fbpx

Oppsummering: Horae 2018!

Tiden flyr og nå nærmer 2018 seg slutten med stormskritt! Det er tid for å se tilbake på årets som har vært, og for oss her på Horae har det vært et innholdsrikt, spennende og givende år. Vi har sett en kjempeutvikling på antallet besøkende, og også på klokkefronten har vi blitt vitne til fantastiske kreasjoner fra en rekke produsenter. La oss ta en gjennomgang av de kanskje viktigste nyhetene i året som gikk!

Klokkeåret 2018 startet vi med en liten titt på Longines’ nye Avigation BigEye, som riktignok ble lansert året før, men som likevel begynte å bli tilgjengelig tidlig på året. Breitling lanserte en helt ny visuell profil og Glashütte Original lanserte en limitert klokke med tourbillon til ære for Alfred Helwig. Før åpningen av SIHH var det kanskje Moser & Cie som skapte størst oppstyr med sin kontroversielle «Swiss Icons Watch», som senere ble trukket og dermed ble borte like raskt som den dukket opp.

Den smått legendariske urmakeren F. P. Journe lanserte sin nye lineSport Chronograph Monopoussoir Rattrapante og med ett var årets første høydepunkt, i form av SIHH, i gang! Her dukket det som vanlig opp en hel haug høydepunkter og vi nevner i fleng: Audemars Piguet Royal Oak «Jumbo» Extra Thin i platina og titan, A. Lange & Söhne «Triple Split» & «Homage to Walter Lange», Vacheron Constantins nye «FiftySix»-familieIWC’s feiring av 150 år og den helt nye «Polaris»-kolleksjonen fra Jaeger-LeCoultre!

Annonse

På mer hjemlige trakter ble vi vitne til at også norske forhandlere begynner å tilpasse seg et mer digitalt marked, og Lervik Ur ble blant de første som åpnet en gjennomført nettbutikk. Zenith lanserte en av årets kuleste retro-pilot-klokke i form av “Pilot Cronometro Tipo CP-2 Flyback” og Piaget viste frem hva som er mulig hva angår tynne urverk og klokker med sin konseptmodell Piaget Altiplano Ultimate Concept. Breitling på sin side, med ny mann i sjefsstolen, overrasket mange og gjorde en kjempelansering lenge før Baselworld i form av den helt nye modellserien «Navitimer 8».

En klokke for fjellklatrerne, eller de av oss som drømmer om at vi var det, kom i form av den spesielle og kule Montblanc 1858 Geosphere, og siden støvet etter SIHH hadde begynt å legge seg, funderte vi på hva Rolex kunne finne på til Baselworld. Et tema som engasjerer mange er kjøp av klokke i det store utland, så vi laget en guide til den norske merverdiavgiften. Glashütte Original lanserte sin Senator Cosmopolite i stål og en helt spesiell Omega som hadde tilhørt Elvis Presley kom opp for auksjon.

Mars måned er alltid særdeles innholdsrik, og det startet blant annet med lansering av en helt ny Gulf-modell av TAG Heuers Monaco, før vi så nærmere på en av de virkelig store eventyrerne, nemlig Erling Kagge og hans Rolex Explorer II! Konservative Patek Philippe dukket plutselig opp på Instagram, akkurat i tid før Baselworld slo opp dørene og lanserte et skred av store og små nyheter. Blant de mest spennende var en utvidelse av DEFY-kolleksjonen til Zenith, en Aquanaut fra Patek Philippe med kronograf, en etterlengtet GMT-Master II med «Pepsi»-farger fra Rolex, en helt ny versjon av Seamaster Diver 300M fra Omega, samt en Black Bay GMT og en Black Bay 58 fra Tudor.

Men nyhetene fra Baselworld var langt fra over, og Patek Philippe kom med en skikkelig grail-kandidat i form av sin Nautilus Perpetual Calendar. Rolex kom med en ny versjon av sin ekstreme dykkermodell, Sea-Dweller Deepsea, mens Omega kom med en ordentlig tøff Speedmaster som hedret Apollo 8. Redaktøren gjorde seg noen tanker rundt Breitlings nye markedsføringsstrategi og vi så også på hva Blancpain hadde å komme med av nyheter.

April startet med nok en «klagesang» rundt de evinnelige ventelistene på Rolex’ stål, og vi fikk en «hands-on» med TAG Heuer Carrera Chronograph GMT. Vi skrev litt om den svært tynne og dertil imponerende Bulgari Octo Finissimo Tourbillon Automatic, at Grand Seiko feiret 20 år med sitt viktige 9S-urverk, før vi fortsatte meningene om ventelistene, nok en gang.

Vårstemningen i mai ble sparket i gang med en omtale av de svært søte NOMOS Glashütte Tetra Petit Four og en del imponerende resultater fra noen virkelig store klokkeauksjoner, før vi så på et rocka samarbeid mellom Urmakermester Tidemann og musikeren Ihsahn. Vi kom med våre kandidater til Sommerklokka 2018 og så nærmere på den spesielle Bruvik «Pulpit Rock». Vår tredelte liste over favoritter fra Baselworld ble sparket i gang med del 1, og vi besøkte TID-messen på Grand Hotell.

I juni så vi litt på «smarte klokkeremmer», så en meget flott spesialmodell fra Blancpains Fifty Fathoms serie bli lansert, oppsummerte Panerais lanseringer fra SIHH, hadde en omtale av NOMOS Glashütte Tangente Neomatik 41 Update og vipps, så var juli på plass. En skikkelig sommermåned, hvor vi likevel hadde masse nyheter å melde. Det hele startet med en svært dyr spesialutgave fra Omega, før vi fikk en fin historie om en bortkommet og senere erstattet Rolex-klokke. Omega lanserte en ny utgave i sin «Speedy Tuesday»-serie, i form av «Ultraman» og vi omtalte en herlig utgave fra A. Lange & Söhne, nemlig deres Lange 1 Moonphase. Vi skrev en kort guide for taksering og verdisetting, at Askeland fjernet ventelistene sine på Rolex og avsluttet måneden med kanskje den største sjokknyheten i bransjen; Swatch Group forlot Baselworld.

I august kom vi med noen tanker rundt økte krav fra Rolex til sine forhandlere, og ikke lenge etter var det faktum at Askeland i Kristiansand mistet merket offentliggjort. En gladnyhet kom heldigvis også, i form av at Urmaker Næss satset på NOMOS Glashütte. Vi lanserte vår artikkelserie «Verdt et besøk» og sparket det hele i gang med Instagram-kontoen til macroandcloseups.

Med september begynte høsten å komme snikende, og vi fikk kommet helt nært på nevnte «Ultraman» fra Omega, skrevet litt om den imponerende Carl F. Bucherer Manero Tourbillon Double Peripheral og skrevet litt om besøket fra Panerai på Urmaker Bjerke. Måneden brakte også to herlige omtaler, denne gang Omegas historisk inspirerte Seamaster 1948 «Small Seconds», samt kanskje årets aller mest ettertraktede klokke, Rolex GMT-Master II «Pepsi». Gledelig for norske forbrukere var det også at Omega åpnet deler av nettbutikken sin for oss, og vi så også nye nettsider fra norske Bruvik.

I oktober kom vi helt tett på Omegas nye Seamaster Diver 300M-serie, og skrev litt tanker om det som kanskje blir «Messenes fall»?  Patek Philippe introduserte nye utgave av Twenty~4, og vi fikk en historie om en Rolex som fant tilbake til dokumentet sitt etter mange års separasjon. Patek Philippe tok også med seg en voldsom samling klokker og stilte ut hos Urmaker Bjerke, før vi så at A. Lange & Söhne fyrte i gang med både nyoppusset butikk og en «lumen»-utgave av sin smått legendariske Datograph. Oktober ble avsluttet med nok en norsk forhandler av NOMOS Glashütte, da vestlandsbaserte Otteren tok merket inn i sortimentet.

Vi sparket i gang årets nest siste måned med våre anbefalinger til «Juleklokka 2018», så litt på nylanserte «Premier» fra Breitling, fikk med oss at Omega utvidet garantien på alle klokker til fem år og hadde omtale av Grand Lange 1 Moonphase «Lumen»Bovet 1822 Récital 22 Grand Récital vant “Aiguille d’Or”, før vi så nok en norsk forhandler forsvinne fra Rolex’ forhandlernettverk i form av Urmaker Jørgensen i Tromsø. Vi fikk også publisert vår omtale av årets kanskje aller kuleste Omega-klokke, fyrt i gang vår Julekonkurranse og sett at Rolex fornyet nettsidene sine.

I desember så vi på den spennende norske klokkeremmen «Froskemann», fikk servert noen nylanseringer fra IWC, anbefalte alle lesere å ta en titt på Instagram-kontoen til «gulenissen» og omtalte den helt fantastiske 1815 Chronograph fra A. Lange & Söhne. Nye bransjenyheter kom i form av en synkronisering av datoer for Baselworld og SIHH f.o.m. 2020, før vi nærmest umiddelbart etter fikk vite at Swatch Group vil arrangere en egen mini-messe i Zürich. For å runde av året var det bare å ønske God Jul, før årets siste omtale ble av Baume & Mercier Clifton Baumatic!

Alt i alt nok et meget begivenhetsrikt år for oss i redaksjonen og vi gleder oss til å ta fatt på 2019!

Tusen takk til alle lesere, annonsører og klokkeentusiaster for året som har vært! Vi lover å bringe deg interessante nyheter og artikler gjennom hele året som kommer.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.