fbpx

Hands On: Lange 1 «25 Jahre»

Det store (bokstavelig talt) fokuset hos A. Lange & Söhne under årets SIHH var feiringen av den svært viktige «Lange 1»-modellens 25-årsjubileum, og allerede noen dager før messen lanserte man en egen utgave for å markere nettopp dette. Jeg har tatt en nærmere titt på det som blir den første av mange spesialversjoner i år.

Som jeg skrev i lanseringsartikkelen har A. Lange & Söhne produsert en del viktige og særegne modeller, men øverst av de alle troner kanskje Lange 1 som den kanskje mest ikoniske og viktigste av de alle. Både på grunn av sin helt spesielle visuelle appell, men også siden dette er en klokke som har vært med selskapet, designmessig nærmest helt uendret, siden introduksjonen i 1994, da de fire første modellene fra det “gjenopprettede” Lange Uhren GmbH (A. Lange & Söhne) ble vist frem for første gang.

Blått
Om man er kjent med modellen Lange 1 vil jubileumsmodellen ikke by på noen store overraskelser hva angår viktige tekniske detaljer. Dette er i all hovedsak snakk om rene visuelle endringer, med unntak av det spesielle baklokket som er av et litt mer unik slag og som gjør klokken høyere enn standardutgaven. For klokken beholder sin 38.5 millimeter store urkasse, men denne bygger nå 10.7 millimeter i høyden, mot standardmodellens 9.8. Dette er ikke veldig store endringer på papiret, men det merkes likevel på hånden.

Annonse

Som jeg skrev i min relativt omfattende omtale av Lange 1 Moonphase, synes jeg personlig at størrelsen på 38.5 millimeter er en anelse i minste laget, men den hvite skiven virker likevel mer «åpen» enn den sorte. Utgaven med månefase bygger også mer en standardutgaven, og med sine 10.4 millimeter er den egentlig en mellomting mellom de to. Jeg drister meg derfor til å si at bærekomforten vil være god, selv om jeg ikke har fått brukt jubileumsutgaven over noe tid.

De nedsenkede feltene har fått en nesten «frostet» finish, og gir mer liv og dybde enn hva en enkeltfarget skive ville gjort, og er en detalj jeg synes er meget pen. Dette fungerer godt og kommer bedre frem i virkeligheten enn på bilder. Klokken gjør ganske solid bruk av blå farge mot den sølvhvite skiven. Dette henter inspirasjon fra enkelte tidlige utgaver av klokken, men blåfargen er langt mer fremtredende nå enn da, og siden den benyttes i så utstrakt grad som den gjør blir det hele langt tydeligere, og Lange selv var også klare på at man ikke ønsket noen ren «kopi» av en tidligere utgave.

Personlig klarer jeg ikke helt å like den utstrakte bruken av blå farge, og etter å ha sett klokken «live» har ikke inntrykket endret seg fra førsteinntrykket via pressebildene på dette punktet. For meg blir det litt for voldsomt og jeg føler at klokken får et litt mer «billig» utseende, kanskje spesielt siden man benytter en «knallblå» skinnrem for å forsterke det hele. Jeg klarer ikke helt å bli enig med meg selv om hva man burde gjort annerledes, men jeg tror en kombinasjon av sorte og blå elementer kunne fungert? Lange selv har nok hatt en tanke om at klokken, som den første i en hel serie jubileumsutgaver, skal skille seg fra andre utgaver, og det føler jeg i alle fall at de har lykkes med.

«Hunter Caseback» og en herlig detalj..
Der hvor fremsiden faller litt gjennom i å imponere meg, er baksiden av klokken noe ganske annet. Det hele starter med en flott og ikke-overdreven gravering på det hengslede baklokket. Graveringen viser A. Lange & Söhnes hovedbygning i Glashütte. Bygningen, teksten “Lange 1” og “25 Jahre” i relieff, og også navnene på det moderne selskapets kanskje viktigste menn, Walter Lange og Günter Blümlein.

Den herlige detaljen på balansekloben er rett og slett vakker. Her har man først gravert den det spesielle mønsteret, som inkluderer tallet 25, og deretter farget denne blå, før man igjen har fjernet overflødig farge. Resultatet er utrolig fint og gir en flott liten «piff» til det nydelig dekorerte urverket.

Avsluttende tanker
Lange 1 er et ikon og A. Lange & Söhne har gjort seg flid når de skal hedre uret og dets posisjon. Personlig er ikke fremsiden, med den utstrakte bruken av blå farge, noen umiddelbar favoritt, mens baksiden er gjennomført helt nydelig. Uansett er det en gjennomført modell som hedrer Lange 1 på en flott måte, og jeg er sikker på at de 250 eksemplarene vil forsvinne fra butikkhyllene relativt kjapt.

Lange 1 «25 Jahre» markerer starten på månedlige lanseringer for å feire jubileet til den viktige modellen. Etter hva jeg forstår vil man ta for seg mange av modellene i familien og komme med egne utgaver av disse som lanseres frem mot oktober. Det blir spennende å se om det blå vil bli et gjennomgående tema eller ikke, og vi skal oppdatere på nettsidene gjennom året.

Mer informasjon på de offisielle nettsidene til A. Lange & Söhne!

Fakta
Modell / Referanse: A. Lange & Söhne Lange 1 «25th Anniversary» – Ref: 191.066 (limitert til 250 eksemplarer)
Skive:
Sølv (argenté) med «utfresninger» – Usentrerte tidssvisninger, outsize datovisning og gangreserveindikator
Urkasse: 
38.5 millimeter (diameter) – 10.7 millimeter (høyde) – Hvitt gull – Safirglass (foran/bak) + hengslet baklokk med jubileumsgravering – Vanntett til 30 meter
Urverk:
Lange Caliber L121.1 – Manuelt opptrekkbart – 368 deler – 43 juveler – 21.600 vph – 72 timer gangreserve
Lenke/reim: 
Blå skinnrem av alligator med grå kontrastsømmer – Spenne i hvitt gull
Veilende pris: 
43.700 € (Tyskland)

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.