fbpx

Vacheron Constantin Historiques Triple Calendar 1942 & 1948

Retrobølgen i klokkeverdenen ser ikke ut til å ende med det aller første. Enkelte produsenter lager klokker med retroinspirerte farger og visuelle elementer, mens andre baserer nyproduksjoner på faktiske klokker fra en «svunnen» tid. Vacheron Constantin er definitivt blant de siste og har arv nok å vise til når de nå lanserer Historiques Triple Calendar 1942 & 1948!

Vacheron Constantin er langt fra det mest solgte eller omtalte klokkemerket i Norge. Her hjemme virker merket, som virkelig er blant de helt store merkene innen «haute horlogerie», nesten litt glemt av mange. Det er nok mange grunner til dette, men i en slik prisklasse er konkurransen beinhard, og Vacheron Constantin har kanskje hatt en mindre tilstedeværelse enn Patek Philippe og delvis A. Lange & Söhne her hjemme. Likevel har merket høstet en del oppmerksomhet i det siste rundt sin nye «Overseas»-kolleksjon, og om man vil ha retroinspirerte ur av ypperste klasse bør man absolutt sjekke disse to nytolkningene av gamle klassikere.

Triple Calender
I de to utgavene «Historiques Triple Calendar 1942» & «Historiques Triple Calendar 1948» er det kalenderfunksjon med dag, dato og måned som står i fokus. På Historiques Triple Calendar 1948 har man i tillegg inkludert månefase i underskiven plassert kl. seks. Felles for urene er at de henter inspirasjon fra klassiske ur produsert på 1940-tallet, noe som gjenspeiles i stort sett alle elementer på klokken. Her har man tatt utgangspunkt i de originale Vacheron Constantin ref. 4240/4240L og tilpasset disse et moderne marked, både med små endringer i den visuelle profilen, et moderne urverk og en større diameter på urkassen (40 millimeter).

Annonse

Den visuelle profilen og visningen av dag, dato og måned er meget likt uført på de to utgavene. Dato vises med en egen viser som peker mot de 31 tallene som er plassert ytterst på urskiven. Dag og måned vises i hver sitt rektangulære vindu, like over senter av skiva. Begge utgavene har også sekundviseren plassert som en «small seconds»-komplikasjon like over kl. seks, men her har 1948-utgaven også inkorporert visning av månefasen.

Historiques Triple Calendar 1942
Spesielt for «1942-utgaven» er bruken av de arabiske tallene for visning av timer. Om man ser nøye etter vil man også legge merke til de spesielle hornene (lugsene) som har den karakteristiske «Cornes de Vache»-utformingen. Urkassen er produsert i stål, noe som har stor innvirkning på prisen og som gjør klokken langt mer tilgjengelig for mange. Inni urkassen er Vacheron Constantins eget «4400 QC»-urverk som er et manuelt opptrekkbart verk med en gangreserve på 65 timer. Klokken kommer i to utgaver, hhv. en utgave med burgunderrøde markører for dato og brun skinnreim, samt en utgave med blå markører og blå skinnreim. Begge klokkene får en veiledende utsalgspris på 19.800€ eller rett i overkant av 185.000 kroner.

Historiques Triple Calendar 1948
På «1948-utgaven» bruker man pilformede markører på de fleste timer, med unntak av tolv, tre og ni som vises med romertall. Her har man også valgt en annen type horn på urkassen. Her er det en ytterligere modifisering av 4400-urverket som sitter i kassen, nemlig «4400 QCL», med den siste L pekende mot «Luna» eller «måne». Til forskjell fra «1942-utgaven» kommer den kun i edelt metall, nemlig 18 karat «pink gold». Også bruken av romertall og fargen på gullet gjør at denne utgaven nok fremstår som enda litt penere og mer sofistikert. Dette gjenspeiles også på viserne som til motsetning til de blå på «1942-utgaven», henter fargen fra resten av gullet.

Også denne klokken kommer i to utgaver, med samme fargenyanser som den andre. Her får man en med blå detaljer, mens en annen gir deg burgunderrøde elementer. Bruken av edelt metall gjør likevel sitt med prisen, og veiledende pris på denne er 35.400€ eller rett i overkant av 330.000 norske kroner.

Avsluttende tanker
Personlig har jeg kanskje følt at Vacheron Constantin ikke bestandig har klart å lage noe «særegent nok» til å fange min oppmerksomhet eller interesse i den prisklassen de opererer. Både historisk, teknisk og utførelsesmessig er det dog sjelden noe å utsette på klokkene, og de produserer utvilsomt ur av ypperste klasse. Med de nye klokkene i «Overseas» og nå disse retroutgavene, er bildet likevel endret og plutselig har flere fått øynene opp for VC igjen, også her hjemme i Norge. Med disse to nyeste retroutgavene gjør de, etter min mening, alt riktig og disse er noe av de mest subtile, og likevel luksuriøse retroklokkene på markedet i dag!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.