fbpx

Only Watch 2019 med fantastiske resultater!

Da Paul Newmans Rolex «Paul Newman» Daytona ble solgt i oktober 2017 ble den verdens dyreste armbåndsur. Under gårsdagens veldedige auksjon – Only Watch i Genéve – ble prisrekorden bokstavelig talt smadret da den kanskje mest prestisjetunge aktøren av de alle, Patek Philippe auksjonerte bort Grandmaster Chime ref. 6300A-010!

Patek Philippe Grandmaster Chime ref. 6300A-010

Som vi skrev i vår første artikkel om årets utgave av Only Watch er dette en auksjon med unike klokker, kun produsert i ett eneste eksemplar, som arrangeres hvert andre år av organisasjonen “Association Monégasque contre les Myopathies”. Organisasjonen gir penger til forskning på sykdommen “Duchennes muskeldystrofi” som er en arvelig, progredierende muskelsykdom som gjør at muskelfunksjon og muskelmasse gradvis forsvinner. Det hele ble startet av Luc Pettavino, som forøvrig torsdag ble hedret med juryens ærespris under årets GPHG.

Annonse

Allerede før auksjonen var det mange som mente at årets klokke fra Patek Philippe kunne bli en sterk utfordrer til nevnte «Paul Newman Daytona» om det dyreste armbåndsuret noensinne. Estimatet var satt til (svært) beskjedne 2.5 – 3 millioner sveitsiske franc, men da auksjonarius klubbet salget var prisen kommet opp i tigangen med en sluttpris på utrolige 31 millioner franc. Det er rundt regnet 283 millioner norske kroner. Det betyr at den smadret den tidligere rekorden på 17.752.500 millioner dollar (145 millioner norske kroner etter datidens kurs) med solid margin. Klokken i seg selv har 20 komplikasjoner og er produsert for første gang i stål. For vinneren følger det også med en lunsj med øverste sjef hos Patek Philippe, Thierry Stern, samt et eksklusivt besøk på fabrikken.

Det betyr samtidig at klokken overtar tronen som verdens dyreste klokke (ikke bare armbåndsur) fra en annen slektning, nemlig lommeuret Patek Philippe «Henry Graves Jr. Supercomplication» som tronet øverst med en salgspris på 24 millioner dollar fra 2014. Det hele understreker egentlig Patek Philippes posisjon i urverdenen, og selskapet fortsetter å bevise at de for mange troner aller øverst på den horologiske himmelen.

Andre høydepunkter
I tillegg til rekordklokken var det en rekke andre unike (i ordets rette forstand) godbiter til salgs for å støtte forskningen mot «Duchennes muskeldystrofi». I alt 50 klokker fra 50 produsenter, og en oversikt over alle resultatene finner du på de offisielle nettsidene til Christie’s som administrerte auksjonen. Totalt ble det samlet inn godt over 38 millioner franc og her er noen utvalgte som vi har bemerket oss spesielt i den første artikkelen, og som vi følger opp med resultater!

Tudors helsorte Black Bay i keramikk kom i en sort 41 millimeter stor urkasse med et gjennomført sort utseende. Her var det i tillegg innsyn til urverket på baksiden, og med tanke på merkets svært restriktive policy innen spesialutgaver og limiterte klokker er Only Watch eneste mulighet til å skaffe seg noe såpass unikt. Estimatet var på nær sagt latterlige 4.500 – 5.500 CHF, mens salgsprisen ble 350.000 CHF.

Tudor Black Bay Ceramic & Jaeger-LeCoultre Master Ultra Thin Perpetual Enamel Chestnut

Jaeger-LeCoultre hadde valgt en Master Ultra Thin Perpetual Enamel Chestnut som bidrag til årets auksjon. Det er en ny variant av de blå emaljeskivene vi så lansert under årets SIHH, produsert in-house av Jaeger-LeCoultre Métiers Rares. Klokken hadde et forhåndsestimat på 55 – 70.000 CHF og her traff man langt bedre med en endelig salgspris som havnet på 60.000 CHF.

Min kanskje personlige favoritt var den herlige varianten av Fifty Fathoms som Blancpain leverte. Dette er en utgave av årets spesialutgave «Barakuda», men ikke hyllevarianten med de beige og røde detaljene, men en egen variant hvor fargetemaet går lett i hvitt mot lyseblått. Størrelsen på 40 millimeter er også helt perfekt etter mitt skjønn, så denne kunne jeg lett ønsket meg selv, men her kom man til kort da prisen til slutt ble 45.000 CHF, også det godt over estimatet på 13 – 20.000 CHF.

Blancpain Fifty Fathoms Barakuda & Audemars Piguet CODE 11:59 Tourbillon Openworked

Jeg vet at CODE 11:59 fra Audemars Piguet på ingen måte har gjort det spesielt godt på salgsstatistikken, og det er ingen hemmelighet at jeg ikke er seriens største tilhenger. Likevel hentet man hjem en gjev pris under årets GPHG og også den spesielle varianten som ble levert til Only Watch gjorde det bemerkelsesverdig godt. Nå var dette langt fra noen standarvariant, men en Tourbillon Openworked Two-Tone som hadde fått et estimat på 190 – 240.000 CHF. Da siste bud var tatt med var imidlertid prisen 1 million sveitsiske franc.

F. P. Journe leverte 758 individuelle deler i urverket alene, i en klokke som bare må betegnes som mange horologiske entusiasters våte drøm. Her var det 44 millimeter med blant annet tidsjevning (!), minute repeater (!), årskalender, solopp- og nedgang, GMT, månefase, remontoir d’egalite (!) og tourbillon! Estimatet var ganske sprikende på 300 – 600.000 CHF, mens sluttprisen ble det tredobbelte av høyeste anslag – 1.8 millioner CHF. Det er en fjær i hatten for den svært begavede urmakeren.


Rekorder er til for å slås, la det ikke være tvil om det, og det er tydelig at Patek Philippe hadde et stort ønske om å gjeninnta tronen fra en gammel, godt brukt og relativt ukomplisert Rolex Daytona. De klokkene skiller seg noe voldsomt fra hverandre, hvor sistnevnte er spesiell på bakgrunn av sin historie, samt den «manglende intensjonen» om å bli det den faktisk har blitt. Det er rett og slett en normal klokke som ble et ikon, og slike ting finner jeg kanskje enda litt morsommere enn ting som spesifikt er laget for å være noe helt spesielt.

Når det er sagt er Patek Philippes Grandmaster Chime ref. 6300A-010 et horologisk mester-/kunstverk. Det er en klokke som beviser at man behersker så mange faktorer innen haute horlogerie at man ikke kan annet enn å nikke anerkjennende. Samtidig er det jo fantastisk at man knuser rekorder når inntekten (også denne gangen) går til viktige veldedige formål. Det er både morsomt og inspirerende og jeg ser at det også skaper blest om disse små kunstverkene som mange klokker faktisk er – også langt utenfor de indre entusiastkretser!

Så, gratulerer Patek Philippe og gratulerer til Only Watchs arbeid for å finne løsninger på Duchennes muskeldystrofi!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.