fbpx

Panerai Submersible Chrono – Guillaume Néry Edition

Panerai sparket for noen dager siden i gang oppkjøringen til SIHH 2019 som går av stabelen 14. – 19. januar i Genève. Dermed er første nyhet fra merket for 2019 allerede på plass, denne gang i form av en profesjonell dykkerklokke som hedrer franskmannen Guillaume Néry.

Hvem er så Guillaume Néry tenker du kanskje? Denne mannen er ingen hvem som helst i dykkermiljøet, hvor han har satt verdensrekord fire ganger og er kronet til verdensmester to ganger. Svaret på spørsmålet er altså; en av verdens beste fridykkere!

I 2015 gikk det imidlertid nesten galt. I forbindelse med et dykk hvor Néry faktisk var helt nede på 139 meter og hendelsen førte til at han sluttet med profesjonell fridykking, men han forlot ikke havet og er i dag en dedikert undervannsfotograf, med bilder og filmer av en imponerende kvalitet.

Annonse

Panerai Submersible Chrono – Guillaume Néry Edition, PAM00982
Da har vi ettertrykkelig kategorisert denne nye klokken i forhold til det maritime. Kanskje ikke så overraskende, med tanke på hva denne mannen er kjent for, så lanseres nå altså en profesjonell dykker fra Panerai i deres Submersible-serie. Panerai gjør et poeng av å fortelle oss at dette er et profesjonelt dykkerur. Hva er det som gjør den profesjonell? I mine øyne kanskje først og fremt to elementer.

Dybderatingen går helt ned til 300 meter. Dette er langt fra eksepsjonelt i klokkeverden, men langt dypere enn noen fritidsdykker noen gang ønsker å komme. Og selv om man finner klokker som tåler enda mer trykk, er det på alle måter tilstrekkelig om man ser på kassens størrelse og bruk av materialer. Den førere meg til det andre elementet, som er bruken av titan i urkassen. Titan er kjent for å være lett, men samtidig veldig slitesterk og med lav påvirkning av korrosjon (les: rust).

Den lave vekten titan bidrar til kan i seg selv bli et moment, blant annet på grunn av urkassens forholdsvis voksne størrelse. Panerai er ikke kjent for å lage klokker for de minste håndleddene, og denne måler 47 millimeter i diameter. Den lave egenvekten bidrar da kanskje til å minske tilstedeværelsen noe for de som i utgangspunktet måtte finne denne for stor. Bruken av titan strekker seg til videre til bezelen, som har fått en blå keramisk insert som matches av den blå gummiremmen. Denne er (selvsagt) kun dreibar i én retning.

Den store størrelsen med godt opplyste visere og markører kan dog komme godt med i gitte situasjoner – da først og fremst under vann. Alle visere med unntak av kronografens sekund- og minuttviser er påført selvlysende materiale. Skiva er mørk grå og ganske grovt teksturert (inspirert av huden på en hai), noe som også bidrar til å øke lesbarheten.

Urverket er utviklet av Panerai på egen fabrikk i Neuchâtel og dobbel opptrekksfjær sikrer en gangreserve på tre dager. Urverket er, som navnet sier, en kronograf med «fly-back» funksjon. Dette gjør kronografen mulig å nullstille og starte på nytt ved hjelp av et enkelt trykk. Knappene til kronografen er plassert på venstre side, og er utstyrt med skruer for å unngå bruk under vann. På høyresiden sitter den tradisjonelle krona med den særegne kronebeskyttelsen som nesten er blitt Panerais viktigste varemerke.

Panerai forteller at de har valgt «fly-back» slik at en kan synkronisere klokka enklere med et referansesignal. Nettopp at klokken er utstyrt med kronograf bryter litt med det profesjonelle preget for en dykkerklokke. Dette er en funksjon som bidrar til å gjøre skiven mer “rotete”, men gir samtidig klokken en ekstra dimensjon, i det minste over vannflaten.

Skivens inndeling er kanskje litt utradisjonell, da både sekunder og minutter for kronografen vises med dedikerte visere med utspring i senter. Sekundviseren er blå, mens minuttviseren er blank. Timeteller for kronografen er i underskiven klokken tre, mens løpende sekunder for den ordinære tidsvisningen er plassert i underskiven klokken ni.

På baklokket (også dette laget i titan) finner vi inngravert Guillaume Néry mens han dykker, med påskriften 126m, som viser til hans dypeste godkjente dykk. Panerai har også diskré funnet plass til sin OP-logo med en pil opp og en ned, som peker til deres engasjement for luft og sjø.

Avsluttende tanker
Panerai har oppgitt en veiledende pris på ganske så voksne 18.900 € eller (med dagens kurs) ca. 193 500 kroner. Det er med andre ord ingen typisk innstegsmodell Panerai lanserer her. Dette vil nok blant enkelte føre til at kritikken om for dyre og avanserte klokker blusser lett opp igjen Selskapet har imidlertid siste tiden kommet med flere ur til langt hyggeligere priser, så jeg finner det kanskje noe urettferdig å dra opp dette kortet på ny, all den tid denne har en rekke elementer som, i allefall til dels, er med å forsvare prisen.

Mer informasjon kommer trolig etterhvert på de offisielle sidene til Panerai!

Fakta
Modell / Referanse: Panerai Submersible Chrono – Guillaume Néry Edition – Ref: PAM00982
Skive:
Grå teksturert skive med underskiver kl. ni og tre. Selvlysende materiale på timemarkører.
Urkasse: 
47 millimeter (diameter) – Titan – Safirglass (foran) – Vanntett til 300 meter
Urverk:
Panerai Caliber P.9100 – Automatisk (selvtrekkende) – Kronograf med flyback – 37 juveler – 72 timer gangreserve
Lenke/reim: 
Blå gummirem
Veilende pris:
18.900€ ~ 193.500 norske kroner

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.