fbpx

Hands On: Rolex Sky-Dweller (Stål)

Den kanskje største overraskelsen fra Rolex på årets Baselworld var introduksjonen av Sky-Dweller i stål og stål/gull (Rolesor). Som et av produsentens mest avanserte ur har den hittil kun vært tilgjengelig i edelt metall, og mange ble overrasket når de nå kom med nye utgaver til langt snillere priser enn utgaven i helgull. Vi har endelig fått prøve den på armen og under følger våre betrakninger om nye Sky-Dweller.


Fakta
Produsent: Rolex
Modell: Sky-Dweller (Stainless Steel)
Modellnummer: 326934
Størrelse: 42 mm
Veilende pris:
128.400 (avbildet modell)


En overraskelse (som jeg ikke tror mange hadde gjettet på) Rolex dro opp av hatten på Basel var en av deres absolutt mest avanserte utgaver, nemlig Rolex Sky-Dweller i two-tone (gull og stål, eller Rolesor på Rolex-språket) og helstål (med bezel i hvitt gull). Denne klokken har en meget spesiell «Annual Calendar»-funksjon og har tidligere kun vært tilgjengelig i edelt metall, og da med tilhørende høye pris.

Annonse

Design og utseende
Selv om Sky-Dweller har vært på markedet i flere år allerede, er det sjelden man ser en av disse her hjemme på berget. Det er nok flere grunner til dette, men at utgaven hittil kun har vært tilgjengelig i helgull med tilhørende høye pris har nok vært en god grunn. En annen grunn har vært at størrelsen og høyden på klokken nok har vært litt i overkant for mange, da utgaven i helgull kan omtales som en solid «klump» uten at man tråkker alt for mange på tærne. Klokken i stål og two-tone har beholdt høyden og for mange vil den nok være uvant høy om man er vant til andre klokker fra samme produsent.

Utseendemessig har Rolex gjort noen endringer på skiven spesielt. Her har man på stålutgavene fjernet romertallene/de arabiske tallene og erstattet disse med rektangulære timemarkører med lume. Dette er nok gjort både for å skille utgavene fra hverandre og man får også en mer lesevennlig klokke, da spesielt om det er lite lys. Klokken leveres med tre forskjellige skiver til utgaven i stål, hhv. blå, hvit eller sort. Klokken har også fått lengre visere enn på de forrige utgavene, noe vi har sett også på en del andre modeller fra Rolex de siste årene.

Skiven inneholder svært mange visuelle inntrykk, men Rolex har etter min mening, løst dette på en god måte. I tillegg til vanlig tidsvisning og dato har klokken både markører langs ytterkanten for å vise måned, samt en GMT-funksjon som kan vise en ekstra tidssone. Denne funksjonen er utført på en uvanlig måte som man sjelden har sett hos noen annen produsent, eller hos Rolex selv for den del.

Om man snur klokken rundt finner man et enkelt og lukket baklokk uten noen form for utsmykking eller innsyn til det avanserte urverket. Klokken produseres i 904L-stål, med unntak av bezelen i hvitt gull. Bezelen er en virkelig Rolex-signatur og gjør mye for klokkens visuelle tilstedeværelse, og på denne klokken har også bezelen en viktig teknisk funksjon. Ved å vri på bezelen velger du hvilken funksjon du stiller med kronen.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Urverk
Klokken har utvilsomt et spennende og uvanlig eksteriør, men på innsiden finner man det som med rette kan omtales som Rolex’ mest avanserte urverk som er til salgs på vanlige modeller, nemlig referanse 9001. Dette er et selvtrekkende automatisk urverk produsert av Rolex selv.

Klokken har (i tillegg til time, minutt, sekund og datovisning) årskalender (annual calendar) hvor måneden vises ved at en rød markør flytter seg rundt skiven ved hvert månedsskifte. Denne kan ses ytterst på timemarkøren og januar vil altså være plassert på timemarkøren for «1», februar på «2» osv. I tillegg brukes sirkelen i midten til å vise en alternativ tidssone, hvor den røde og hvite pilen peker mot en 24-timersskala. Klokken er altså en annual calendar med GMT-funksjon, løst på en meget spesiell måte. Gangreserven oppgis til 72 timer.

Lenke/Rem
Sky-Dweller kommer med Rolex’ siganturlenke «Oyster» med polerte midtledd. Alle som har eid en slik lenke vet at den polerte midtdelen er svært utsatt for riper og hairlines, men det ser virkelig flott ut med glansen den gir til klokkens utseende på armen. I motsetning til sportsmodellene har du ikke samme justeringsmulighetene på foldespennen (oysterclasp), og du kan kun utvide lenken 5 mm med en såkalt «Easylink». Sett fra et brukerperspektiv hadde det vært ønskelig om også disse penere modellene fra rolex hadde fått samme mikrojusteringen som man finner på sportsklokkene.

Eske og tilbehør
Nye Sky-Dweller kommer i standard eske fra Rolex (grønn). Klokken leveres uten noen form for spesielt tilbehør.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Oppsummering
Årets utgave i stål fjerner litt av prisproblemet, og med det faktum at stål er lettere enn gull er også noe av vekten borte på denne utgaven av Rolex Sky-Dweller. På armen er det likevel ingen tvil om at du har en klokke av solid størrelse. Jeg finner den mer balansert pga. den lavere vekten, noe som absolutt hjelper på bærekomforten, da jeg fant utgaven i helgull som alt for topptung etter min smak.

På mine håndledd (18,5 cm) er likevel førsteinntrykket at klokken (fortsatt) bygger litt for mye i både høyde og diameter til at jeg kan si at klokken virker «korrekt». Det er en kraftig klokke som krever at man liker en viss størrelse på uret eller har ganske robuste håndledd. For meg er den nok (dessverre, for jeg syns klokken er helt i toppsjiktet både teknisk og visuelt) litt for stor til at jeg kommer til å innlemme den i samlingen. Den ansatte sa det egentlig ganske godt da jeg forsøkte den på armen:

On your wrist it kinda’ looks like: Hey, look at my big shiny Rolex

Om du derimot ikke har problemer med størrelsen/vekten på denne er dette virkelig en godbit av en klokke!

Om man liker klokkens visuelle ytre, men finner pris og/eller størrelsen for høy/stor, kan Datejust 41 være et godt alternativ. Disse er priset betydelig lavere og vil nok være en stor «konkurrent» til Sky-Dweller for de som ønsker en penklokke i dette segmentet. Det er selvsagt en helt annen klokke med andre funksjoner, men visuelt har de en god del av det samme DNA’et.

Også denne klokken har begynt å få ganske omfattende ventelister hos mange av landets butikker, så her bør man kanskje få satt seg på liste raskt om man ønsker en innen rimelig tid. Nåværende pris er oppgitt til 128.000 for utgaven i stål med hvitt gull bezel og du må regne med å legge på 30.000 om du ønsker den i two-tone. Utgavene i helgull er fortsatt tilgjengelig, men koster vesentlig mer enn sine brødre med stål.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.