarianten må du regne med rett rundt 50.000, avhengig av hva du velger av lenke og reim, mens utgavene med stål/gull og helgull naturlig nok ligger noe/mye høyere!

TAG Heuer Monaco – Gulf Special Edition
Om vi ser på TAG Heuer som merke er kanskje Monaco den mest ikoniske klokken av de alle. Og selv om vi ofte er lunkne til det enorme antallet spesialutgaver som blir lansert (fra nærmest alle produsenter) er det noen som funker bedre enn andre. Monaco Gulf Special Edition er en av de! Her får du et klokkeikon, med sin særegne firkantede kasse og buede glass, i historiske og kule farger som gjør at klokken virkelig skiller seg ut i sommervarmen.

Her har man plassert kronen på “feil” side, som de historiske modellene og selv med sitt litt prangende uttrykk, klarer den likevel å være akkurat så kul og korrekt som man forventer. På ingen måte en klokke for alle, men ønsker man et ikonisk ur, samtidig som man lengter lett tilbake til motorsportens storhetstid, bør denne være rett i din gate. Med en vanntetthet ned til 100 meter bør den faktisk tåle svømmeturen også. Regn med å bla opp rundt 50.000 kroner for et eksemplar!


Billigere alternativer og tips for sommerklar klokke
Kanskje er ny klokke for sommeren utelukket! Frykt ikke, for det er store muligheter for å endre både utseende og uttrykk på klokka man allerede har. Vi snakker nemlig om skifte av reim/lenke!

Nå på sommeren er det mange som foretrekker mer sporty alternativer til den vanlige stållenka eller skinnreima, og det finnes ubegrensede muligheter på det store internettet og hos mange klokkeforhandlere i inn- og utland. Spesielt gummireimer, enten originalt fra produsentene selv eller kvalitetsalternativer fra andre leverandører har blitt svært populært i Norge. Både Everest og RubberB leverer f.eks. reimer til en rekke modeller i en rekke forskjellige farger. Også NATO-reimer og andre alternativer i nylon kan være supre for sommerens aktiviteter!

Om du da allerede har sikret deg årets sommerklokke, kan det likevel være noen små tips som du bør sjekke for å forsikre deg om at klokka er klar for årets badeferie. Dra innom nærmeste urmaker og få tatt en liten helsesjekk av uret ditt! En måling av urverkets nøyaktighet og en trykktest er enkle, billige og raske måter å få en indikasjon på om klokka er klar for nye eventyr! Man bør også høre med den aktuelle urmakeren om bytte av pakning(er) bør gjennomføres for å sikre seg at vannet forblir i bassenget/havet og ikke kommer inn i urverket.

Vi håper listen ga en liten sommerfølelse, enten du er enig med våre valg eller ikke, og ønsker alle lesere en riktig god sommer!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.