fbpx

Paul Newmans Rolex «Paul Newman» Daytona solgt!

I sommer dukket nyheten om at en av de virkelige store ikonene i klokkeverdenen, nemlig Paul Newmans egen Rolex «Paul Newman» Daytona, skulle under hammeren hos auksjonshuset Phillips i New York. Nå er auksjonen avholdt og klokken oppnådde, ikke helt uventet, en svært høy pris!

Om man ikke kjenner til historien rundt Paul Newman og Rolex Daytona, bør man lese vår artikkel som ser litt nærmere på dette amerikanske ikonet og hvordan hans navn har blitt kallenavnet på Rolex Daytona med «Exotic Dial».

Klokken som James Cox solgte, i samarbeid med Phillips, er altså Paul Newmans egen «Paul Newman Daytona» av referanse 6239. Det er altså klokken som har gitt navn til noen av de mest ettertraktede Daytona-modellene på markedet. På mange måter er det den ultimate vintageklokken fra Rolex, noe som ikke gikk upåaktet hen langt utenfor de vanlige klokkekretsene i ventetiden frem mot auksjonen.

Annonse

Phillips’ Inaugural New York Watch Auction – 2017
Årets auksjon hadde fått navnet «WINNING ICONS – Legendary Watches of the 20th Century» og ble avholdt på Phillips hovedkontor i 450 Park Avenue, New York, 26. oktober. Og gjenstanden som det knyttet seg desidert mest spenning til var utvilsomt Paul Newmans Daytona.

For enthusiasts and scholars, it is this association with Paul Newman that has led to the Rolex Daytona being universally regarded as one of the world’s most sought after and collectible of all mechanical wristwatches.

Før auksjonen var mange spente på hvilken pris klokken kunne oppnå. Det er ikke lenge siden det ble satt nye rekorder for Rolex-klokker på auksjon, og mange spekulerte på om denne utgaven ville klare å bryte disse, og til hvilken grad. Phillips selv hadde nøyd seg med å sette en prisantydning på «over 1 million dollar», noe som virket å være forsiktig. Likevel kan man godt forstå at de rett og slett ikke selv hadde noen anelse om hvilken pris man kunne forvente, ettersom klokken vanskelig kan sammenlignes med tidligere rekordklokker. Dette skyldes det faktum at modellen i seg selv er langt vanligere å finne enn de mest sjeldne referansene, men at det er det tidligere eierskapet og proveniensen til Paul Newman som her gjør prisen mangedoblet.

James Cox, som fikk klokken av Paul Newman selv, hadde før auksjonen sagt at en ukjent del av overskuddet skal gå til veldedige formål, herunder Newmans egne initiativer, samt «Nell Newman foundation» som drives av Newmans datter Nell Newman.

Rekorder i fleng
Helt fra starten av auksjonen var det gode bud på klokkene som kom i de tidligere lot’ene. Her solgte man blant annet en Rolex «Red Sub», samt en meget sjelden Omega Speedmaster Alaska III, som oppnådde en salgspris på imponerende 150.000 amerikanske dollar (ca. 1.225.000 norske).

Men kveldens absolutte høydepunkt kom allerede i lot 8, da Paul Newmans Daytona kom opp på skjermen bak auksjonarius. Det ble det en vanvittig budrunde hvor åpningsbudet var på 10 millioner dollar, og det gikk et lite «sjokk» gjennom salen. Når budgiverne hadde summet seg, kom det sakte (men sikkert) flere bud som gjorde at budene krøp oppover enda noen millioner dollar.

Da auksjonarius til slutt sendte hammeren i bordet, var det vinnende budet på hele 15.5 millioner dollar eller i overkant av 126 millioner norske kroner, noe som må beskrives som ganske vanvittig! Med honorar havner totalprisen på 17.752.500 $ eller over 145 millioner kroner.

Dette gjør Paul Newmans egen Rolex «Paul Newman» Daytona til den dyreste Rolex Daytona som noensinne er solgt på det åpne (og trolig også lukkede) markedet. Den forrige rekorden var, «ironisk» nok, også en «Paul Newman»-utgave, men i helgull og med referanse 6263 og «lemon grené»-skive. Som ett av kun tre kjente eksemplarer er det en langt sjeldnere klokke, kjent under kallenavnet «The Legend», noe som gjorde at vinnerbudet ble på $3.717.906 eller 31,5 millioner norske kroner under årets «Phillips Geneva Watch Auction».

Prisen gjør faktisk at Paul Newmans klokke også overtar tronen som den dyreste Rolex noensinne solgt. Den forrige rekorden, også den satt under «Phillips Geneva Watch Auction» tidligere i år, hadde en Rolex ref. 6062 «Bao Dai» som gikk for den nette sum av $5.060.427 eller nærmere 43 millioner kroner. Klokken er det eneste kjente eksemplaret av ref. 6062 i helgull med diamanter på timemarkørene og var tidligere eid av den siste keiseren av Vietnam, derav tilnavnet «Bao Dai».

Ikke bare overtar den Rolex-tronen, for prisen er faktisk så høy at den vipper ned en Patek Philippe ref. 1518 fra tronen som det dyreste armbåndsuret noensinne. Klokken fra Patek, som var en av svært få produserte ref. 1518, hadde rekorden med en hammerpris på 11 millioner dollar, som i dag altså ble slått.

Vi har ingen opplysninger om hvem den nye eieren er, men han eller henne har utvilsomt sikret seg et helt unikt stykke klokkehistorie!

Les mer om auksjonen og resultatene for de andre lot’ene på de offisielle sidene til Phillips Watch Auction!

Vil du vite mer? Du finner en meget god video fra auksjonen fra HODINKEE på YouTube!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.