fbpx

IWC Aquatimer Perpetual Digital Date – Month Edition «50 Years Aquatimer»

20. september lanserte IWC en ny jubileumutgave av deres dykkerfamilie, Aquatimer. Nykommeren, som har fått det rimelig omfattende navnet “IWC Aquatimer Perpetual Digital Date – Month Edition «50 Years Aquatimer»” er spesiell på en rekke måter og det er tydelig at IWC ikke har spart på noe når jubileet skal feires, heller ikke prisen..

Som det fremgår av navnet er dette et jubileumsur og det er altså 50 år siden “Aquatimer” først ble lansert som IWCs dykkermodell. IWC har med denne nykommeren totalt 16 ulike Aquatimere i deres nåværende kolleksjon, og klokkene er kjent som solide og gode dykkerklokker. Den første Aquatimeren kom ut fra fabrikken til IWC i 1967, så dette er en urfamilie som begynner å få en del år på baken. Vi her på Horae mener man skal være forsiktig med å kaste rundt seg med begreper som nyskapende og revolusjonerende, men med dette uret kommer IWC definitivt med en del funksjoner og egenskaper vi ikke har sett hos dem tidligere. Jubileumsuret er rett og slett spekket med funksjoner/ komplikasjoner og kommer i tillegg med en ny legering.

Ny legering – Ceratanium
La oss se på det siste først. IWC lanserer med dette uret noe de kaller for Ceratanium. Dette er en titanlegering som skal kombinere fordelene av vekten på titan og motstandsdyktigheten til keramikk. IWC er godt kjent med utvikling av titan, og det som gjøres her er at titan utsettes for sterk varme som gir overflaten både utseende og egenskapene til keramiske urkasser.

Annonse

Since we already had a pioneering role in the use of titanium and ceramic in the 1980s, we are noe once again highlighting our expertise with materials by emplying Ceratanium® – Christoph Grainger, CEO of IWC Schaffhausen

IWC sier selv at prosessen med å skape denne legeringen er ekstremt krevende. Den produseres eksklusivt til IWC, og IWC brukte selv fem år på utviklingen av Ceratanium. Legeringen blir beskrevet som hard og svært motstandsdyktig mot riper. Materialet skal også ifølge IWC sine egne sider også være motstandsdyktig mot korrosjon, samt snill mot huden til brukeren.

Perpetual dykker..
«50 Years Aquatimer» (Ref. IW379403) er en «perpetual calender» (evighetskalender) med en tosifret “digital” indikator for dag og månedsvisning. Samme utførelse finner vi for visning av skuddår. «Perpetual calender» er kanskje ikke en helt vanlig komplikasjon verken på dykkerur eller sportsklokker generelt, men IWC ser her ut til å ha laget en løsning som i alle fall visuelt tar seg bra ut. Den visuelle utførelsen av kalenderen med et digitalt utseende gjør at det etter min mening passer godt inn også på nettopp et dykkerur. For øvrig er det ingen tvil om at klokken tilhører Aquatimer-familien om man ser på designet forøvrig.

Uret har også kronograf (stoppeklokkefunksjon), med «subdial» kl. 12. Jeg er ingen sportsdykker selv, men for meg fremstår kronografen som en nyttig komplikasjon når man skal oppholde seg under vann, og lurer på hvor mye luft og tid man har igjen av dykket.

«50 Years Aquatimer»
Dette uret er ingen smågutt hva fysisk størrelse på urkassen angår. Med en diameter på voksne 49 millimeter og en høyde på 19,5 er dette et ur man merker. Fordelen kommer selvsagt når uret brukes i sitt rette element og lesbarhet blir viktig. Ceratanium gjør imidlertid sitt til at vekten holdes nede sammenlignet med en tilsvarende stor urkasse i stål.

Uret er vanntett ned til 100 meter. Første tanke er kanskje at dette synes litt lite for et profesjonelt dykkerinstrument. På den andre siden er 100 meter mer enn en hobbydykker noen gang vil dykke, og skal du dypere enn dette er nok rett og slett ikke dette uret for deg. Er du en profesjonell dykker som skal virkelig dypt er ikke en «perpetual calender» uret du velger å ta med deg på jobb. Vi kan nok ut fra det konkludere med at IWC med dette uret henvender seg til hobbydykkere med et veldig entusiastisk forhold til ur, og som faktisk også ønsker disse avanserte komplikasjonene til et “bruksur”, og ikke bare på dressklokken.

Urverket i dette uret er altså et «in-house» kaliber 89802-urverk med 68 timers gangreserve. Det er sort utførelse på skiven (inkludert subdials) og flere andre vitale deler av uret, som blant annet rotoren som kan ses gjennom et åpent baklokk. Også bezel og låsen på reima er utført i Ceratanium. Uret leveres på en sort gummireim med «quick change system. Prisen er oppgitt til ikke mindre enn 46.800 dollar (393.000 kroner med dagens kurs). Med tanke på prisen på dette uret er det kanskje ikke å forvente at den blir en stor salgshit i Norge. Den er for øvrig sterkt limitert, og produseres med et ur for hvert av årene Aquatimer har vært i produksjon, altså lages det totalt 50 stk.

Den interessante nyheten er, slik jeg ser det, legeringen som IWC altså kaller Ceratanium. IWC uttaler at det er veldig aktuelt å bruke denne legeringen også i ur som er mer “hyggelig” priset. Man kan altså se frem mot å ta i bruk egenskapene til denne legeringen i «tool-watches» på mer normalt nivå, om forhåpentligvis ikke alt for lenge. At produsenter presenterer nyhetene sine i dyre modeller først, for så å gjøre de tilgjengelig flere modeller etter hvert er ingen ukjent taktikk, verken i klokkeverdenen eller andre bransjer.

Avsluttende tanker
IWC Aquatimer Perpetual Digital Date Month Edition «50 Year Aquatimer» er en jubileumsutgave av en velkjent kolleksjon hos IWC, og jeg tenker at vi må ta den for det den er og forsøker å være. Den kommer antakelig aldri til å finne veien til norske butikkhyller (?), til det er den nok både for vanskelig å få tak i, men først og fremst for dyr. Min personlige vurdering er at de som eventuelt velger å legge neste 400.000 kroner på bordet for et dykkerur trolig har en del andre krav til uret enn det de finner her. Skal man trekke denne konklusjonen langt er min spådom at dette uret blir et samlerobjekt for en styrtrik IWC entusiast.

På den andre siden er det kult at IWC har valgt å legge en såpass uvanlig komplikasjon som en «perpetual calender» inn i en toolwatch, og gjort det slik at det visuelt fungerer meget godt. Her er også kronografen med «fly-back» er verdt å nevne.

Det store med denne klokken er dermed nyheten om den nye legeringen Ceratanium. Så får tiden vise om IWC klarer å gjennomføre sine intensjoner om å gjøre dette tilgjengelig også for billigere ur. Som jeg skrev litt lengre opp i artikkelen er vi generelt forsiktige med å rope over oss med superlativer, men denne legeringen har potensiale til og gjøre utvalget av materialer større for oss forbrukere. Samtidig ser vi lignende initiativer hos flere andre produsenter. Jeg er forsiktig optimist, og gir IWC tommelen opp for jobben de her har gjort, men foreløpig snakker vi kanskje ikke om noen revolusjon, men en god evolusjonen av materialbruk.

Du finner mye mer informasjon om Aquatimer-familien på de offisielle nettsidene!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.