fbpx

Hands On: Baume & Mercier Clifton Baumatic Perpetual Calendar

SIHH 2017 ga oss bevis på at Baume & Mercier satser tungt for å bli blant de beste i sin klasse – med introduksjonen av urverket BM12-1975A i nye Clifton Baumatic som den aller viktigste ingrediensen. I år utvidet man fargemulighetene på basemodellen til å inkludere blant annet en blå skive, men man kom også med en helt ny modell hvor man har inkludert evighetskalender!

Perpetual Calendar (evighetskalender) er og blir blant de mest romantiserte (og samtidig praktiske) funksjonene innen mekanisk urmakeri. Selv om det finnes en del komplikasjoner som er enda langt vanskeligere å mestre, er det likevel noe som tradisjonelt har vært forbeholdt den litt dyrere delen av urmakeri, og gjerne fra de mest prestisjetunge aktørene. At Baume & Mercier i år valgte å introdusere en evighetskalender bygd på sitt nye egenutviklede urverk var derfor en liten overraskelse for mange, men viser tydelig at produsenten fortsetter å sikte høyt med sine kreasjoner. For selv om Rune hadde etterlyst litt spenstigere utgaver av klokker med urverket i sin omtale, var det kanskje ikke en evighetskalender vi hadde i tankene – men det hadde Baume & Mercier.

For å spole raskt tilbake til hovedingrediensen her – urverket – ble dette altså introdusert som BM12-1975A under SIHH 2018. Dette er et urverk utviklet av Baume & Mercier i samarbeid med ValFleurier (også eid av Richemont) og bød på ganske imponerende egenskaper. Hele 120 timer / fem dager gangreserve, COSC-sertifisering (innenfor -4/ +6 sekunder i døgnet), høy motstandskraft mot magnetisme og med lengre serviceintervall enn mange tradisjonelle urverk.

Annonse

Når tiden har gått siden januar kan man egentlig ikke si annet enn at dette er et litt forbløffende ur fra Baume & Mercier. Ikke bare på grunn av et nytt urverk, men at dette prosjektet virker gjennomført ved at totalpakken overgår det meste en finner i samme segment, eller priskategori om du vil – Rune Rabben i sin omtale av Clifton Baumatic med BM12-1975A

Urverket som benyttes i årets modeller er i praksis det samme, men på grunn av at Baume & Mercier havnet i en liten skvis med BM12 på grunn av patentrettigheter vedrørende balansefjæren i silisium, så er denne byttet ut og urverket har endret navn til BM13. Det er i tillegg gjort noen småendringer for å sikre like god gangreserve og motstand mot blant annet magnetisme, og Baume & Mercier selv hevder at BM13 skal prestere like godt som BM12, uten at vi kan bekrefte dette. For denne spesifikke utgaven med evighetskalender er det baseurverket BM13 (BM13-1975AC-1) som benyttes med Dubois-Dépraz 55102-modul etter hva jeg forstår.

Baume & Mercier Clifton Baumatic Perpetual Calendar
Det var flere enn meg som ble stående å titte, lett undrende, på den helt nye Clifton Baumatic Perpetual Calendar i utstillingsvinduet til Baume & Mercier da dørene til årets SIHH åpnet. En evighetskalender i edelt metall basert på deres eget BM13-urverk. Og misforstå meg rett, for dette er ikke første gang vi ser en evighetskalender fra Baume & Mercier, for den fantes allerede (i nærmest samme innpakning) i form av Clifton 1830 Perpetual Calendar ref. 10306, men da med urverk fra Vaucher tikkende på innsiden, og også da utstyrt med en modul fra Dubois-Dépraz. Det er imidlertid en klokke som virker å være særs sjelden og som jeg aldri har sett i levende live, og som enkelte nærmest har lurt på om ble lansert som en markedsføringsgimmick mer enn et faktisk salgsprodukt.

Nyheten er således svært lik sin “forgjenger” i visuelt design, og har også store likheter med for eksempel Clifton 8-Days hva angår kasseutførelse. Det vil si at den 42 millimeter store og 12.1 millimeter tykke urkassen i rødt gull har noen særtrekk som skiller den litt ut fra mange av de øvrige urene i Clifton-familien. Hornene er korte for å bedre bærekomforten også på mindre håndledd, og disse brytes av mot hoveddelen av kassen på en litt uvanlig, men likefremt pen måte. Dette gjør også at selve kronen er felt inn i kassekonstruksjonen på en annen måte enn for eksempel på Clifton Baumatic. Både på hornene og på kassen forøvrig er det en blanding mellom børstede og polerte flater som gir et mer eksklusivt inntrykk enn man ofte får med en helpolert kasse.

Skiven, som er varmhvit med porselensfinish, er naturlig nok ganske full av informasjon. Her har man valgt bort de arabiske numeralene man fant på 10306 og heller gått for avlange fasettslipte markører på timene. Man har også valgt en renere utførelse på underskivene, som nå ligger plant med hovedskiven fremfor å være senket ned. Selv om det er veldig mye informasjon som skal formidles på en slik klokke, er resultatet ganske rent og helhetsinntrykket er absolutt godkjent, om ikke det aller beste man har sett. Øverste underskive viser aktuelt skuddår og måned, underskiven klokken tre viser dato, mens siste underskive plassert klokken ni vil vise deg ukedag. Alle viserne er blå og gir dermed litt brytning mot resten. I tillegg kommer månefasen som vises mellom senter og klokken seks.

Førsteinntrykk
Det er liten tvil om at Baume & Mercier viser litt horologiske muskler når de nå lanserer denne evighetskalenderen. De ønsker å vise at de kan mer enn “bare” fornuftige og prisgunstige klokker, også med sitt egenutviklede urverk i bunn, og er nok nøye gjennomtenkt fra ledelsen i selskapet. Og resultatet, når jeg sitter med den på armen, er på mange måter meget godt. Klokken er rett og slett godt gjennomført, og gir en nesten ubestridt kvalitet for pengene. Det røde gullet, blandet med det porselenshvite i skiven, gir rett og slett en varm og god følelse på armen. Antallet produsenter som leverer samme tekniske kompleksitet i denne prisklassen er sånn sett nærmest ikke-eksisterende.

Det er likevel noen småting jeg gjerne skulle sett gjort annerledes. Først og fremst er 42 millimeter hakket for stort etter min mening, og hadde de dratt denne ned en millimeter eller to hadde de også høynet elegansen og kvalitetsopplevelsen. Månefasen syns jeg også fremstår som litt kjip og “billig”, uten den detaljrikdommen man kunne ønsket seg.

Innsynet til urverket må jeg også si er et lite antiklimaks på en slik teknisk avansert modell. Her finner man nemlig nøyaktig det samme som på hvilken som helst modell med BM13, hvilket er naturlig nok ettersom evighetskalendermodulen sitter montert på skivesiden av urverket. Det vil si et urverk som er absolutt godkjent hva angår finisjering, men som likevel er så “moderne”, maskinelt og lukket i sin konstruksjon at man ikke får noen visuell opplevelse av det hele. Det fungerer fint i en klokke til 30-40.000, men her snakker vi om en klokke som bikker 200.000 med god margin, og da forventer man (litt urettferdig) noe mer.

Nå kan man selvsagt argumentere for at den faktiske funksjonen bør trumfe det visuelle, men mekaniske klokker er først og fremst lidenskap – ikke fornuft. Sammenligner man med ref. 10306, hvor man brukte urverk fra Vaucher, finner man et langt mer visuelt innbydende verk, blant annet med mikrorotor og mer åpne platekonstruksjoner.

Avsluttende tanker
De fleste forbinder, med rette, Baume & Mercier med fornuftige klokker som gir høy valuta for pengene. Normalt er dette klokker som konkurrerer i prisområdet 15 – 35.0000 og som i dette segmentet har seilet opp som blant de ypperste de siste årene. Baume & Mercier Clifton Baumatic Perpetual Calendar følger egentlig samme oppskrift, men havner i et helt annet prisleie enn man normalt finner klokker fra selskapet. For selv om denne klokken gir deg teknisk finesse og urmakeri som normalt koster det mangedoblede, er det vanskelig å konkurrere i et prisleie hvor mange kjøpere ikke “forventer” at merket hører hjemme. Når man beveger seg over 200.000 norske kroner vil man kunne få kjøpt svært mange teknisk avanserte og ettertraktede modeller fra nær sagt alle de store urmerkene. Dette vil kanskje ikke være klokker i rødt gull med evighetskalender, men som likevel har merkenavn som mange setter høyere på rangstigen og som enkelt og greit vil ha en høyere “status”. Sånn sett kan man si at “affordable luxury” må være det vanskeligste segmentet å være i, ettersom de ordene ikke egentlig kan kombineres. Er noe priset fornuftig, vil det nærmest automatisk ikke kunne betraktes som “luksus” og visa versa..

Jeg digger at Baume & Mercier satser og viser muskler. Resultatet er så absolutt godkjent også. Likevel tror jeg ikke man kommer til å selge mange av disse klokkene til sluttbrukerne. Til det er det for få som bryr seg kun om det rent tekniske og ikke om merkets opplevde status og posisjon, selv om jeg håper jeg tar feil. Det er nok noe ledelsen i Baume & Mercier også er svært klar over, så lanseringen er nok like mye en del av en langsiktig strategi for å bygge opp merkets posisjon, som det er et forsøk på å skape mange salg her og nå.

Mer på de offisielle nettsidene til Baume & Mercier!

Fakta
Modell / Referanse: Baume & Mercier Clifton Baumatic Perpetual Calendar – Ref: 10470
Skive:
Porselenshvit – Tre underskiver og månefase
Urkasse: 
42 millimeter (diameter) – 12.1 millimeter (høyde) – 18k rødt gull – Safirglass (foran/bak) – Vanntett til 50 meter
Urverk:
Baumatic BM13-1975AC-1 med modul for evighetskalender – Automatisk (selvtrekkende) – 120 timer gangreserve – 4 Hz – Evighetskalender
Lenke/reim: 
Sort skinnrem – Spenne i rødt gull
Veilende pris: 
232.931 norske kroner

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.