fbpx

Paul Newman & Rolex Daytona

Om du har interesse for Rolex og deres legendariske modell «Daytona» er sjansen for at du har hørt begrepet «Paul Newman Daytona» relativt stor. Men hvem var egentlig Paul Newman og hva er det som karakteriserer klokkene som i samlermiljøet bærer hans navn? I denne artikkelen går vi i dybden på det som har blitt et av klokkeverdenens mest ikoniske ur!

Paul Newman
26. januar 1925 i Shaker Heights, Ohio, USA, ble Paul Leonard Newman født. Familien var jødisk, med røtter til Ungarn, Polen og dagens Slovakia. Allerede i ung alder hadde Newman en interesse for skuespill og han var med i teaterforestillinger helt fra ung alder. Under den amerikanske deltakelsen i andre verdenskrig, tjenestegjorde Newman i United States Navy og var i tjeneste i Stillehavet, før han gjenopptok utdannelse og interesse for skuespillerfaget ved krigens slutt.

Skuespill og filantropi
Etter å ha tatt en bachelor i drama, samt andre utdannelser innen sjangeren skuespill, flyttet han til New York City hvor han etterhvert fikk roller i flere Broadway-oppsetninger. Newman fikk etter hvert også flere roller innen TV, før han i 1954 fikk sin første filmrolle. I årene som fulgte ble han stadig mer anerkjent og i 1958 fikk han sin første nominasjon til Oscar for sin rolle i «Cat on a Hot Tin Roof». Samme år vant han også «beste skuespiller» under filmfestivalen i Cannes. Med sine karakteristiske øyne, atletiske kroppsbygning og utseende, ble Paul Newman en av de aller største stjernene i Hollywood gjennom hele 1960- og 70-tallet. Han spilte i en rekke film- og TV-produksjoner og ble en av de virkelig store amerikanske ikonene i sin tid, både som skuespiller og regissør. Han forble en aktiv skuespiller stort sett hele sitt voksne liv, helt frem til tidlig 2000-tall, og ble blant annet nominert til Oscar for sin birolle i «Road to Perdition» fra 2002.

Annonse

Newman var gift med Jackie Witte fra 1949 – 1958 og sammen hadde de tre barn. I 1958 giftet han seg på nytt med Joanne Woodward, en skuespillerkollega som hadde spilt hovedrollen i Newmans regissørdebut «Rachel, Rachel». De fikk tre barn sammen og var gift frem til Paul Newmans bortgang i 2008.

På 80-tallet ble Newman svært engasjert i veldedige formål og donerte, blant annet gjennom sitt eget firma «Newman’s Own», millioner av dollar til forskjellige organisasjoner og tiltak. Han var en aktiv filantropist og en aktiv pådriver for at både personer og firmaer skulle gi tilbake til samfunnet.

Racing
Paul Newman var en stor motorsportentusiast, og i forbindelse med treningen og innspillingen av filmen «Winning» i 1969, ble dette ytterligere forsterket. I årene som fulgte deltok Newman, i flere motorsportarrangementer i regi av SCCA (Sports Car Club of America) og vant flere nasjonale titler.

It is useless to put on your brakes when you’re upside down – Newman’s first law

Han deltok videre i «24 hours Le Mans» i 1979, hvor han kom på en respektabel andre plass. Newman fortsatte med racing hele livet, blant annet med seier i sin klasse i «24 hours Le Mans» i 1995 i en alder av 70 år. Etter sin død ble Newman innlemmet i «SCAA Hall of Fame» og hans racingkarriere resulterte i dokumentarfilmen «Winning: The Racing Life of Paul Newman».


Paul Newmans Rolex Daytona ref. 6239

Paul Newmans «Rolex «Paul Newman» Daytona»
I juni 2017 kom nyheten som fikk mange samlere av vintage Rolex til å nærmest falle av stolen. En Rolex Daytona med ref. 6239, tidligere eid av Paul Newman, var annonsert for salg. Ikke bare var klokken tidligere eid av Newman selv, den hadde også den karateristiske skiven som i flere år hadde blitt kjent som nettopp en «Paul Newman Daytona» i samlermiljøet. Men hva er det som kjennetegner disse klokkene, og hvorfor har de fått dette tilnavnet?

Navnet «Paul Newman Daytona» stammer fra samlermiljøet, og kommer igjen fra bilder hvor Paul Newman var avbildet med sin ref. 6239 på armen. Som det amerikanske ikonet han var, og tatt i betraktning at han benyttet klokkene aktivt i motorsporten ble klokken lett forbundet med han. Paul Newman selv brukte klokken i en årrekke, før han etter sigende ga den bort til James Cox i 1984, som var sammen med Paul Newmans datter, Nell Potts på tidspunktet. Cox har eid klokken siden, og var lenge uvitende om at hans tidligere «svigerfar» hadde gitt navn til disse typene Daytona fra Rolex.

En «familie» av Rolex Daytona
Når man refererer til Rolex «Paul Newman» Daytonas snakker man altså om en rekke forskjellige modeller, både i stål og gull, av den legendariske kronografklokken fra Rolex. De kjennetegnes av den spesielle skiven og kan enklest gjenkjennes spesielt på «underskivene» eller subdials. Her ser man at det er benyttet helt spesiell markering, da spesielt på tallene som med sin art-deco stil, kalt «exotic dials» skiller seg ganske mye fra andre modeller av Daytona. Underskiven klokken ni er oppmerket i 15, 30, 45 og 60, i motsetning til andre modeller hvor man har markering for hvert 20. minutt. Klokkene har i tillegg et buet glass av akryl.

Om man skal se på referansenummer, er det altså en rekke klokker som refereres til som «Paul Newman Daytona». Dette er ref. 6239, 6241, 6262 & 6264, som alle kommer med knapper til kronografen som ikke har skrufunksjon,  samt ref. 6263 & 6265 som er med. Som med så mye annet som oppnår kultstatus og stor samlerverdi, er det små detaljer som kan skille et eksemplar, og dermed også prisen, fra et annet. Her må det også nevnes at man finner klokker fra Rolex hvor referansenummeret er det samme som en «Paul Newman Daytona», men skiven er en annen.

Med sin popularitet de senere årene har prisene på disse skutt i været, og man bør ha god kunnskap om hva man investerer i og gjerne handle fra sikre kilder. Som med så mye annet som har oppnådd en slik voldsom popularitet, forekommer det også kopier og sammensatte klokker, så man burde vite hva man gjør om man skal handle en av disse. De «billigste» utgavene har gjerne en pris på rundt $100.000 om de er i OK forfatning, og deretter går prisene bare oppover.

Paul Newmans ref. 6239
Klokken som James Cox, i samarbeid med auksjonshuset «Phillips» nå skal selge er altså Paul Newmans egen «Paul Newman Daytona» av referanse 6239. Det er selve klokken som har gitt kallenavn til noen av de mest ettertraktede Daytona-modellene på markedet. På mange måter er det den ultimate vintageklokken fra Rolex, noe som ikke har gått upåaktet hen langt utenfor de vanlige klokkekretsene. På grunn av Paul Newmans status i mange miljøer, vil klokken trolig tiltrekke seg oppmerksomhet og mulige kjøpere langt utenfor de normale klokkekretsene.

Klokken er, som bildene viser, godt brukt gjennom flere år av både Paul Newman selv og James Cox. På baksiden er det en gravering til Paul Newman fra hans kone, Joanne Woodward, med de enkle ordene «Drive Carefully Me». Dette skal ha bakgrunn i at Woodward var bekymret for at Newman skulle skade seg på racingbanen, noe hun skal ha bekymret seg for hele livet hans. Hun fikk derfor klokken gravert før den ble gitt i gave til ektemannen.

James Cox selv skal ha blitt svært overrasket da han for en del år siden opplevde at en ukjent person pekte på klokken hans og skrøt av at det var en flott «Paul Newman». Cox selv skal ikke ha forstått hvordan i all verden personen visste at klokken hadde tilhørt Newman, før han senere fant ut at kallenavnet hadde festet seg i samlermiljøer. Klokken har altså aldri vært tilbudt på det åpne markedet før Cox valgte å selge den i 2017.

Selv om James Cox og Nell Potts endte sitt forhold, er de fortsatt gode venner den dag i dag. En andel av overskuddet skal derfor fordeles på veldedige formål, herunder Newmans egne initiativer, samt «Nell Newman foundation».


Paul Newman og andre Rolex Daytona
Selv om det er Newmans ref. 6239 som er den absolutt mest ikoniske og kjente utgaven, hadde Newman selv en rekke Rolex Daytona etter at han ga bort klokken til Cox. Ingen av disse er imidlertid av typen som omtales som «Paul Newman Daytona», men er mer moderne eksemplarer. Så vidt oss bekjent skal alle disse klokkene fortsatt være i familiens eie, og Newmans datter, Clea Newman, har blitt avbildet med en av de (ref. 6263) på armen under et arrangement i 2014.

Nedenfor er en oversikt over modellene som Paul Newman selv har hatt i sitt eie (og brukt). Informasjonen baserer seg på flere strålende artikler fra nettstedet Deployant.

Ref. 6263
Etter at Newman ga bort sin ref. 6239 skal hans mest brukte Daytona ha vært en ref. 6263 med sort skive, hvite underskiver (subdials) og Daytona skrevet i rødt. Klokken, som er en nyere type enn hans tidligere, har også skrufunksjon på knappene til stoppeklokken for å hindre utilsiktet bruk og øke vanntettheten. På urets bakside har hans kone nok en gang skrevet noen velmente ord, denne gangen «Drive slowly – Joanne». Basert på bilder kan det tyde på at Newman eide denne klokken før han ga bort sin ref. 6239. Det er derfor ikke usannsynlig at dette var en gave fra hans kone som han startet å benytte før han ga bort sin første.

Det finnes flere bilder, både fra racing og fra intervjuer/artikler som viser klokken i bruk. Om man legger døtrenes forklaring til grunn, så Paul Newman selv på disse klokkene som rene arbeidsverktøy, benyttet for å måle tiden på racingbanen. Hans forhold til de som fremtidige ikoniske samleobjekter skal ha vært fullstendig fraværende, noe som nok er forståelig.

Ref. 16520
I 1995 deltok Newman i det berømte «24 Hours of Daytona» som ble arrangert på nettopp Daytona Internation Speedway. Rolex var hovedsponsor for løpet og Newmans lag kom på en respektabel tredjeplass totalt, og først i sin klasse, GT-1 Class. Som premie mottok Newman en Rolex Daytona. Dette var en ref. 16520 som var gravert på baksiden. Inskripsjonene var «Rolex at Daytona 24 – Paul Newman – Rolex Motorsports – Man of the Year 1995».

For de som kjenner historien rundt Rolex Daytona, vet de at ref. 16520 var den første utgaven hvor man hadde satt inn et automatisk (selvtrekkende) urverk, som hadde fått navnet Rolex 4030. Dette var ikke Rolex’ eget urverk, men Zeniths berømte «El Primero»-urverk, dog med en del egne modifikasjoner, herunder en reduksjon i frekvensen fra 36.000 vph til 28.800 vph.

Noen år senere, i 1999, ble det avholdt en auksjon av Antiquorum/Tourneau hvor man hadde samlet inn klokker fra en rekke kjente personligheter som skulle auksjoneres bort. Inntektene gikk til veldedige formål. Om man ser på auksjonsoversikten ser man en rekke kjente personer, blant andre Tom Cruise, Elton John, Leonardo DiCaprio, Tommy Lee Jones, samt… Paul Newman.

Klokken Newman hadde vunnet i 1995 var presentert i auksjonskatalogen og hammeren havnet til slutt på 39.000$. Vinneren? Trolig Paul Newman selv, ettersom det finnes en rekke bilder av han i årene etter auksjonen hvor han har en ref. 16520 på armen. Klokken skal befinne seg i familien den dag i dag.

Ref. 116519
Den siste klokken man har funnet ut at Newman eide, var en Rolex Daytona ref. 116519. Også denne skal ha vært en gave fra hans kone og hadde, i likhet med de forrige, en spesiell gravering på baksiden. Her hadde Joanne ytterligere «utvidet» beskjeden og graveringen lød «Drive Very Slowly – Joanne».

Klokken er en utgave i hvitt gull, noe som skiller seg fra de øvrige modellene som alle var i stål. Newmans utgave hadde sort skive og inni klokken var Rolex’ første in-house kronografurverk, Rolex 4130. Bilder av Paul Newman, gjennom mange år, viser tydelig at alle klokkene hans ble hyppig benyttet på racingbanen. Trolig brukte han dem aktivt slik modellen opprinnelig var ment for, nemlig å ta tiden.


Paul Newman Daytona – Et klokkeikon
I mange år var ikke Rolex Daytona modeller som høstet verken høye priser eller stor anerkjennelse. Modellen var ikke spesielt populær da den kom ut og gikk også lenge uten å oppnå særlig status i entusiastmiljøet. Dette har endret seg radikalt de siste tiårene og vintage Rolex Daytona er nå blant de mest ettertraktede klokkene som finnes, med «Paul Newman Daytonas» som de kanskje aller mest populære.

Det sier seg derfor selv at klokken som er selve opphavet til kallenavnet kommer til å bli svært ettertraktet når den nå legges ut for salg. Phillips selv har lagt estimatet på «over 1 million dollar», noe som synes utvilsomt. Enkelte har tatt til orde for at klokken kan komme til å gå langt over dette, og kanskje konkurrere om å bli den dyreste Rolex Daytona noen sinne. Rekorden innehas av en ref. 6263 (Paul Newman Daytona) med «lemon grené»-skive. Det blir spennende å se og klokkeverdenen vil nok med stor spenning følge auksjonen som avholdes 26. oktober i New York..

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.