fbpx

Hands On: Rolex Sea-Dweller 50th Anniversary

Foran årets Baselworld var det knyttet store forventninger til at Rolex’ populære modell Sea-Dweller fylte 50 år. Mange regnet det som nærmest sikkert at de ville lansere en «jubileumsmodell» og svaret fra Rolex var Sea-Dweller 50th Anniversary (ref. 126600). Modellen erstattet Sea-Dweller 4000 og med en ganske betydelig økt størrelse og cyclops over datoen har det ikke manglet på meninger på både norske og utenlandske diskusjonsforum. Her er vår mening etter å endelig ha forsøkt klokken på armen!


Fakta
Produsent: Rolex
Modell: Sea-Dweller 50th Anniversary
Modellnummer: 126600
Størrelse: 43 mm
Veilende pris: 
100.600,-


Allerede før årets messe kom det en svært seriøs «lekkasje» på internett som viste seg å være helt korrekt. Rolex hadde bestemt seg for en jubileumsutgave som var større enn de tradisjonelle Sea-Dwellerne (som ikke var Deep Sea), og for første gang så man cyclopsen over datoen (til manges fortvilelse). Rolex hadde hentet frem den røde fargen for modellnavnet på denne, noe som falt i god jord hos mange, da dette spiller på noen av de historiske utgavene av Sea-Dweller.

Annonse

Design og utseende
Klokkens design levner liten tvil om at denne hører hjemme i Rolex’ dykkerkolleksjon. Utseendemessig er den tro mot familien, men klokken har fått en betydelig økt størrelse til 43 mm sammenlignet med modellen den erstatter (og også tidligere modeller Sea-Dweller). Dette gjør at den havner et sted mellom en Submariner og den enda større Sea-Dweller Deep Sea.

Klokken beholder sin dybderating på 1440 meter (4000 feet) og har den etterhvert kjente heliumsventilen på kassens venstre side. Noe av kritikken som ble rettet mot forgjengeren var at klokkens diameter ikke var ideell med høyden på uret. Høyden kommer i all hovedsak av tykkelsen på kassen og glasset man trengte for å oppnå en slik vanntetthet kontra den mer vanlige Submariner. Med en større diameter håper nok Rolex at denne modellen skal virke mer velproporsjonert.

Nytt på Sea-Dweller er forstørrelsesdråpen / cyclopsen over datovinduet. Dette har ikke vært med på tidligere utgaver av Sea-Dweller og er noe som har ført til store diskusjoner blant entusiastene. Rolex’ egen forklaring er visstnok at man har utelatt denne tidligere, da den ikke har vært robust nok til å tåle en dybde som resten av klokken, men at man nå har utviklet dette slik at cyclopsen klarer brasene. Rolex sier med andre ord at dette er et fremskritt for egen produksjonskapasitet, uten at det virker å bremse diskusjonene om denne hører hjemme på modellen eller ikke. Men cyclops over datovinduet er udiskutabelt et Rolex varemerke og gjør unektelig datoen enklere å lese, selv om mange har et «elsk/hat»-forhold til hvordan cyclopsen påvirker klokkens utseende.

En detalj som derimot har høstet stort sett kun positive lovord er den røde skriften på modellbetegnelsen «Sea-Dweller». Dette spiller på tidligere modeller (herunder den originale Sea-Dwelleren fra 1967) og er noe som for mange er en liten prikk over i’en.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Glasset på klokken stikker litt over bezelen (til forskjell fra f.eks. Submariner). Dette er en kjent detalj fra Sea-Dweller familien og passer klokken godt. Skiven fremstår mattere enn den vanlige sorte og minner alt i alt mye om den grålige fargen man så på forrige modell.

Klokken har ellers de kjente detaljene fra familien med sort skive og hvite timemarkører omkranset av hvitt gull og med matchende visere. Bezelen roterer i én retning og beholder minuttmarkeringen rundt hele som forgjengeren SD4000 også hadde. Bezelen er utført i keramikk som gjør den nærmest ripefri og du trenger ikke bekymre deg for at den skal falme på samme måte som de eldre bezelene i aluminium (så kan man jo diskutere om det er positivt eller ikke for de som liker patina). Klokken er produsert i rustfritt stål (904L) som Rolex bruker på alt av stålklokker.

Klokken har lukket bakside uten innsyn til verket. Til Rolex å være har de smykket baksiden mer enn vanlig med påskriften «Rolex Oyster Sea-Dweller – Original Gas Escape Valve», også dette tro mot Sea-Dweller-familiens tradisjon.

Urverk
Selv om det er gjort store endringer på klokkens ytre, skal man heller ikke glemme at Rolex har gjort en stor endring også på det indre. Modellen har fått det oppdaterte urverket «Rolex 3235» med 70 timers gangreserve mot det gamles 48. Med de nyeste materialene er det noe av det mest stabile og robuste Rolex kan tilby om dagen.

Lenke/Rem
Storebroren Sea-Dweller Deep Sea har fått en del kritikk for at lenken ikke har vært bred nok/tilpasset spesielt til modellen. Rolex har endret dette på den nye Sea-Dweller 50th Anniversary med en bredere lenke som virker mer korrekt til klokken. Man har den kjente Oysterclaspen som foldespenne og denne har både mikrojustering (Glidelock), samt forlengerledd (Fliplock) for bruk utenpå dykkerdrakt. Mikrojusteringen gjør det enkelt å forlenge/forkorte lenken med 2 mm av gangen og gjør at man enkelt finner en komfortabel størrelse på lenken selv uten bruk av verktøy eller besøk hos urmakeren.

Eske og tilbehør
Selv om Rolex har vært uvanlig tydelig i at dette er en jubileumsutgave, kommer ikke nye Rolex Sea-Dweller i noen jubileumsboks eller spesialinnpakning. Klokken leveres i den «vanlige» grønn signaturboksen til Rolex, uten noe ekstra mikkmakk.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Oppsummering
Som nevnt er klokken størrelsesmessig en plass mellom Submariner og Deep Sea. Selv om den i diameter er nesten like stor som Deep Sea, er den litt lavere og dermed noe lettere på armen. En ny og bedre tilpasset Oysterlenke gjør også en del med følelsen man får når man bærer denne klokken, kontra Sea-Dweller Deep Sea.

På armen føles klokken helt definitivt tyngre og større enn Submariner, men samtidig ganske godt balansert. Klokken føles meget solid hva angår byggekvalitet og har en tydelig tilstedeværelse på armen, noe som absolutt gir et inntrykk av at den kan tåle det aller meste den utsettes for, enten det er langt under havoverflaten eller i hverdagen forøvrig.

En del har følt at den klassiske Submariner har vært for liten, og for de som ønsker en større klokke tror jeg denne klokken vil kunne passe midt i blinken. For de av oss som derimot finner Submariner ganske nært opptil ideell hva angår størrelse og vekt, vil trolig Sea-Dweller oppleves som både for stor og tung, dessverre. Det har allerede vært en del innvendinger mot størrelsen og jeg tror kanskje at mange vil mene at Rolex har tatt litt vel hardt i med denne modellen? Kanskje hadde en mindre økning av diameter (til 41 eller 42 mm) vært tilstrekkelig for å bøte på den kritikken som Sea-Dweller 4000 fikk?

Det er allerede ventelister hos de fleste forhandlere på denne klokken, men det er tvilsomt at man vil se tilstander som man så/ser med Daytona da den ble lansert på fjorårets messe. Men om du vil sikre deg et eksemplar kan det være smart å ta kontakt med din lokale AD og sette deg på venteliste så raskt som mulig! I utlandet ser man allerede at disse selges for godt over veiledende pris, så investeringen bør uansett være trygg om du føler at klokken ikke passer ditt håndledd.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.