fbpx

Hands On: Baume & Mercier Clifton Baumatic – Blå Skive

Mot slutten av fjoråret skrev Rune en relativt omfattende omtale av Baume & Merciers Clifton Baumatic. En spennende klokke som tilbyr svært mye klokkeglede i sin prisklasse. Av de små ankepunktene var et kanskje overdrevent forsiktig design, og det er det selskapet nå forsøker å adressere med en ganske forseggjort blå skive som har fått navnet “Cadran Bleu”.

En av fjorårets positive overraskelser var utvilsomt Clifton Baumatic fra Baume & Mercier. Dette er et merke som normalt konkurrerer i det (svært) vanskelige mellomsegmentet, og som har en haug konkurrenter på alle sider som slåss om oppmerksomheten til kundene i et vanskelig klokkemarked. Dette inkluderer selvsagt andre merker som normalt operer i samme pris- og/eller kvalietsklasse, men også “billige” modeller til langt større og mer kommersielle merker er nede og lukter på kundene med en del av sine innstegsmodeller.

Som Rune skrev i sin lengre omtale skapte Baume & Mercier litt positivt oppstyr da de lanserte en klokke med sitt egenproduserte urverk på innsiden. Når man sier egenprodusert her er det snakk om et tett samarbeid mellom Baume & Mercier og ValFleurier, som begge er eid av mektige Richemont og som sammen har brukt sin kunnskap for å lage et av de absolutt beste urverkene du kan få i sin prisklasse. Urverket har til dels imponerende egenskaper på viktige områder som gangreserve, antimagnetisme, nøyaktig osv.

Annonse

Cadran Bleu
Om man ønsker en sirlig introduksjon til Clifton Baumatic bør man lese nevnte omtale, for årets utgave er i praksis samme klokke som fjorårets lansering. Urverket heter nå BM13 etter at man har måttet bytte balansefjæren etter noen rettighetsproblemer, men ellers er det meste identisk. Nytt av året er en utgave i stål med blåsort skive, men som ellers deler alle viktige egenskaper med “originalen”. De to versjonene, henholdsvis med og uten COSC-sertifisering beholdes, hvor man skiller de fra hverandre på det tynne hvite korset som går gjennom senter av skiven.

Et av våre få ankepunkter mot fjorårslanseringen var det litt konservative og forsiktige designet. Den hvite (eller sorte) skiven var også med på å underbygge dette, og trolig har Baume & Mercier bevisst forsøkt å sende fokus mot innsiden av uret, uten å ville “forstyrre” dette med et visuelt sirkus på utsiden. Dette kan selvsagt slå begge veier ettersom klokken vil forbli ganske nedtonet og stå i fare for å bli oversett av den gjengse kunde, men samtidig håper man nok at en langsiktig strategi vil være det beste for Baumatic i lengden?

Jeg er en av de som etterlyste et litt sprekere design på det som var en svært stor lansering for Baume & Mercier i fjor. Nå er det egentlig ikke designet i seg selv jeg er småkritisk til, men kanskje helheten med den nevnte hvite skiven. Og misforstå meg rett; den hvite utgaven er en vakker klokke, og jeg kan forstå at de valgte å gå for kun den og den sorte utgaven ved lansering, men om man hadde kommet med enda ett eller to alternativer allerede i fjor, tror jeg kanskje man kunne skapt enda mer oppmerksomhet og blest også utenfor de indre klokkekretser? Uansett er årets blå utgave et steg i riktig retning, og jeg er glad for at man virker å ha tatt seg tid til å finne en farge som fungerer både som formell og samtidig er litt frisk.

Blå skiver har en lei tendens til å se billig ut om det ikke gjøres riktig. Dette er noe jeg ser stadig vekk fra merker i både lave og høye prisklasser, og siden skiven er klokkens absolutte ansikt utad, kan en dårlig utført skive ødelegge hele inntrykket av klokken. På tilsendte pressebilder er det alltid vanskelig å danne seg et skikkelig inntrykk av farger og fargespill, så jeg er glad for å se at fargen “fungerer” når man får den i hånda. Her har Baume & Mercier brukt en mørk blå farge som sklir over til sort mot ytterkanten. Personlig liker jeg dette godt og det kler etter min mening klokken ganske perfekt. Skiven har også nok dybde i fargen til at den ikke blir overfladisk og tam, og alt i alt har jeg svært lite å utsette her.

En annen detalj jeg liker er at man, kanskje på grunn av skivens skiftende farge til sort, har valgt å beholde en sort skinnrem på klokken. Jeg ser at stadig flere produsenter (og kanskje spesielt en del av de aller dyreste) lar blåfargen gå over i skinnremmen. Dette er noe jeg helt personlig sjelden syns fungerer spesielt bra, og klokkene har også her lett for å få et billigere uttrykk enn de burde.

Når det er sagt syns jeg skinnremmen som kommer med Baume & Mercier virker litt “spinkel” i konstruksjonen og jeg er ingen stor tilhenger av den lyse innsiden. Hadde man gitt remmen en anelse mer “robushet” og gått for en sort/grå innside, tror jeg kvalitetsfølelsen på hele uret hadde blitt løftet enda et ørlite hakk. Klokken kan også leveres med stållenke, som ved første øyekast virker både behagelig og solid uten at jeg har fått prøvd den på over tid. Jeg skulle gjerne sett en pen logo på foldespennen, også her for å løfte kvalitetsfølelsen på en diskré og elegant måte.

Avsluttende tanker
Årets blå skive er eneste nye til stålversjonen. Det er et ganske trygt valg, samtidig som det er spenstigere enn den hvite fra i fjor. Jeg skulle gjerne sett at man dundret til med enda en skivevariant i år og dermed utvidet kolleksjonen enda litt. Jeg tror flere farger enn de tre tilgjengelige kunne fungert, og ikke bare vanlige og (særdeles) trygge valg, men kanskje kunne en riktig brunfarge eller sølvfarge fungert på denne? Samtidig er jeg også litt overrasket over at man ikke benytter urverket (da i baseversjon) i en helt ny og enda sprekere modell. Etter et år på markedet tror jeg kanskje man kunne skapt litt blest med et nytt ur som var litt mer “høylytt”? Samtidig tror jeg at en sakte og seriøs fremtoning kan være veien og gå, nettopp for å holde fokus på det gode mekaniske arbeidet som tross alt er disse urenes aller største styrke.

Alt i alt? En bittelitt kjedelig, men samtidig trygg og meget godt gjennomført nylansering fra Baume & Mercier!

Mer om Baume & Mercier på de offisielle sidene!

Fakta
Modell / Referanse: Baume & Mercier Clifton Baumatic – Ref: M0A10467 (COSC) – M0A10468 (COSC Stållenke)
Skive:
Hvit med sort tekst – Fasettslipte og lanseformede timemarkører og visere
Urkasse: 
40 millimeter (diameter) – 10.3 millimeter (høyde) – Rustfritt Stål – Safirglass (foran/bak) – Vanntett til 50 meter
Urverk:
Baume & Mercier BM13-1975A – Automatisk (selvtrekkende) – 21 juveler – 28.800 vph – 120 timer gangreserve – COSC-sertifisert
Lenke/reim: 
Sort skinnrem av alligator – Spenne i rustfritt stål
Veilende pris:
29676,- (COSC/Skinnrem) – 31356,- (COSC/Stållenke)

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.