fbpx

Hands On: Patek Philippe Nautilus 5726/1A

Enkelte bilder av nyheter fra de store klokkemessene kan føles viktige å få ut raskest mulig. Andre – not so much. For når Patek Philippe fornyer en stålklokke i Nautilus-kolleksjonen, til det bedre i manges øynes, vil det være nær sagt umulig for langt de fleste å få hånda på en uansett. Det stopper oss imidlertid ikke fra å drømme, for 5726 er nettopp en drømmeklokke!

Patek Philippe Nautilus 5726/1A

Om jeg blar i arkivet på Tidssonens forum ser jeg at jeg skrev at Patek Philippe 5726 var min grail watch allerede i 2013 (da med den grå skiven), så denne modellen har stått mitt hjerte nært i mange år. Det er faktisk en av få klokker som også så til de grader har overlevd tidens tann, herunder min egen endrede smak og preferanser innen armbåndsur. Klokken er på mange måter den perfekte symbiosen mellom en enkel og elegant sportsklokke og tekniske komplikasjoner. Selv finner jeg nemlig balansen i skiven som behagelig og mer estetisk korrekt enn andre Nautilus-utgaver med komplikasjoner, som ref. 5712 eller gode gamle ref. 5980. Og nettopp avanserte urverk er jo tross alt er det Patek Philippe tradisjonelt kanskje har behersket aller best, og en medvirkende faktor til at selskapet har sin posisjon på toppen av klokkehierarkiet. Derfor føles dette egentlig som et perfekt kompromiss!

Annonse

Nå skal jeg ikke forsøke å gjengi hele historien rundt Patek Philippe Nautilus i denne artikkelen, for den fortjener strengt tatt en helt egen, men klokken som først ble lansert i 1976 er utvilsomt og ubestridt et virkelig ikon på klokkehimmelen. Kolleksjonen har siden den gang både fornyet og utviklet seg, men designspråket fra Gerald Genta er på ingen måte tuklet med, og klokkene er kanskje mer ettertraktede nå enn noen gang. DNA’et har alltid vært tydelig tilstede, så også her.

Patek Philippe Nautilus 5726/1A
Endringene på 5726 kan oppsummeres i én ting: ny farge på skiven. Punktum. Det betyr at resten forblir nøyaktig lik modellen som allerede har eksistert på markedet en god stund, herunder med Caliber 324 S QA LU 24H/303 på innsiden. Never change a winning team, sa folk! Det betyr en klokke som gir deg årskalender (annual calendar) og månefase. To små vinduer viser dag og måned, mens datovinduet er plassert nederst på skiven. I tillegg har Patek Philippe altså funnet plass til en månefase som også har 24-timersvisning som ramme.

Selve nyheten (skiven) er nå blå. Under mitt møte med klokken, både studert i monter og på egen arm, fremstår den som svært lik den fargenyansen og graderingen vi finner på søsknene 5711 og 5712. Jeg ser at enkelte har skrevet at den er lik evighetskalenderen i hvitt gull som kom i fjor, men det er etter min mening helt feil, da sistnevnte har en langt mer knallblå skive enn denne. Det er noe jeg er glad for, da denne mer duse fargenyansen opprettholder elegansen som jeg liker så godt i denne modellen.

Datovinduet er som sagt flyttet til klokken seks, mot basemodellens plassering klokken tre. Jeg ser at enkelte føler at dette ikke er ideelt, men jeg mener selv at det gir en nødvendig symmetri med alt det andre på skiven. Jeg klarer ikke helt å se hvordan man skulle løst dette på en bedre måte, gitt at man ønsker å beholde de elementene man har valgt å ha med. Justering av kalenderfunksjon gjøres forøvrig via innfelte trykknapper på siden av kassen.

På armen ligger klokken akkurat så fint som man forventer, og med 0.5 millimeter mer i bredden og høyden på 11.3 millimeter gjør at den bærer noe større enn 5711, men ikke mer enn at jeg finner den behagelig og velbalansert. Lenke og lås er elegante, men jeg savner likevel muligheten for en mikrojustering. Jeg er redd at en slik løsning ville gjort at låsen bygget noe mer i sin konstruksjon og derfor ble mindre estetisk vakker, og jeg har derfor ingen løsning på problemet – kun et ønske om funksjonaliteten.

Jeg opplever klokken som lettlest, selv om mengden informasjon faktisk er ganske omfattende. Bruken av ganske sammenfallende farger på underskiven og månefasen bidrar til dette, og vinduene for dag, måned og dato er såpass diskré at jeg ikke finner de sjenerende. Lysspillet i de horisontale linjene og i graderingen i skiven gir flott liv, uten å bli flashy eller sjenerende. Det samme gjelder egentlig kombinasjonen av børstede og polerte flater på både kasse, bezel og lenke.

Inntrykk
La oss ta det først som sist: Dette er lett en klokke jeg kunne hatt på armen daglig! For meg er dette ganske nært det perfekte uret som takler de aller fleste situasjoner og settinger på strak arm. Om jeg satte meg ned for å pirke kunne jeg ønsket meg enda litt lengre gangreserve, muligheten for mikrojustering og kaaanskje at uret bygget 1 millimeter mindre i høyden. Likevel blir konklusjonen (om man kan kalle det en konklusjon etter å ha fått prøvd den noen skarve minutter) derfor ganske identisk som i nyhetssaken hvor vi først omtalte denne – Patek Philippe 5726 er en herlig klokke. En drømmeklokke rett og slett!

Å ja, tilgjengelighet ja. Er du ikke på liste på denne kan du trolig måtte se langt etter å få denne noe sted i nærheten av veiledende pris på rundt 350.000 kroner. Søk på relevante nettsider viser at kun et lite antall tilbys under millionen, mens de fleste ligger over, så det sier jo sitt om interessen kontra produksjonen av denne klokken.

Mer på de offisielle nettsidene til Patek Philippe!

Fakta
Modell / Referanse: Patek Philippe Nautilus 5726 – Ref: 5726/1A-014
Skive:
Blå – Månefase – Årskalender
Urkasse: 
40.5 millimeter (diameter) – 11.3 millimeter (høyde) – Rustfritt Stål – Safirglass (foran/bak) – Vanntett til 120 meter
Urverk:
Patek Philippe 324 S QA LU 24H/303 – Automatisk (selvtrekkende) – 347 deler – 34 juveler – 35-45 timer gangreserve
Lenke/reim: 
Lenke i stål med foldelås
Veilende pris: 
40.500CHF ~ 350.000 norske kroner

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.