fbpx

Omtale: Bruvik «Pulpit Rock Daylight»

For et knapt år siden så vi for første gang den helt nye modellserien «Pulpit Rock» fra det norske klokkemerket Bruvik Fine Timepieces. Den gang med en helsort kasse og det passende tilnavnet «Midnight». Nå er det klart for kapittel to og den nyeste utgaven, denne gang utført i børstet stål, bærer navnet «Pulpit Rock Daylight».

Da vi besøkte TID-messen i mai i fjor, fikk vi for første gang ta en titt på den helt nye Pulpit Rock fra Bruvik Fine Timepieces. Klokken, som henter sitt navn fra Preikestolen på engelsk, var noe helt nytt fra selskapet og inspirasjonen fra den spesielle fjellformasjonen virket ganske åpenbar. Med sine helt spesielle fasettslipinger på urkassen, det tønneformede buede glasset og en egen spesialdesignet rotor, klarte klokken å bli særegen og unik i sitt design. En klokke som skilte seg ut fra mengden og som bød på noe man absolutt ikke ser hver dag. Nå har vi fått tatt en nærmere titt på oppfølgeren.

604 m.o.h.
Fjellplatået Preikestolen strekker seg 604 meter over havet på nordsiden av Lysefjorden i Forsand kommune i Rogaland. Som et av Norges kanskje mest kjente turistmål, er det her Rune Bruvik har hentet inspirasjonen til Pulpit Rock-serien med klokker. 604 er også totalantallet som kommer til å bli produsert av modellen, med Midnight-versjonen som de 100 første. Den helt nye «Daylight» tar over stafettpinnen og starter sin limitering på 101, og vil leveres i totalt 50 eksemplarer med nummer 151 som den siste. Nummeret i rekken er forøvrig gravert på rotoren i urverket, noe som er en litt spesiell, men fin plassering.

Annonse

Ikke før min siste klokke, Pulpit Rock, har jeg turt å bare gjøre noe jeg selv har hatt lyst til. Pulpit Rock har vært med meg helt siden oppstarten, men tiden var ikke moden før nå – Rune Bruvik

Midnight-versjonen kom i en urkasse i rustfritt stål, men med et helsort PVD-belegg. Årets utgave deler alle tekniske og visuelle egenskaper, men urkassen i stål har en matt børstet finish, som gir klokken et ganske annet uttrykk enn forgjengeren. Fasettslipingen, de markante kantene og stripene i det børstede metallet (som bryter med hverandre) er fortsatt bærende elementer, men kommer frem på en annen måte enn Midtnight-versjonen. Dette kler etter min mening klokken godt og begge versjonene har sine særtrekk og visuelle egenskaper.

På siden av kassen står koordinatene til Preikestolen, 58º 59’10» N 6º 11’19 E, og er en kul detalj. Disse går også igjen på selve skiven som har, etter hva jeg kan forstå, et kompassinspirert utseende. Skiven er helt matt sort, men høydeforskjeller mellom mønster og hoveddelen av skiven gjør at man likevel får et spill når lyset treffer. Også diskré polerte elementer rundt dag/dato-visningen og på flere av timemarkørene bidrar til at skiven får liv. Glasset, med sin konvekse form er også med på å skape denne helheten, selv om man i enkelte vinkler og lys får en litt dårligere lesbarhet enn med et flatt glass. Det er likevel ikke på et nivå som er veldig forstyrrende.

På hånden
Dette er en uten tvil en voksen klokke. Med sine 42 millimeter i diamater og solide 17,5 millimeters høyde (på toppen av glasset) er det ikke en klokke som blir borte på håndleddet eller forsvinner under skjortekanten. Tønneformen, og det faktum at klokken skråner ned mot hvert hornfeste gjør likevel at den bærer overraskende behagelig. Vekten er også svært akseptabel og lavere enn jeg hadde forventet. I den sorte treesken klokken blir levert i, finner du både gummireim (på foldespenne), samt en sort skinnreim med røde kontrastsømmer. Skinnutgaven er av det virkelig kraftige slaget og bygger solid rundt håndleddet. Den kler klokken ganske godt med sine sorte og røde elementer, men jeg tror en litt lavere/mindre kraftig utgave hadde passet meg bedre rent personlig. For meg blir den allerede store klokken unødvendig massiv med en såpass kraftig reim. Gummireimen fant jeg langt mer passende og den bidro til å gjøre klokken direkte behagelig å ha på.

Foldespennen som benyttes til gummireimen er derimot mitt kanskje største ankepunkt mot klokken, da denne oppleves som for simpel til en såpass solid klokke. Spennen er helt uten logo og alt i alt er den for skranglete og puslete til å gi noen premiumfølelse, samtidig som den gjør klokken ørlite topptung. Dette tror jeg kunne vært forhindret med en bedre foldespenne som fordelte vekten på en bedre måte. På skinnreimen er det vanlig spenne og denne virker langt mer solid og sånn sett tilpasset den kraftige klokken. Det er ingen mikrojustering på foldespennen, men man har tre justeringer for baretten som holder gummireimen fast, noe som gjør at man kan justere klokken til å passe ditt håndledd ganske perfekt.

Pulpit Rock er nok en direkte konsekvens av mitt eget forhold til tur. I oppveksten var jeg hver sommer to til tre turer opp på Preikestolen, først sammen med familie, og etter hvert sammen med kamerater. Dette gjør igjen at Pulpit Rock er et ur som betyr mye for meg – Rune Bruvik

Viserne er helt mørke i fargen, men de store flatene med fluoriserende selvlysende materiale gjør at kontrasten mot skiven blir god. Med tre underskiver (for stoppeklokken) blir det mye som foregår på klokken, men lesbarheten er absolutt akseptabel. Viserne på underskivene er røde og underskiven for sekundviseren klokken 9 har fått en sølvfarget ramme. Dette bryter opp på en god måte.

Kronografen (stoppeklokken) styres ved hjelp av trykknappene som er plassert hhv. klokken to og fire. Disse har samme kantede form som kassen forøvrig, noe som er en kul detalj fremfor å gå for runde eller helt rektangulære knapper. I bruk er de litt harde og «mekaniske» i responsen, men det er forsåvidt forventet med det aktuelle urverket. Ideelt sett hadde jeg kanskje sett at de ga en litt mer jevn vandring. Det som imidlertid er litt mer spesielt er markørinndelingen på underskiven som viser minutter. Denne er delt opp i seksti markeringer, men teller i halvtimer. Dette gjør at minuttviseren hopper 2 markeringer pr. gang. Jeg tror en inndeling i nettopp 30 hadde gjort brukervennlighet og lesbarhet langt bedre og mer logisk.

Urverk
Inni den norskdesignede kassen sitter et sveitsisk ETA 7750, som er et av de mest benyttede kronografurverkene i verden. Første gang introdusert i 1974 av det daværende selskapet Valjoux, og senere videreutviklet og forbedret. Det robuste og nøyaktige designet er med på å sikre både gode tekniske egenskaper, men også enkel tilgang til service og vedlikehold. Pulpit Rock kommer med både dag og dato, og man får en gradvis/glidende skifting de siste timene av døgnet, og ikke et markant hopp ved midnatt. ETA 7750 benyttes av en rekke anerkjente klokkemerker og er nok et trygt og godt valg for Bruvik i Pulpit Rock. Nettopp enkel tilgang på deler og muligheter for service er også et pluss for kjøperen etter min mening. Rent teknisk bør også dette være et godt valg hva angår en ganske god nøyaktighet og robusthet.

Bruvik har valgt utgaven som heter «Elaboré», som har en litt høyere grad av finish enn standardutgaven. Dette betyr blant annet blånerte skruer, pene detaljer på overganger og «perlage» på platene. I tillegg har klokken en litt særegen rotor som viser Prekestolen. Denne skulle jeg kanskje likt og sett enda mer utsmykket og detaljrik, men alt i alt er finishen på urverket absolutt godkjent.

Avsluttende tanker
Noe av det jeg liker best med Bruvik er den tydelige sammenhengen mellom det man oppgir som inspirasjon og det ferdige produktet. Dette er noe vi har sett i flere klokker fra selskapet, og er med på å gjøre klokkene særegne og ulike mye annet på markedet. Enten man liker klokkene eller ikke skiller de seg i det minste ut og bringer noe nytt.

Pulpit Rock er en spesiell klokke. Den spesielle kasseformen og den tydelige inspirasjonen gjør den særegen og når man forsøker seg på slike prosjekter er det fort gjort å tråkke feil. Jeg synes Bruvik har klart å finne balansen mellom særegenhet og noe spesielt, samtidig som designet beholder den nødvendige elegansen for at dette skal fungere. Klokken bærer overraskende behagelig, størrelsen tatt i betraktning, og jeg føler at finish og totalutførelse er på et nivå som kan forsvares noenlunde i sin prisklasse, selv om konkurransen i dette segmentet virkelig er beintøff. Er du imidlertid ute etter en røff og særegen klokke, som garantert skiller seg ut i mengden, er absolutt Pulpit Rock verdt å se nærmere på!

Mer informasjon om Bruvik Fine Timepieces på de offisielle hjemmesidene!

Fakta
Modell / Referanse: Bruvik Fine Timepieces «Pulpit Rock Daylight» – Ref: PULPITROCK12D (limitert til 50 eksemplarer)
Urkasse: 42 millimeter (diameter) – 17,5 millimeter (høyde) – Rustfritt stål – Safirglass (foran/bak) – Vanntett til 100 meter
Urverk: ETA 7750 – Automatisk (selvtrekkende) – Dag/Dato – Kronograf – 25 juveler – 28.800 vph – 48 timer gangreserve
Lenke/reim: Sort gummireim (Foldespenne) – Sort skinnreim med røde kontrastsømmer (Vanlig spenne)
Veilende pris: 32.000,-

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.