fbpx

Omtale: Baume & Mercier – Clifton Baumatic

I skrivende stund er forberedelsene til SIHH 2019 godt i gang, og allerede er en del nyheter for neste år presentert av ulike produsenter. Her, helt på tampen av året, skal vi imidlertid se tilbake til inneværende års messe og en lansering som da skapte litt «positivt oppstyr». For det var var nettopp det Clifton Baumatic fra Baume & Mercier gjorde.

De siste ukene har jeg hatt gleden av å prøve et ur fra en produsent jeg ikke har en alt for bred erfaring og kjennskap til fra tidligere, og uten å avsløre alt helt innledningsvis så har dette lånet vært et hyggelig bekjentskap. Målt ut fra kriteriet «mest valuta for pengene» får man uten tvil veldig mye klokke for pengene med Baume & Mercier Clifton Baumatic.

Med en historie som strekker seg helt tilbake til 1830 mangler det ikke på stolt historikk og tradisjon hos produsenten som i dag er en del av Richemont Group, sammen med en rekke andre kvalitetsprodusenter som A. Lange & Söhne, IWC, Jaeger-LeCoultre og Vacheron Constantin for å nevne noen. Her i Norge er det likevel et merke som ikke har vært blant de mest omtalte eller populære, men som har vært kjent for sine mange elegante og klassiske klokker i det som må sies å være det vanskelige «affordable luxury»-segmentet.

Annonse

Baume & Mercier – SIHH 2018
De store messene i Sveits, først og fremst nevnte SIHH og Baselworld, er store og travle arrangementer hvor veldig mange tilbydere skal presentere (svært) mange nyheter på (svært) kort tid. Mange slåss dermed om et ganske begrenset rampelys, hvor resultatet for oss forbrukere ofte er en «overload» av nyheter man trenger tid på å få oversikt over og fordøye, gjerne over en periode på uker og måneder.

Noen lanseringer, som begynner som høydepunkter, opplever kanskje å falle gjennom og ikke bli den suksessen man forventet, men for Baume & Mercier Clifton Baumatic tok dette egentlig en motsatt retning med stadig økende positivitet fra markedet. En del personer har til og med tatt til orde for at dette uret er blant de aller viktigste klokkenyhetene i hele 2018.

Clifton Baumatic (10436)
Ved første øyekast ser Clifton Baumatic nokså ordinær ut, med sin runde og enkle kasse og hvite skive. Det peker hen mot at den store nyheten i dette uret ligger på innsiden, men la oss først se litt på de ytre elementene.

Fire tekstlinjer gir en godt balansert skive som forteller oss om produsent, opprinnelse, modell og til sist; to av de store nyhetene. Siste tekstlinje er nemlig «5 DAYS – CHRONOMETER». En fullt opptrukket hovedfjær gir altså hele fem døgn gangreserve før den eventuelt trenger og trekkes på ny. Selv i rotasjon med andre ur er det altså ikke rare bruken som skal til før en i praksis slipper å tenke på om uret går eller ei.

Den andre viktige detaljen er korset som krysser senter av skiva. Foruten det estetiske, som unektelig gir et visst «vintage»-preg, forteller korset at dette er en COSC-sertifisert utgave (Chronometer) av Clifton Baumatic. Denne sertifiseringen er ikke bare et bevis på at uret er i stand til å holde tiden godt innenfor standarden, men er også i høyeste grad et uttrykk for kvaliteten i urverket.

Her bør det samtidig nevnes at klokken også kommer uten COSC-sertifiseringen  (da også uten krysset på skiven) til en litt lavere pris, uten at det nødvendigvis i praksis skulle tilsi dårligere ytelse eller nøyaktighet. Versjonene uten COSC-sertifisering gir også mulighet for sort skive, eller en variant med bruk av roségull sammen med stål i urkassen.

Timemarkørene er slanke, elegante og fasettslipte. Disse bindes sammen av enkle sorte markeringer for minuttene, med tallindikasjoner for hvert hele «femminutt». Det er også funnet plass til et datovindu som er plassert klokken tre. Clifton Baumatic er en klassisk ren og stilfull klokke med pene og myke linjer. Urkassen er polert, med en børstet finish på mellomkassen, som er med å gi uret et forholdsvis eksklusivt utseende om man studerer klokken nært og som totalt sett treffer bra.

Et nytt urverk (med fire gode egenskaper)
Som nevnt er det på innsiden at den store nyheten ligger, og du kan bare merke deg det med en gang, navnet på det nye urverket fra Baume & Mercier: BM12-1975A. Dette er et kaliber vi garantert kommer til å høre mer om i tiden fremover.

Baume & Mercier selv forteller oss at dette er deres aller første «in-house» urverk og at urverket markerer et skille hvor selskapet nå vil satse mer og mer på egenproduserte urverk i modellene sine. Normalt ville man trukket pusten og tenkt at dette kom til å bli dyrt, for utvikling av urverk er på ingen måte en billig affære. Det er nok likevel noe selskapet har hatt stort fokus på, og som er viktig at man treffer riktig med. Som nevnt er kanskje «affordable luxury»-klassen blant de vanskeligste å operere i, så her er det ekstremt viktig å tilby kvalitet for pengene. For Baume & Mercier har tidligere stått bak noen imponerende nyheter, hvor mange likevel har havnet i kategorien «for spesielt interesserte», og noe av problemet, i alle fall i Norge, har vel kanskje vært at det har vært for få av nettopp de. Men kanskje ikke denne gangen?

Baume & Mercier har jobbet tett sammen urverksprodusenten ValFleurier (også eid av nettopp Richemont) for å lage urverket Baume & Mercier med stolthet presenterer som sitt første «in-house» urverk. Hvorvidt man da ser på dette som et fullverdig «in-house» urverk er for så vidt en debatt vi kan la ligge, men dette er en ganske vanlig prosess som også benyttes av andre svært respekterte merker, og som ofte gir fordeler i form av både sluttresultat og utviklingskostnad.

Dette urverket er bygget opp rundt fire nøkkelegenskaper; Fem dagers / 120 timers gangreserve er nevnt. Det samme er COSC-sertifiseringen som holder tiden innenfor et godkjent avvik på -4/+6 sekunder i døgnet. Den tredje er antimagnetisme og Clifton Baumatic er utviklet for å tåle opp til 1500 gauss. Fjerde og siste er holdbarhet, hvor man kvalitetsmessig har hatt fokus på robust mekanikk og oljer som skal sørge for mindre servicebehov enn vanlig. Følgelig er serviceintervallet er satt til over fem år, uten at det spesifiseres mer nøyaktig. Med andre ord har Baume & Mercier skapt en nøyaktig arbeidshest av et urverk, som skal tåle daglig bruk over flere år. Urverket kan man beundre gjennom et safirglass på klokkens bakside. Ikke la deg lure av det som ved første øyekast ser forholdsvis enkelt ut, for også på urverket er finisjeringen av meget god kvalitet i sin prisklasse.

På armen…
Førsteinntrykk på armen er at dette uret (i alle fall på min 18 cm store arm) trenger sine 40 millimeter i diameter. Det virker rett og slett som en korrekt og balansert størrelse. Forholdsvis korte horn gjør sitt til at uret ikke «stjeler» mer plass på håndleddet enn nødvendig og høyden, på ganske imponerende 10.3 millimeter, gjør at den lett sklir inn under skjorteermet. Enkelte vil kanskje ønske seg en mindre diameter på en klokke i denne «kategorien», men man bør prøve på egen arm før man konkluderer. Er man først komfortabel med diameteren kan jeg ikke annet enn å si at dette er svært så behagelig på armen. Jeg har gått med rene dress-ur som koster over det dobbelte (også fra en produsent i Richemont Group), og bærekomforten er absolutt sammenlignbar.

Klokken fremstår så ren og elegant at førsteinntrykket er at bruksområdet kanskje først og fremst er skjorte og slips, men urets klassiske utseende gjør at variasjonsmulighetene ved et eventuelt rembytte blir store. Som nevnt tidligere leveres dette uret på en krokodille-skinnrem med en helt ordinær c-spenne.  En ny rem kan som kjent gjøre mye for uttrykket til en klokke, og her er mulighetene mange. Jeg tror også at Baume & Mercier har designet klokken for å være nettopp en pen hverdagsklokke, mer enn en ren penklokke.

Uret er lettlest under de fleste lysforhold, men uten noen form for «lume» verken på skive eller visere sliter den naturlig nok i mørke omgivelser. Når lyset treffer skiva reflekteres det imidlertid både i visere og markører, og gir et pent liv i tallskiva.

Hvis jeg skal innvende noe mot dette uret må det være at Baume & Mercier kanskje har vært i overkant klassiske i valget av urkasse og skive, noe som gjør at følelsen av det «mangler noe» dukker opp innimellom. Jeg vil ikke gå så langt som å kalle dette uret for kjedelig, for det har alt for mye kvalitet og detaljer til det, men jeg hadde kanskje ønsket meg et noe mer spennende design på skiva. Det er selvsagt et tveegget sverd hvor man lett kan trø feil, men klokkens design er kanskje ikke spennende nok til å nå de som ikke kjenner til merket fra før? Samtidig er det kanskje en helt veloverveid taktikk for å bygge stein på stein, fremfor å forsøke å produsere noe som kun vil ha nyhetens interesse og ikke fungere i det lange løp?

Avsluttende tanker 
Når tiden har gått siden januar kan man egentlig ikke si annet enn at dette er et litt forbløffende ur fra Baume & Mercier. Ikke bare på grunn av et nytt urverk, men at dette prosjektet virker gjennomført ved at totalpakken overgår det meste en finner i samme segment, eller priskategori om du vil. Kombinasjonen av et kvalitetsurverk og en forholdsvis lav pris er er godt nytt for oss forbrukere. Når jeg sier forholdsvis lav pris er det fordi dette uret fortsatt koster mye penger med en veiledende pris på 29.680,- norske kroner, men man kunne kanskje ha forventet en pris i en noe høyere kategori med tanke på hva som er med i prisen? Likevel tror jeg at man har priset seg riktig og fornuftig, ettersom konkurransen en titusenlapp opp er særdeles sterk, også fra langt mer kommersielle og velkjente merker. Om ikke dette er den viktigste klokkenyheten i 2018, kan jeg godt forstå de som mener at dette er det viktigste urverket i sin klasse i 2018. Det vil utvilsomt gjøre at konkurrenter bør følge med i timen om de skal henge med i årene som kommer..

Baume & Mercier har nok slitt en del i det norske klokkemarkedet de siste årene. De er likevel en produsent som alltid har vært der, men som jeg likevel føler mange har sett forbi. Med kaliber BM12-1975A er det nok skapt en bedre mulighet for økte markedsandeler enn på lenge. Ikke minst blir det spennende å se hvilke lanseringer fra Baume & Mercier om en knapp måned som får nyte godt av det nye urverket. Kanskje vil man da også ta noen litt spenstigere sjanser med designet?

Mer på de offisielle sidene til Baume & Mercier / Product Line!

Fakta
Modell / Referanse: Baume & Mercier Clifton Baumatic – Ref: 10436
Skive:
Hvit med sort tekst – Fasettslipte og lanseformede timemarkører og visere
Urkasse: 
40 millimeter (diameter) – 10.3 millimeter (høyde) – Rustfritt Stål – Safirglass (foran/bak) – Vanntett til 50 meter
Urverk:
Baume & Mercier BM12-1975A – Automatisk (selvtrekkende) – 21 juveler – 28.800 vph – 120 timer gangreserve – COSC-sertifisert
Lenke/reim: 
Sort skinnrem av alligator – Spenne i rustfritt stål
Veilende pris: 
29.680,- norske kroner

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.