fbpx

Hands On: Vacheron Constantin Overseas Perpetual Calendar Ultra-Thin

At Vacheron Constantin er blant de ypperste innen “hauge horlogerie” er det sjelden noen som betviler. Av og til viser de virkelig muskler, som da de i år lanserte Traditionnelle Twin Beat Perpetual Calendar, men også i Overseas-kolleksjonen kom det noen herlige nyheter. Vi tok en nærmere titt på Overseas Perpetual Calendar Ultra-Thin.

Av de merkene som regnes som “de tre store” er kanskje Vacheron Constantin det som har slitt mest med å få oppmerksomhet her hjemme i Norge de senere årene. Patek Philippe har en litt unik posisjon på toppen, og selv uten norske forhandlere er også Audemars Piguet et merke man oftere ser på entusiastfora og Facebook-grupper enn Vacheron Constantin. Et litt gledelig unntak fra det manglende fokuset er den nye Overseas-kolleksjonen. Her dukker det heldigvis opp bilder og diskusjoner, og etter mitt skjønn med god rett, da disse klokkene er virkelig flotte og gjennomførte godbiter.

Vacheron Constantin Overseas Perpetual Calendar Ultra-Thin
Årets SIHH (og også fjoråret) ga oss flere nye tilskudd i Overseas-kolleksjonen, herunder to nye utgaver med evighetskalender (Overseas Perpetual Calendar Ultra-Thin) som begge kommer i roségullkasse med blå eller sølvhvit skive. Jeg fikk kun tatt en helt nær titt på sistnevnte, og det er den som omtales her. Fra før finnes klokken i kolleksjonen med kasse i hvitt gull med en brun skive, og nykommerne er sånn sett ikke nye klokker, men nye varianter som utvider valgmulighetene.

Annonse

Overseas-kolleksjonen er å regne som selskapets sportsmodeller. Modellen har aldri helt klart å oppnå samme ikoniske status som konkurrentenes Royal Oak og Nautilus, men de senere års raffinering har virkelig løftet modellen til å bli en av de peneste på markedet etter min personlige mening, både i stål og edle metaller. Den særegne bezelringen og den integrerte lenken er bare helt nydelige, og hele klokken oser av kvalitet (som seg hør og bør i denne prisklassen). Med kasse og lenke i gull blir det naturlig nok litt vekt på klokken, men med 41.5 millimeter i diameter og latterlig lave 8.10 millimeter i høyden (!) oppleves klokken som behagelig og balansert på armen. Foldespennen er helt skjult og malteserkorset fra logoen finner man både i låsen, men også i lenkens utforming.

For de som har prøvd den vanlige Overseas-modellen (Selfwinding) er denne absolutt sammenlignbar, og den halve millimeteren i diameter er nok ikke like merkbar som høydereduksjonen, som er 11 millimeter på standard Selfwinding.

Klokken er en evighetskalender, som igjen betyr masse informasjon på skiven. Enkelte produsenter er likevel flinkere enn andre til å finne en god balanse og her føler jeg at Vacheron Constantin lykkes godt. Tre underskiver, i tillegg til månefasen klokken seks, brukes for å vise all informasjonen. Underskivene har man klart å holde ganske “rene”, og faktisk er det kun underskiven klokken tolv som har to indikatorer. Denne viser både måned og holder styr på “skuddår”, mens de andre to kun viser henholdsvis dato og ukedag.

Til tross for mengden informasjon virker klokken relativt lettlest, og viserne og timemarkørene er utstyrt med selvlysende materiale for lesbarhet i mørket. Det bygger også under den sportslige appellen som følger med Overseas-kolleksjonen. Markører og elementer er i utgangspunktet sorte, men tallene for hvert 5. minutt er i blått, og det samme er fjerdedelen av underskiven klokken tolv. Dette benyttes for å indikere skuddår, og Vacheron Constantin har valgt å la fargen “smitte” over på månedene.

Bakside og urverk
Snur man klokken rundt finner man et teknisk imponerende urverk i form av Caliber 1120 QP/1. Helt personlig syns jeg kanskje ikke Vacheron lager de aller mest estetisk vakre urverkene, men dette er likevel fullt av flotte detaljer og holder høy kvalitet. Rotoren er 22 karats gull og pent, om ikke veldig omfattende, dekorert. I “Ultra-Thin”-utgavene er det rett og slett det tekniske som kanskje er det mest imponerende, og en evighetskalender med automatisk opptrekk med en total høyde på 4.05 millimeter er nettopp det, imponerende. Når alle 276 delene i urverket skal ha plass, skjønner man at det ikke blir den enorme dybden eller plassen til å la graveringer eller andre finisjeringsmetoder få utfolde seg.

Med et såpass tynt verk er det også forståelig at gangreserven ikke er lengre enn 40 timer. På en evighetskalender, som udiskutabelt kan være verre å stille korrekt enn mange andre klokker, er det ofte en fordel med lengre energireserve, men det gjelder kanskje først og frem de ikke-automatiske utgavene. Her vil du ikke oppleve problemer så lenge klokken benyttes, eventuelt holdes i en winder.

Avsluttende tanker
Som jeg har påpekt tidligere i artikkelen; Overseas fra Vacheron Constantin er flotte klokker med et bredt bruksområde. Jeg liker spesielt stålutgaven uten komplikasjoner utover tid og dato, men også denne evighetskalenderen er virkelig et smykke av en klokke. En klokke med gjennomgående kvalitet og som man kan ha i generasjoner. Selv om klokken er i helgull vil man også kunne benytte den til en rekke forskjellige antrekk og anledninger, og ved å bytte til rem vil du få ytterligere muligheter. Vanntetthet til 50 meter er litt lite til at man kan si at denne kan benyttes til absolutt alt av vannaktiviteter, men man kan i utgangspunktet ta denne med på både svømmeturen, familieferien og i gallamiddagen.

En klokke fra Vacheron Constantin er kostbar. Når klokken og lenken er i helgull blir det ikke billigere og om man topper det hele med et teknisk flott urverk med evighetskalender blir det naturlig nok en voksen pris. Prisen er faktisk oppgitt til “on request” på de offisielle nettsidene, men utgaven i hvitt gull med brun skive har en listepris på 98.000 € eller rundt regnet 960.000 norske kroner. Denne bør havne rett i samme gate.

Mer om Overseas-kolleksjonen på de offisielle nettsidene!

Fakta
Modell / Referanse: Vacheron Constantin Overseas Perpetual Calendar Ultra-Thin – Ref: 4300V/120R-B064
Skive:
Sølvhvit “sunburst” – 3 underskiver + månefase
Urkasse: 
41.5 millimeter (diameter) – 8.10 millimeter (høyde) – 18 k roségull (pink gold) – Safirglass (foran/bak) – Vanntett til 50 meter
Urverk:
Vacheron Constantin Caliber 1120 QP/1 – Automatisk (selvtrekkende) – Evighetskalender – 2.75 Hz (19.800 vph) – 276 deler – 36 juveler – 40 timer gangreserve – Hallmark of Geneva
Lenke/reim: 
Lenke i roségull med skjult foldespenne
Veilende pris:
Ukjent. Anslagsvis 960.000 norske kroner

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.