fbpx

Hands On: Rolex Datejust 41 (Stål)

Rolex Datejust representerer nok en av de mest ikoniske seriene klokker fra det sveitsiske selskapet. Klokkens historie strekker seg langt tilbake og Datejust var det første armbåndsuret som viste både tid og skiftet dato automatisk når det ble lansert i 1945. Det har vært lansert utallige utgaver av Datejust i årenes løp og modellen er fortsatt blant Rolex’ mest populære. I fjor ble det nyeste tilskuddet på Datejust-stammen lansert i den helt nye «Datejust 41» (da tilgjengelig i gull eller two-tone), mens det i år var det tid for å lansere denne også i stål. Vi har endelig fått prøve den på hånden!


Fakta
Produsent: Rolex
Modell: Datejust 41 (Stainless Steel)
Modellnummer: 126334 (Avbildet modell)
Størrelse: 41 mm
Veilende pris:
83.400 (Avbildet modell)


Design og utseende
Rolex Datejust har vært tilgjengelig fra Rolex siden midten av førtitallet. Lenge var det likevel 36 mm i diameter som var den største utgaven (herreutgaven) som var å få tak i, men med skiftende trender og økende popularitet i markedet for større armbåndsur, ble det lansert en utgave i 41 mm i 2009 som fikk navnet «Datejust II».

Annonse

Selv om størrelsen på 41 mm nok både var riktig og ønsket av publikum, var det mange som var litt kritiske til proposjonene på bezelen (ringen som ligger ytterst rundt klokken) opp mot det visuelle inntrykket som Datejust tradisjonelt hadde hatt. Klokken ble heller aldri lansert med den ikoniske «Jubilee-lenken», men var kun tilgjengelig med «Oyster-lenke».

Det er mulig Rolex også selv merket at markedet ikke responderte på Datejust II på ønsket måte, for allerede i 2016 ble en ny utgave av klokken, med navnet Datejust 41, lansert på Baselworld. Klokken overtok for Datejust II, men ble dette året kun lansert i edelt metall (gull) eller en blanding mellom gull og stål (rolesor/two-tone). Dette er i tråd med tidligere «lanseringstradisjoner» fra Rolex, så da Datejust 41 ble tilgjengelig i helstål på årets messe var det knapt noen overraskelse.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Om man ser på Datejust 41 opp mot Datejust II er det svært vanskelig å se de store forskjellene om man ikke er meget observant. Men Datejust 41 har fått en mer «raffinert» urkasse, samtidig som proposjonene på designet og da spesielt bezelen er endret ørlite. På mange måter kan man derfor si at den nye DJ41 er mer en justering av designet enn noen helt ny modell rent utseendemessig. Resultatet er at klokken etter min mening gir et riktigere og mer harmonisk utseende enn forgjengeren. At man i tillegg kan få levert et utall forskjellige skiver, «Oyster- eller Jubilee-lenke», samt avrundet eller riflet bezel til klokken, åpner for store muligheter hva angår forskjellige stiluttrykk, uten at klokken mister sitt umiskjennelige Datejust-utseende.

Klokken produseres i 904L stål, men da med riflet bezel i hvitt gull. Om man velger flat/avrundet bezel er denne i stål og prisen på klokken noe lavere. Baksiden har lukket urkasse uten skrift eller dekor og klokken er vanttett til 100 meter.

Urverk
Med lanseringen av Datejust 41 ble også klokken utstyrt med et nytt og forbedret urverk kontra sin forgjenger. Klokken leveres med «Rolex 3235» med en oppgitt gangreserve på 70 timer. Klokken har tidsvisning med time-, minutt- og sekundviser, samt datovisning som automatisk skifter ved midnatt. Klokken tar ikke hensyn til måneder med 30/29/28-dager.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Lenke/Rem
Som tidligere nevnt kan klokken leveres enten med «Oyster-lenke» eller «Jubilee-lenke». Lenkene er såpass forskjellige både i følelse på hånda og utseende at man må ta en vurdering hva man selv ønsker. Rent bæremessig er likevel begge lenkene meget gode på hånda, så komfortmessig er begge trygge valg.

Det som er verdt å merke seg er at Jubilee-lenken ikke har skjult foldespenne (som man ser på DJ36 m.fl), men samme «Oyster-clasp» som på Oysterlenken. Personlig hadde jeg absolutt foretrukket den skjulte mekanismen rent estetisk, men iflg. Rolex-representanten som var tilstede under visningen, er det nok pga. størrelsen og vekten på klokken at man har valgt en kraftigere spenne. Spennen har ikke mikrojustering, men det såkalte «Easylink»-leddet som gjør at man kan endre med 5 mm, basert på om leddet er lukket eller åpent.

Eske og tilbehør
Nye Sky-Dweller kommer i standard eske fra Rolex (grønn). Klokken leveres uten noen form for spesielt tilbehør.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Oppsummering
Rolex har gjort veldig mye riktig med den nye Datejust 41. Endringene fra Datejust II gjør at klokken har et renere og mer elegant visuelt uttrykk, som etter min mening kler den meget godt. Den nye kassen og bezelen bidrar begge til dette og klokken virker korrekt mot det designet som Datejust klassisk har hatt. Enkelte vil kanskje fortsatt mene at 41 mm er i største laget, men klokken ligger meget godt på hånden og bærer lett. Bærekomforten er etter min mening upåklagelig, uansett lenkevalg.

Datejust er kanskje det nærmeste man kommer en standardkolleksjon i de fleste butikkene og det bør ikke være lang ventetid (når de er på plass) for å få levert klokken du ønsker deg. Med de forskjellige valgene man kan ta, samt utvalget av skiver, kan man få en klokke som kan passe de flestes smak. Med oppdatert urverk er også innmaten det mest pålitelige Rolex leverer om dagen.

Sammen med Submariner er Datejust noe av det mest ikoniske fra Rolex, så liker du klokken er nok dette en potensiell «keeper», enten det er til hverdags eller fest.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.